13.6.19

Αμερικανικές απειλές και στην Ινδία...

...για αγορά πυραύλων S-400...

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στο Νέο Δελχί η Ουάσιγκτον, στην προσπάθειά της να πείσει την κυβέρνηση της Ινδίας να μην προχωρήσει στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400. Σύμφωνα με...
ανακοίνωση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έλις Ουέλς, στο θέμα των S-400 «δεν υπάρχουν εξαιρέσεις», κάνοντας σαφή παραλληλισμό με την Τουρκία και την κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει ευρεία εξαίρεση, εξαίρεση για χώρες από τις αμερικανικές κυρώσεις, όταν το ζήτημα αφορά τους S-400. Ανησυχούμε σοβαρά ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο αγοράς των S-400. Και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, για να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ, είτε άλλοι προμηθευτές του αμυντικού τομέα, πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ινδία», τόνισε.

Η Έλις Ουέλς τόνισε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ότι η Ινδία, «ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, άρχισε να διαφοροποιεί τις πηγές των εξοπλισμών της. Η δική μας στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία τα τελευταία 18 χρόνια, ανέβηκε από το μηδέν στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένουμε μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά περίπου το 65-70% του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας εξακολουθεί να έχει ρωσική προέλευση».

Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία αγορά του συστήματος S-400 τον περασμένο Οκτώβριο, αντί του ποσού των 5,43 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Νέο Δελχί.

Οι ΗΠΑ απειλούν την Ινδία, όπως και την Τουρκία αντίστοιχα, ότι αν προχωρήσει στην αγορά του πυραυλικού συστήματος, τότε θα ακυρώσει συμβόλαιο αγοράς πολεμικών αεροσκαφών F-35, ενώ θα σταματήσει και η συνεργασία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Αν όμως δεν τα αγοράσει, προσφέρεται να διαθέσει στην Ινδία το νέου τύπου αεροσκάφος τόσο για την πολεμική αεροπορία της Ινδίας, όσο και για το πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί, η Ινδία έχει κάνει μόνο μικρές πληρωμές για το πυραυλικό σύστημα καθώς υπάρχουν ήδη αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές με ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση ελπίζει ότι επειδή οι ΗΠΑ επιδιώκουν συνεργασία με το Νέο Δελχί ώστε να ισοσκελίσουν τη σύγκρουση με την Κίνα, ίσως εξασφαλίσει πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με την Τουρκία.

Σημαντική αναμένεται να είναι η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός της Ινδία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν κατ' ιδιαν συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: