2.6.19

Αλλαγή προσώπων και τακτικής από το Μαξίμου...

Εμπλουτισμό σε επίπεδο προσώπων, αλλαγές σε επίπεδο συνθηματολογίας και προσανατολισμού του προγράμματος, χαμηλούς τόνους και ένα «όχι» στην...
πόλωση φέρνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο κυβερνητικό επιτελείο.

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την επιλογή του προέδρου της ΝΔ να εμφανιστεί ήπιος προκειμένου να τον πάνε σε μια ουσιαστική συζήτηση «αρχηγός με αρχηγό», «ομάδα με ομάδα», «πεπραγμένα με πεπραγμένα» και «πρόγραμμα με πρόγραμμα».

Οπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μεγάλο μέρος του κέντρου βάρους της προεκλογικής εκστρατείας μεταφέρεται στην Κουμουνδούρου, στη λογική ότι οι εθνικές εκλογές δεν μπορεί να είναι «one man show», ενώ το επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου θα εμπλουτιστεί με νέα πρόσωπα και σε επίπεδο δημοσκόπων. Ανοικτό παραμένει εάν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας λόγω του περιορισμού που υπάρχει στις εμφανίσεις των υποψηφίων.

Στροφή στη μεσαία τάξη

Σε επίπεδο συνθημάτων είναι βέβαιο ότι το «ή εμείς ή η ελίτ» δεν έπεισε τον κόσμο και θα επιχειρηθεί μια επιστροφή στις προγραμματικές θέσεις των δύο κομμάτων. Η εκτίμηση που υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε» τη σωρευτική κόπωση και οργή από τα τρία μνημόνια.

Επιπροσθέτως, «πλήρωσε» την αδράνεια του κομματικού μηχανισμού ανά την επικράτεια (κάτι που φάνηκε ειδικά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές), θέμα το οποίο δεν είναι σημερινό αφού ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την αντιστοίχισή του με τα στρώματα που τον στήριξαν εκλογικά. «Είναι προφανές» λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ για λόγους που πρέπει να εντοπίσουμε και να αλλάξουμε».

Εκείνο όμως που «πλήρωσε» περισσότερο είναι η κόπωση της μεσαίας τάξης, μεγάλο μέρος της οποίας όχι μόνο υπέστη μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων του και αύξησε τις ώρες εργασίας του αλλά από το 2015 και μετά είδε να αυξάνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

Γι’ αυτό οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αυτές τις ημέρες επεξεργάζονται ένα οικονομικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία στοχοπροσηλωμένο κυρίως στη μεσαία τάξη.

Και οι τέσσερις προαναφερόμενοι υπουργοί αναμένεται το προσεχές διάστημα να σηκώσουν μεγάλο επικοινωνιακό βάρος, με τη δημόσια ρητορική τους να επικεντρώνεται στις αλλαγές στο σύνολο της οικονομίας και όχι, για παράδειγμα, μόνο στις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί ήδη στα εργασιακά.

Οι τελικές λίστες με τους υποψηφίους

Την ίδια ώρα μια επιτροπή υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των Σκουρλέτη, Βίτσα, Δρίτσα κ.ά., επεξεργάζεται τις τελικές λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νυν βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης αναμένεται να είναι υποψήφιοι, εκτός και αν δεν το επιθυμούν οι ίδιοι.

Ωστόσο, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι στο κυβερνών κόμμα απαιτείται να εισέλθουν νέα και «φρέσκα» πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκην ηλικιακά αλλά, όπως λένε με νόημα, πρόσωπα «που θα κομίσουν διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας», με αιχμή την επόμενη ημέρα της χώρας στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και κυρίως πώς μεταφράζεται σε επίπεδο λίστας μένει να το δούμε, γιατί κατά πολλούς το κομματικό στελεχιακό δυναμικό έχει στερέψει. Μετά τα κομματικά στελέχη που έρχονται από τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό και την ανανεωτική Αριστερά αξιοποιήθηκαν πολλά στελέχη προερχόμενα από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός αξιοποίησε σχεδόν όλα τα στελέχη και συνεργάτες που είχε μαζί του από τα φοιτητικά του χρόνια ή εκείνα στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα σήμερα το ερώτημα να είναι «και μετά τι;».

Αυτό ακριβώς το «μετά» αναζητούν στο Μαξίμου με δεδομένο ότι το κόμμα δεν άνοιξε ποτέ τις πόρτες του στον κόσμο και συνεπώς δεν έφερε νέα και άφθαρτα στελέχη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι το άνοιγμα στον χώρο της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο όχι τόσο λόγω των αντιδράσεων από τα κομματικά στελέχη, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά διότι τα περισσότερα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σέρνουν μαζί τους βαρίδια του παρελθόντος...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: