5.5.19

Η Ελλάδα ως το success story των άλλων...

Ενθουσιώδη λόγια ακούστηκαν για την Ελλάδα από τη μίνι Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, προ ημερών (μίνι και ως προς τη σύνθεση, αλλά...
κυρίως ως προς το αποτέλεσμα). Προφανώς αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. 

Πολλοί εκτός Ελλάδος έχουν κάθε λόγο να παρουσιάζουν την χώρα μας ως παράδειγμα επιτυχίας. Οικονομικά, διότι η πίεση από τους πολίτες τους είναι τεράστια για «να μην πληρώνουν τους τεμπέληδες Ελληνες», όπως έλεγε το στερεότυπο της κρίσης στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. 

Άρα, ειδικά εν όψει Ευρωεκλογών, όλοι έχουν συμφέρον να κρύβονται τα βαθιά προβλήματα κάτω από το χαλί και να τονίζονται τα επιφανειακά επιτεύγματα. 

Εξάλλου κανέναν άλλον, πλην ημών, δεν αφορά σοβαρά το τίμημα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Γεωπολιτικά, διότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί εξαιρετικά τις ανάγκες διεύρυνσης της σφαίρας επιρροής βασικών παικτών στη σκακιέρα της περιοχής. Και είναι αλήθεια ότι οποιοσδήποτε μη εμπλεκόμενος αν ακούσει για τη λύση ενός προβλήματος τρίτων χωρών θα είναι ενθουσιασμένος εάν δεν καλείται εκείνος να κάνει υποχωρήσεις ή εάν δεν τον επηρεάζουν άμεσα οι προβλέψεις της όποιας συμφωνίας. Γιατί λοιπόν να μην είναι όλοι (οι άλλοι) χαρούμενοι; 

Ιδιαίτερα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων οι καλές ειδήσεις είναι πολύτιμες ειδικά όταν δεν έχουν μεγάλο κόστος. Διότι όπως φάνηκε στη μίνι σύνοδο του Βερολίνου κανένας δεν θέλει να πληρώσει το πολιτικό κόστος για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας αυτών των χωρών. Αναζητούνται συνεπώς συμβολισμοί και μη δεσμευτικές ασάφειες με παρατάσεις των χρονοδιαγραμμάτων, μέχρι να αλλάξει ενδεχομένως η πολιτική συγκυρία. Προς το παρόν συμφωνήθηκε να ξαναδούν το ζήτημα μετά τις Ευρωεκλογές. 

Εξάλλου η υπόθεση της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια περιλαμβάνει πολλές υποσχέσεις που δόθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν, εκατέρωθεν. 

Η μεν ΕΕ αρκείται να κάνει το εύκολο, δηλαδή να δίνει χρήματα και η άλλη πλευρά να τα παίρνει χωρίς να καταφέρνει να κάνει με επιτυχία τα βήματα που απαιτούνται για να έρθει πιο κοντά στην Ενωση με θεσμικές μεταρρυθμίσεις κλπ. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν προκύπτουν θετικές ειδήσεις στην ουσία του ζητήματος, το «καλό νέο» της Συμφωνίας των Πρεσπών αξιοποιείται με κάθε δυνατό τρόπο από όλες τις πλευρές. Συνεπώς στην περίοδο που θα ακολουθήσει μην ξαφνιαστείτε από τις θετικές διεθνείς αναφορές στη χώρα μας. 

Υπάρχουν προφανείς λόγοι γι αυτό. Δεν είναι φυσικά κακό να παρουσιάζεται η χώρα μας ως success story, αρκεί να μην είναι το success story μόνο των άλλων...

Γιώργος Κακολύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: