Πάνος Τριγάζης
Διεθνή εκστρατεία για την «αυθεντική» Μακεδονία υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13 Ιουνίου μιλώντας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε για το όνομα Μακεδονία, αν και το υπαινίχθηκε, αναφερόμενος στο...
brand name Μακεδονία. Δεν κατήγγειλε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού τυχόν εκστρατεία εναντίον της θα κατέληγε σε εθνικό φιάσκο, ανάλογο εκείνου της περιόδου 1991-93 με «στρατηλάτη» τον Αντώνη Σαμαρά.
Μίλησε για πρόγραμμα με τίτλο «Οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», μέχρι και τη Θράκη, δηλαδή για ένα πρόγραμμα καθαρά εθνοκεντρικό. Καμία αναφορά για το ενδεχόμενο ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, που απαιτεί σχέδιο συνανάπτυξης με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Αρα, από τη σκοπιά της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, θα έλεγα «άνθρακες ο θησαυρός». Ομως, αν επρόκειτο για εκστρατεία ανάδειξης του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας, αυτή θα είχε επιτυχία χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, διά της οποίας κατοχυρώθηκε η ελληνικότητά του πρώτη φορά με διεθνή συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Μακεδονία είναι ασφαλής οικονομικά και πολιτικά στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Ομως, εκείνη που δεν είναι ασφαλής είναι η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της τους τελευταίους μήνες. Θα περίμεναν, λοιπόν, κάποιοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οργάνωση διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης προς την Κύπρο.
Γιατί, όμως, η Δεξιά και η Ακροδεξιά της Ελλάδας δεν κινητοποιούνται για την Κύπρο; Η απάντηση είναι ότι οι δυνάμεις αυτές βαρύνονται διαχρονικά για τις δυσμενείς έως καταστροφικές εξελίξεις στο Κυπριακό, με αποκορύφωμα το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα του 1974, που άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή του «Αττίλα». Γι’ αυτό και ο φάκελος της κυπριακής τραγωδίας παρέμενε επί χρόνια στα συρτάρια, μέχρι που, με πρόεδρο τον Νίκο Βούτση, η Βουλή των Ελλήνων τον παρέδωσε στην αντίστοιχη της Κύπρου.
Σε αντίθεση με τη Δεξιά όλων των αποχρώσεων, η Αριστερά, αν και ηττημένη στον εμφύλιο πόλεμο, οργάνωσε αγώνες στο εσωτερικό της Ελλάδας και διεθνώς για την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του. Το Κυπριακό αποτέλεσε κεντρικό θέμα όλων των δημοκρατικών κινημάτων της μετεμφυλιακής περιόδου, αλλά και το 2014, με δική μας απόφαση ιδρύθηκε η Πρωτοβουλία Ετος Κύπρου, με στόχο ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό, στο οποίο προσκαλείται και η Ν.Δ...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου