14.6.19

Όταν η Αρκούδα συνάντησε τον Δράκο...

Οι διεθνείς σχέσεις μεταβάλλονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνοντας ένα νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ενώ η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί δραματικά, έχει βελτιωθεί αντίθετα η...
συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, και ιδιαίτερα με την Κίνα.

Μόσχα και Πεκίνο έχουν πλέον διαμορφώσει μια πολυεπίπεδη σχέση στρατηγικής συνεργασίας, κυρίως εξ αιτίας των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας και του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Κίνα αποτελεί πλέον “στρατηγικό εταίρο” της Ρωσίας, ειδικά στον οικονομικό τομέα, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της ευρωπαϊκής αγοράς και των επενδύσεων.

Πεκίνο καλεί Μόσχα: Συγκλίνουσες απόψεις και συμφέροντα

Από το 2013, όταν έγινε επικεφαλής της Κίνας ο Πρόεδρος Σι Τζιπινγκ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε μαζί του 27 φορές. Κατά τις συνεδριάσεις της G20, τις συνεδριάσεις της Πρωτοβουλίας της Σαγκάης, τις συνόδους κορυφής BRICS κ.ά. οι δύο ηγέτες της Ευρασίας εδραίωσαν μια προσωπική φιλία.

Κατά τη διάρκεια της όγδοης επίσκεψής του στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 70ης επετείου της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πούτιν δήλωσε πως η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο τους. Και οι δύο μεγάλες Ευρασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν παρόμοιες πολιτικές απόψεις σχετικά με την κρίση του μονοπολικού κόσμου, είναι κατά του Προστατευτισμού του Τραμπ, αντιτίθενται στις ΗΠΑ στο ζήτημα της Βενεζουέλας και του Ιράν, όπου η  διακυβέρνηση Τραμπ θα ήθελε πολιτική αλλαγή ακόμη και στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο η βελτίωση των πολιτικών τους σχέσεων, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να συνοδεύεται από επαρκή πρόοδο της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας.

Όταν ρωτήθηκε αν η ρωσο-κινεζική συνεργασία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Πούτιν απάντησε με μια κινεζική παροιμία: «στο βουνό η μαϊμού γελά, όσο οι τίγρεις παλεύουν μεταξύ τους στην κοιλάδα». Κι αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψιν και το γεγονός πως οι Δυτικές κυρώσεις επηρέασαν αρνητικά τη ρωσική οικονομία, που αναζητεί διέξοδο σε νέες αγορές.

Συμμαχία υψηλής τεχνολογίας

Στη Μόσχα, υπό την παρουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομόλογου του Σι Τζιπίνγκ, οι διευθυντές του κινεζικού γίγαντα της πληροφορικής Huawei, ενάντια του οποίου οι ΗΠΑ έχουν κυρήξει ανοικτό πόλεμο, και η ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTS, υπέγραψαν συμφωνία-μαμούθ για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Ρωσία το έτος 2019 και το 2020. Τον Μάιο του 2019, η ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Beeline ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Huawei για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Μόσχας.  Οι κινεζικές εταιρείες πληροφορικής, που εισέρχονται στην αγορά της Ρωσίας, δεν επιτρέπεται πλέον  να αναπτύξουν δίκτυα 5G στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία, ενδεχομένως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος Τραμπ απαγορεύει αυστηρά στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται με την Huawei, πυροδοτώντας έτσι την "έναρξη  ενός τεχνολογικού πολέμου", όπως τον αποκάλεσε και ο Πούτιν...

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: