...με τη σημαία της Γιουβέντους!...
Αγαπούσε την Τέχνη αλλά αγαπούσε και το ποδόσφαιρο (που είναι κι αυτό μια τέχνη!) Παθιαζόταν με την όπερα, αλλά είχε σφοδρό πάθος και με τη Φιορεντίνα. Συγκρούστηκε με τον στενό συνεργάτη του στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τον...
Λουκίνο Βισκόντι, αλλά ήταν στη ζωή του σε συνεχή πόλεμο και με τη Γιουβέντους, τη μισητή αντίπαλο της Φιορεντίνα τής οποίας ο ίδιος υπήρξε διοικητικό μέλος στα χρόνια που πρόεδρός της ήταν ο κινηματογραφικός παραγωγός Βιτόριο Τσέκι Γκόρι. Ο Φράνκο Τζεφιρέλι ήταν βαθιά θρησκευόμενος αλλά ευλόγησε τη βία κατά της «Κυρίας» του Τορίνου και του ιταλικού ποδοσφαίρου. «Η βία νομιμοποιείται εφόσον στρέφεται κατά της Γιουβέντους» είχε δηλώσει στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν Φλωρεντινοί οπαδοί προκάλεσαν μεγάλα επεισόδια, μετά από ήττα σε αγώνα με τη Γιουβέντους, η οποία, είναι αλήθεια, είχε σκανδαλώδη εύνοια από τη διαιτησία κι αυτό συνέβη πολλές φορές σε παιχνίδια με τη Φιορεντίνα. Ο Τζεφιρέλι είχε δικαιολογήσει τις βιαιοπραγίες, λέγοντας ότι οι οπαδοί τής ομάδας του αντιδρούσαν κατά της πολιτικής δύναμης της αντιπάλου. Ήταν τότε που η Λα Ρεπούμπλικα είχε γράψει ότι Τζεφιρέλι μιλούσε σαν αρχηγός των Ούλτρας, δηλαδή των σκληροπυρηνικών οπαδών.
Δεν δίστασε ακόμα και να δηλώσει ότι η Γιουβέντους «σκαρφάλωσε σε 39 νεκρά σώματα» για να πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1985, εννοώντας ότι δέχτηκε να γίνει ο τελικός της ντροπής και του πόνου στο Χέιζελ με τη Λίβερπουλ, παρά την τραγωδία που είχε προηγηθεί. Η ιταλική ομάδα κατέκτησε το τρόπαιο με το πιο φανερό εκτός περιοχής πέναλτι που δόθηκε στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ήταν άραγε αυτό, το περί σκαρφαλώματος σε νεκρά κορμιά, το πιο εντυπωσιακό που είπε ή έκανε ο σπουδαίος Φλωρεντινός; Μπορεί ναι. Αλλά μπορεί το πιο εντυπωσιακό να καταγράφηκε όταν μπροστά στις καμάρες φύσηξε τη μύτη του σε μια σημαία της Γιουβέντους, με την οποία βρέθηκε πολλές φορές στα δικαστήρια. Τελικά, υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλες χρηματικές ποινές και να κάνει δήλωση μετανοίας: «Η Γιουβέντους είναι μεγάλος σύλλογος και προσφέρει λάμψη στο ιταλικό ποδόσφαιρο», είπε υποχρεωμένος από δικαστική απόφαση.
Από χθες ο Τζεφιρέλι περιλαμβάνεται στους μεγάλους απόντες αυτού του κόσμου. Αγάπησε (και υπηρέτησε) τον κινηματογράφο και, γενικώς, τις παραστατικές τέχνες• αγάπησε (αλλά δεν ξέρουμε πόσο σωστά υπηρέτησε) και παθιάστηκε με το ποδόσφαιρο.
Ήταν, δηλαδή, καθόλα ένας δικός μας άνθρωπος...
harddog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου