19.6.19

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς...


Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και...
ενεργός.

Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της Αριστεράς μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι και σήμερα.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Στην Κατοχή ήταν μαθητής στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητής της Νομικής Σχολής.

Μετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, έως το 1960.

Με την αποφυλάκισή του ξαναβρέθηκε στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ.

Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, βρέθηκε ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, έως το 1969.

Μετείχε στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968, ενώ φυλακίστηκε με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969.

Απελευθερώθηκε από τη Γιούρα την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε και έως το 1986 μετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.
Η ΕΜΙΑΝ για τον Τάκη Μπενά

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Τάκη Μπενά εξέδωσε η ΕΜΙΑΝ.

Στο κείμενό της μεταξύ άλλων η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), τονίζει τα εξής:

«Ο Τάκης Μπενάς έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε μια μακρά πορεία της ιστορίας του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα και έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με σειρά δοκιμίων και απομνημονευμάτων που φωτίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, δείχνοντας τη μεγάλη του συμβολή στην προαγωγή της πολιτικής και μαρξιστικής σκέψης. Για εμάς τους νεότερους υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στους δύσκολους αγώνες που έρχονται. Στην αγαπημένη σύντροφο του Ευγενία και τα παιδιά του συμπαριστάμεθα και είμαστε κοντά τους»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: