8.6.19

«Φαγώθηκε» στο δείπνο των έξι ο Βέμπερ...


Έξι πρωθυπουργοί, προερχόμενοι από τις τρεις ισχυρότερες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, συναντήθηκαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με σκοπό να...
προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να οριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.

«Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική» και επέτρεψε «να εντοπιστούν οι προκλήσεις» που υπάρχουν, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του «άτυπου δείπνου», κύριο πιάτο του οποίου ήταν η διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συζήτηση συμπεριέλαβε και άλλες θέσεις, όπως την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και ο φιλελεύθερος Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε, οι σοσιαλιστές επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών της Ιβηρικής, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, αλλά και δύο πρωθυπουργοί που ανήκουν στο δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Λετονός Κρισγιάνις Καρίνς.

Οι έξι άνδρες ανήκουν στις τρεις πολιτικές οικογένειες που διαθέτουν τις περισσότερες έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του Μαΐου, και τους ανατέθηκε να κάνουν διερευνητικές επαφές. Μετά το δείπνο ανακοίνωσαν ότι θα «διαβουλευθούν» με τις παρατάξεις τους και ότι θα «παραμείνουν σε στενή επαφή».

Πολλές ευρωπαϊκές πηγές προεξοφλούσαν πριν από δείπνο ότι δεν θα σημειωνόταν καμιά θεαματική εξέλιξη και πως οι γραμμές των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων θα παρέμεναν αμετακίνητες. Οι σοσιαλιστές «θα ξαναπούν ότι θέλουν τον Φρανς Τίμερμανς», το ΕΛΚ «θα πει πως υποστηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ», σχολίαζε πριν από το δείπνο ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στους δύο Spitzenkandidaten, τον Ολλανδό και τον Γερμανό που τέθηκαν επικεφαλής των ψηφοδελτίων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές.
Ο Βέμπερ

Στο δείπνο δεν παρακάθισαν ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αν και θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για τη νέα κατανομή των σημαντικότερων ευρωπαϊκών αξιωμάτων.

Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό καθώς ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν μεν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά απώλεσαν την πλειοψηφία που μπορούσαν ιστορικά να σχηματίζουν. Η άνοδος της άκρας δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών αποδείχθηκε περιορισμένη. Όμως οι Φιλελεύθεροι, που μετατράπηκαν στην τρίτη δύναμη χάρη στην ενίσχυση των ευρωβουλευτών του κόμματος του Μακρόν, όπως και οι Πράσινοι, έχουν σκοπό να συμμετέχουν ενεργά στο εξής στη λήψη όλων των μεγάλων αποφάσεων.

Η ευρωπαϊκή δεξιά ήδη όρισε τον Μάνφρεντ Βέμπερ αρχηγό της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, θέση που θα του επιτρέψει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες για να διαμορφωθεί πλειοψηφία. Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής της 28ης Μαΐου στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν δεν έκρυψε τις έντονες επιφυλάξεις του για την υποψηφιότητα του Βαυαρού.

Όπως σημειώνει το Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος φέρει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προέτρεψε καθεμία από τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες να παρουσιάσουν ένα «Σχέδιο Β», μια εναλλακτική λύση στους επικεφαλής υποψηφίους που προτάθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Το ΕΛΚ αρνήθηκε να δεχτεί να εξετάσει εναλλακτική λύση για τον Βέμπερ, αλλά τα δημοσιεύματα σχολιάζουν ότι η άρνηση αυτή γίνεται μόνο δημοσίως.
Το χρονοδιάγραμμα

Οι συνομιλίες για να οριστεί το πρόγραμμα των εργασιών και η εντολή της επόμενης Επιτροπής επισήμως ξεκινούν τη 12η Ιουνίου, ενώ οι «28» θα αποπειραθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ποιον θα προτείνουν στη σύνοδο της 20ής και της 21ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Τ

Ωστόσο, με δεδομένη την περιπλοκότητα των διαπραγματεύσεων γίνεται πλέον λόγος για πιθανή σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής την 30ή Ιουνίου, σε περίπτωση αποτυχίας αυτής της 20ής και της 21ης Ιουνίου.

Στη συνέχεια επαφίεται στους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν (με απλή πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 έδρες) ή να απορρίψουν την υποψηφιότητα που θα προταθεί από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: