Το Κέντρο Υγείας Πατησίων αποτελεί παράδειγμα του πως ένα νοσοκομείο, που έκλεισε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, έγινε μια σύγχρονη δομή Πρωτοβάθμιας Υγείας που...
καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον γιατρό Ανδρέα Ξανθό. Χρ. Κισκήρα: «Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι να δωρίσει την Υγεία σε ιδιώτες»
Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πατησίων στον χώρο του νοσοκομείου που έκλεισε το 2013 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που συμβολίζει τις διαφορές που υπάρχουν στα προγράμματα των δυο κομμάτων, της χρηστής διαχείρισης και της αντιμετώπισης της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού από τη μία, και του σχεδίου της Ν.Δ. από την άλλη, να δωρίσει την Υγεία, ειδικά την πρωτοβάθμια, σε ιδιώτες, τονίζει η υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρυσάνθη Κισκήρα.
Από τη μετεγκατάσταση εξοικονομούνται σημαντικά ποσά, καθώς το Κ.Υ. προηγουμένως λειτουργούσε στην οδό Δροσοπούλου σε παλαιό και μισθωμένο ακίνητο. Επίσης, σήμερα, το ιατρικό προσωπικό της δομής έχει διπλασιαστεί, από 20 σε 40 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ενώ έχουν δρομολογηθεί κάποιες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Κατά τις δηλώσεις του ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πατησίων συμβολίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σημαντική παρέμβαση αναστήλωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια.
Δείχνει σε όλους πώς ένα παλιό νοσοκομείο του ΕΣΥ, το οποίο εξυπηρετούσε λόγω της θέσης του πάρα πολύ κόσμο σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, με μια βίαιη και αυταρχική παρέμβαση έκλεισε το 2013, στο πλαίσιο μιας ακραίας πολιτικής συρρίκνωσης που υλοποιήθηκε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, και τώρα, στα ερείπια που άφησε, αναδιοργανώνεται και δημιουργείται μια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υψηλού επιπέδου, με ένα πολύ μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και ιατρικών ειδικοτήτων, με αναβαθμισμένα εργαστήρια, με σύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως με τη δυνατότητα να καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες χιλιάδες χιλιάδων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής».
Σύγκρουση δύο σχεδίων:
Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πατησίων, σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, «εκφράζει ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο προφανώς είναι ανταγωνιστικό προς την ιδέα που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι του νεοφιλελεύθερου τρόπου σκέψης, ότι δεν χρειάζεται να επενδύουμε στις δημόσιες δομές, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και να δίνουμε ζωτικό χώρο εντός του ΕΣΥ σε ιδιωτικές εταιρείες για να αναπτύξουν υποδομές και υπηρεσίες από τις οποίες προφανώς θα προσδοκούν κερδοφορία, που συνεπάγεται τη μετακύλιση ενός μέρους του κόστους στον πολίτη, μεγαλύτερες ανισότητες, αποκλεισμό των οικονομικά αδυνάτων και των ανασφάλιστων δηλαδή ένα σχέδιο συρρίκνωσης και εγκατάλειψης της δημόσιας περίθαλψης».
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ασκήσαμε έντιμη και χρηστή διοίκηση, αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, διευρύνοντας και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες» επισημαίνει η κ. Κισκήρα. Από το 2015 και μετά σημειώνει, «υλοποιήσαμε με πολιτική απόφαση των υπουργών Υγείας, έντιμη και χρηστή διαχείριση, με αποτέλεσμα, από τον περιορισμό της σπατάλης στα ενοίκια και χωρίς να κλείσει καμία δομή ως Υγειονομική Περιφέρεια, να εξοικονομήσουμε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος, χρήματα τα οποία αξιοποιήσαμε για να αναβαθμίσουμε υπηρεσίες για τους πολίτες και όχι για τις τσέπες ιδιωτών».
Εξοικονόμηση χρημάτων, αναβάθμιση δομών:
«Ως διοίκηση και ως υπουργείο, δώσαμε την ψυχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «για την αναστήλωση δημόσιων δομών, όπως του Κέντρου Υγείας Πατησίων, που από τις 20 Απριλίου του 2019 λειτουργεί στον χώρο του παλιού νοσοκομείου που έκλεισε το 2013. Σε αντίθεση με αυτή την πολιτική συρρίκνωσης« υπογραμμίζει »αναζητήσαμε τον περιορισμό της σπατάλης και της διαπλοκής αλλά και την υποστήριξη ενός σχεδίου αναβάθμισης των δημόσιων δομών και διασφάλισης παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δωρεάν προς όλους τους πολίτες».
«Η αναξιοποίητη αποθήκη του ΕΟΠΥΥ, όπου δίναμε μέχρι το 2015 ενοίκιο ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο, αλλά και άλλες περιπτώσεις άσκοπης σπατάλης που κόψαμε, πήγαν για τη χρηματοδότηση επικουρικού προσωπικού και εξοπλισμού των δημόσιων δομών» τονίζει, σημειώνοντας ότι ειδικά στην Πρωτοβάθμια Υγεία δεν υπήρχε μέχρι το 2014 μηχάνημα οστικής πυκνότητας παρότι είναι εξέταση που ανήκει στην πρόληψη.
«Τώρα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια διαθέτει, με χρήματα από ίδιους πόρους αλλά και από την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, σημαντικό εξοπλισμό. Έχουμε δέκα μετρητές οστικής πυκνότητας, έχουμε σύγχρονα ψηφιακά ακτινολογικά μηχανήματα, υπέρηχο - τομογράφους, πανοραμικά μηχανήματα, δημιουργήσαμε δέκα φυσιοθεραπευτήρια, ειδικό οδοντιατρικό κέντρο στη Λένορμαν και το κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο το οποίο συλλέγει όλα τα αίματα και εξοικονομούνται από τα αντιδραστήρια ποσά που αναχρηματοδοτούν το σύστημα Υγείας».
«Υπέγραψα 10.000 αποφάσεις μόνο για την πρωτοβάθμια, έτσι ώστε να προάγεται η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και να διασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου