21.6.19

Είναι πιθανή μια πετρελαϊκή κρίση...


...από την κόντρα στον Περσικό;...

Η κλιμακούμενη κρίση στον Περσικό Κόλπο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για παρατηρήσεις και συμπεράσματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον νευραλγικό τομέα της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, ποιοτικής και...
ποσοτικής. Πριν αναλύσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, θα ήταν χρήσιμη μια εισαγωγή στους παράγοντες που διαμορφώνουν και επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς και στο ιστορικό της χρήσης του μαύρου χρυσού , εν είδει όπλου, προς την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων (weaponization).

Επί της αρχής, η τιμή που πετρελαίου επηρεάζεται κατά βάση από την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Καθότι βραχυπρόθεσμα η ζήτησή του είναι ανελαστική, οι αυξομειώσεις στην προσφορά είναι αυτές που καθορίζουν, χονδρικά, τις αξίες των πετρελαϊκών τιμών. Πέραν αστάθμητων παραγόντων (όπως φυσικές καταστροφές, εξάντληση υπαρχόντων κοιτασμάτων, ανακάλυψη νέων κτλ.) οι ρυθμοί παραγωγής και η ανεμπόδιστη εμπορική ροή είναι εκ των βασικών παραμέτρων, που διαμορφώνουν την πετρελαϊκή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Όμως, τα συμβάντα που ευθύνονται κατ’ εξοχήν για τις περισσότερες ραγδαίες τιμολογιακές ανακατατάξεις, είναι κατά βάση πολιτικής υφής. Γεγονότα, όπως το πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973, η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, και ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου δημιούργησαν ‘κενά’ στην παγκόσμια προσφορά. Το κατά πόσον αυτά τα ‘κενά’ οδήγησαν τις τιμές σε εκτόξευση, εντοπίζεται στην βούληση και την πρακτική δυνατότητα, διοχέτευσης στην αγορά ποσοτήτων πετρελαίου αντιστοίχων των εκάστοτε ελλείψεων.

Η ψυχολογία της αγοράς

Επίσης, άλλος ένας παράγοντας, αρκετά ρευστός και απρόβλεπτος, είναι η ψυχολογία της αγοράς. Εννοούμε το κατά πόσον μια έλλειψη, ή ακόμα και η απειλή έλλειψης ελέω κρίσης, μπορούν να προκαλέσουν πανικό στους αγοραστές (market panic), οι οποίοι σπεύδοντας να ‘καθαρίσουν’ όσο μεγαλύτερες ποσότητες σε ευνοϊκές τιμές, προκαλούν τη λεγόμενη τεχνητή έλλειψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω φαινομένου, αποτελεί η αντίδραση Ιαπώνων αγοραστών στην κρίση του 1973, η οποία σε συνδυασμό με το αραβικό εμπάργκο οδήγησαν, εντός λίγων μηνών, την τιμή του πετρελαίου σε αύξηση της τάξης του 400%...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Θεόδωρου Ράκκα στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: