5.6.19

Οι ψυχρές σχέσεις Τεγόπουλου-Σιαμαντά...

...και τα «μυστικά» της Ελευθεροτυπίας...

Ο Χρήστος Σιαμαντάς είναι ο τρίτος από τους βασικούς πυλώνες της παλιάς –της θρυλικής πια– Ελευθεροτυπίας που φεύγει από τη ζωή μετά από τον Κίτσο Τεγόπουλο και τον Σεραφείμ Φυντανίδη. Ο θάνατός του, στα 85 χρόνια του, κλείνει την αυλαία των...
ηγετών της Ελευθεροτυπίας, μιας εφημερίδας, που όπως γράφει ο Φυντανίδης στο βιβλίο του «31 Αξέχαστα Χρόνια», βγήκε για την κ@υλα@ του Τεγόπουλου. 

Τουλάχιστον αυτό είχε πει ο Κίτσος, ο οποίο αποκρινόμενος στην ερώτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «γιατί έβγαλες αυτή την εφημερίδα;» απάντησε: «Θέλω να σας πω ότι το έκανα για την κ@ύλ@ μου» (την τελευταία λέξη την είπε σχεδόν ψιθυριστά και δεν ξέρω αν την άκουσε ο Καραμανλής, που είχε προβλήματα με την ακοή του)», αναφέρει ο Φυντανίδης.

Ο αείμνηστος ιστορικός διευθυντής της Ελευθεροτυπίας γράφει για τον καταπληκτικό τρόπο που κυκλοφόρησε η εφημερίδα και παγιώθηκε από την πρώτη στιγμή:

«(…) Είναι καταπληκτικό το πώς ξεκίνησε αυτή η εφημερίδα. Σχεδόν χωρίς λεφτά. Οι συνεκδότες Τεγόπουλος και Σιαμαντάς έβαλαν κάτι λίγα, αλλά δεν αρκούσαν. Το "προξενιό" στους δύο συνεκδότες το είχε κάνει ο Αλέκος Φιλιππόπουλος. Όμως, ο Κίτσος έλεγε: "Να διαδίδετε ότι έχω πολλά λεφτά. 

Καλύτερα να με φοβούνται παρά να με λυπούνται". Τότε, έπαιξε σημαντικό ρόλο ένας άνθρωπος που έμελλε να είναι ένας πολύ άξιος και ακούραστος οικονομικός διευθυντής της "Ε" για τριαντατρία χρόνια. Ο Διονύσης Αυγουστινιάτος που αποχώρησε από την εφημερίδα στις 30.5.2007 λόγω γήρατος (ήταν ήδη ογδόντα τεσσάρων ετών). Πριν από τη δικτατορία, δούλευε στο λογιστήριο της "Ελευθερίας" του Πάνου Κόκκα. Εκεί, πρωτογνώρισε τον Κίτσο Τεγόπουλο, όταν πήγαινε για να δώσει διαφημίσεις των βιβλίων που εξέδιδε, κυρίως της εγκυκλοπαίδειας "Δομή"».

Το δάνειο από την Εθνική

Γιατί ο Αυγουστιανάτος αποδείχτηκε τόσο χρήσιμος για την Ε, το εξηγεί πιο κάτω ο Φυντανίδης:

«Όταν ο Τεγόπουλος και ο Σιαμαντάς αποφάσισαν να εκδώσουν την "Ε" στο κτίριο του πρώην "Έθνους", στην Κολοκοτρώνη, χρησιμοποιώντας τα γραφεία, τα τυπογραφεία και το πιεστήριό του, γνωρίστηκαν καλύτερα με τον Αυγουστινιάτο. Αυτός ήταν που κατάφερε αργότερα με διάφορους ελιγμούς να εξασφαλίσει από την Εθνική Τράπεζα ένα δάνειο εκατόν πενήντα χιλιάδων δραχμών ώστε να μπορέσει η εφημερίδα να συνεχίσει την έκδοσή της. Εγγύηση ήταν τα έσοδα από την κυκλοφορία, όπως και τα διαφημιστικά κάθε επομένου τριμήνου. Η "Ε" από την πρώτη μέρα είχε μεγάλη κυκλοφορία, πάνω από εξήντα χιλιάδες φύλλα. Σε αντίθεση με άλλες εφημερίδες, κυκλοφορούσε κάθε μέρα με δεκαέξι σελίδες»...

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: