14.6.19

Να ενισχύσουμε όλοι τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση...


Η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για τη διήμερη 91η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των...
Ελληνικών Πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε όλοι μας τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με ποιότητα, η οποία δε θα γίνει χωρίς κόπο και δε θα γίνει, κυρίως, χωρίς σχέδιο. Είχαμε περάσει δυσκολίες με την επιτροπεία. Αμέσως μετά προχωρήσαμε για τον διορισμό των 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, τους οποίους έχουν ανάγκη τα σχολεία μας, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει αυτό το εκπληκτικό προνόμιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και οι εκπαιδευτικοί μας είναι εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτό το λέω έχοντας και μία μεγάλη εμπειρία στον ευρωπαϊκό χώρο. Νομίζω θα προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας.

Την ίδια ώρα ο κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στη διεξαγωγή της 91ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τόνισε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης Συνόδου, καθώς όπως επεσήμανε «είναι η πρώτη συνεδρίαση που η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας έχει μόνον πανεπιστήμια».

«Είναι η πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων που η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρας μας έχει μόνον πανεπιστήμια. Η νέα αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπει νέα τμήματα, προβλέπει τις συνέργειες με τα ΤΕΙ, προβλέπει πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, όπως επίσης και διετή προγράμματα σπουδών για παιδιά που έρχονται από τα ΕΠΑΛ και θα παίρνουν πιστοποιητικά επαγγελματικά ευρωπαϊκών προσόντων. Από αυτά τα τέσσερα σημεία, αυτό που κεντρίζει την κοινή γνώμη είναι το θέμα των συνεργειών ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο, με πρώτα τα Γιάννενα και το Ιόνιο και στη συνέχεια τη Θεσσαλία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό κλπ. Νομίζω ότι πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο δημόσιος διάλογος είχε πολλές συμφωνίες, πολλές διαφωνίες και εντάσεις πολλές φορές, αλλά αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον και δείχνει ένα εξαιρετικά θετικό χαρακτηριστικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι ότι και πολλά άτομα που είχαν τις αντιρρήσεις τους, μετά την αντίστοιχη ψήφιση των νόμων, είναι δυναμικά μέσα σε αυτό το εγχείρημα, συμμετέχουν στις προσωρινές γενικές συνελεύσεις, στα προγράμματα σπουδών και μάλιστα οι περισσότεροι "παίζουν" και πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό είναι κάτι που το χαιρετίζουμε» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαβρόγλου.

Στις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις νέες 500 θέσεις διδακτικού προσωπικού καθηγητών (ΔΕΠ)στα πανεπιστήμια.

«Είναι πεντακόσιες θέσεις καθηγητών, ένας αριθμός πολύ μεγάλος για φέτος. Αύριο θα συζητηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας αλγόριθμος για το «μοίρασμα» των θέσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος» κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γαβρόγλου.

Η διήμερη 91η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί σε γνωστό ξενοδοχείο της Κέρκυρας, είναι η 1η Σύνοδος Πρυτάνεων των 24 Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τη Σύνοδο, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η πρόσληψη προσωπικού όλων των κατηγοριών, νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Λ.Κ.Ε., τα τελευταία φαινόμενα βίας και τα διετή Προγράμματα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ.

«Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε είναι το πλαίσιο λειτουργίας της Συνόδου Πρυτάνεων, πως θα συνεχίσουμε, να δούμε αν μπορούμε να αναπτύξουμε δικές μας θέσεις και να μην αναμένουμε από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να μας ανακοινώνει, έναν νόμο ή κάποιες αλλαγές και μείς απλώς να σχολιάζουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλειος Χρυσικόπουλος.

Η αυλαία της 91ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, θα πέσει αύριο το απόγευμα. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν η 71η Συνάντηση Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. και Στελεχών Ε.Λ.Κ.Ε., η 76η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας/Προέδρων Επιτροπών Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ με συμμετοχή των προϊσταμένων Ε.Λ.Κ.Ε., η 22η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, η 11η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και η 7η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας.

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων παραβρίσκονται ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων Γιώργος Δημοσθένους και οι πρόεδροι των Μορφωτικών Υποθέσεων της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής...

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: