22.6.19

Από τα λόγια στις πράξεις η Ε.Ε...


Ως σημαντική νίκη για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία η...
Ε.Ε. στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, την καλεί να σταματήσει την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την απειλεί με κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι τώρα η Ευρώπη περνάει από τα λόγια στις πράξεις.

Σχετικά με τη μετάθεση της απόφασης της Ε.Ε. για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την αξιοπιστία της Ε.Ε., εάν δώσει την εντύπωση ότι δεν εκπληρώνει τις δικές της δεσμεύσεις απέναντι σε χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία που εκπλήρωσαν πλήρως τις δικές τους. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Β1, Βόρειου Τομέα Αθηνών.

• Λευκωσία και Αθήνα κέρδισαν μια σημαντική διπλωματική μάχη και πέρασαν απόφαση στην Ε.Ε. για πιθανές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει την εξορυκτική δραστηριότητα με το «Φατίχ», αλλά στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή. Ποιος, πώς και πότε θα κρίνει το αν και το ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν;

Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη λήψη μέτρων και μάλιστα με πολύ αυστηρότερη διατύπωση ακόμη και από αυτή του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αποτελεί σημαντική νίκη για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερχεται ως επιστέγασμα συστηματικών προσπαθειών που είχαν στο παρελθόν καταλήξει σε σημαντικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και κυρίως στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, όπου με σαφήνεια καταγγέλλονταν οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας.

Εκτοτε η συνέχειά τους όχι μόνο δεν απέφερε όφελος στην Τουρκία για τη δημιουργία τετελεσμένων, αλλά την εκθέτουν ως κράτος που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση. Τώρα από τα λόγια η Ευρωπαϊκή Ενωση περνά στις πράξεις. Το μήνυμα αυτό έχει ήδη εισπραχτεί από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ε.Ε. ότι κατέστη, τάχα, όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου, επειδή υιοθέτησε μια πολιτική αρχών.

Ηδη η ύπατη αρμοστής, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ενωσης, κ. Μογκερίνι, επεξεργάζεται τα μέτρα που θα επιβληθούν, εφόσον δεν σταματήσει αμέσως η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.

• Πέραν της καταδίκης της Τουρκίας, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Γερμανοί, σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος και να λυθεί το Κυπριακό. Διάλογος μεταξύ ποίων, με βάση ποιο δίκαιο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό με διάλογο, όχι βεβαίως υπό το κράτος εκβιασμών και υπό την προβολή ισχύος. Το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, σχεδόν μισό αιώνα μετά την τραγωδία του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, παραμένει μια χαίνουσα πληγή για τον Ελληνισμό. Για πρώτη φορά όμως μετά από χρόνια υφίσταται ποιοτική πρόοδος σε ό,τι αφορά τους όρους διαπραγμάτευσης της λύσης.

Η διαδικασία της Γενεύης και του Κραν Μοντανά δεν κατέληξε σε λύση, ενίσχυσε όμως καθοριστικά τις εθνικές θέσεις μας και επανατοποθέτησε το Κυπριακό στις πραγματικές διαστάσεις του. Εκεί τέθηκε επιτέλους στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Δώσαμε όμως ιδιαίτερη έμφαση στη θέση ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα μόνο, ούτε καν πρωτευόντως, των δύο κοινοτήτων, αλλά θέμα διεθνούς δικαίου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, με αναγνώριση και του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο μέλος της Ε.Ε.

Αυτή τη διάστασή του συζητά η Ελλάδα, θεωρώντας ότι η εσωτερική πτυχή του αφορά αποκλειστικά τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Και εκεί βεβαίως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Προφανώς η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως θετικό ότι όταν αυτές ξεκινήσουν, θα έχουν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

• Είναι η κίνηση των Τουρκοκυπρίων για την Αμμόχωστο αντιπερισπασμός, απειλή ή πρελούδιο για «λύση» δύο κρατών;

Τα «δύο κράτη» δεν αποτελούν λύση, αλλά νομιμοποίηση της εισβολής, της κατοχής και της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να επιβάλει παρόμοια «λύση» η Τουρκία, ακριβώς γιατί αυτή η επιλογή βρίσκεται εκτός της διεθνούς νομιμότητας.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο θεωρώ πράγματι ότι αποτελούν αντιπερισπασμό απέναντι στην αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας και τις αναμενόμενες κυρώσεις. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν και αυτές με σοβαρότητα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στο μέλλον που θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

• Το θέμα των S-400 αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα των εδαφών της Συρίας που είναι υπό κουρδικό έλεγχο μπορεί να οδηγήσουν σε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο της ρήξης όσο και για το σενάριο ενός αμερικανοτουρκικού συμβιβασμού; Τι επιπτώσεις θα έχει το ένα ή το άλλο στην περιοχή;

Η Τουρκία κινδυνεύει πράγματι να βρεθεί αντιμέτωπη μετά τις κυρώσεις από την Ε.Ε. και με κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή μάλιστα που η οικονομία της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Εμείς δεν επιχαίρουμε για την απομόνωσή της και ελπίζουμε ότι θα αντιληφθεί πως αυτή αποτελεί αποτέλεσμα των δικών της επιλογών να αποκλίνει από τη διεθνή νομιμότητα.

Η στρατηγική μας έγκειται στην ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία είχε και η προώθηση μια πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προώθησης των σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, πάντα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, η ελληνική πρωτοβουλία των Med7 και η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στη βάση της ευθυγράμμισης των συμφερόντων μας...

Διαβάστε εδώ όλη την συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: