9.5.19

H France Telecom και ο καπιταλισμός που σκοτώνει...

Δέκα χρόνια μετά το κύμα των αυτοκτονιών στην France Telecom, στο τέλος της δεκαετίας του 2000, η εταιρεία και τα μέλη της τότε διεύθυνσης κάθονται στο σκαμνί, σε μία δίκη πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα της Γαλλίας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την...
κατηγορία της «ηθικής παρενόχλησης» και φέρονται να δημιούργησαν ένα κλίμα που οδήγησε τουλάχιστον 35 υπαλλήλους της εταιρείας στο απονενοημένο διάβημα ή σε πολύ σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση, όπου μια μεγάλη εταιρεία και οι διευθυντές της προσάγονται σε δίκη και καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη μεταχείριση του προσωπικού τους.

Στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας βρίσκεται ο Didier Lombard, πρώην πρόεδρος της France Télécom – η οποία εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε σε Orange το 2013 - και έξι άλλα πρώην ανώτερα στελέχη του κολοσσού. Όλοι αρνούνται ότι φέρουν ευθύνη για το γεγονός ότι κάποιοι από τους υφιστάμενούς τους οδηγήθηκαν στον θάνατο. Το δικαστήριο θα εξετάσει πώς τα στελέχη πραγματοποίησαν την αναδιάρθρωση της εταιρείας το 2006, δύο χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκαν 22.000 θέσεις εργασίας και 14.000 εργαζόμενοι άλλαξαν πόστο.

Η δικαστική έρευνα για τις αυτοκτονίες ξεκίνησε το 2016 κι αποκάλυψε ότι η διοίκηση έθεσε σε εφαρμογή τακτικές με στόχο να αποσταθεροποιήσει την επαγγελματική ζωή όλου του εργατικού δυναμικού και έτσι να ωθήσει τους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν την εταιρεία «οικειοθελώς». Σύμφωνα με το πόρισμα - 193 σελίδων - του εισαγγελέα του Παρισιού, περίπου 4.000 στελέχη της εταιρείας εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές που θα ασκούσαν τη μέγιστη πίεση και θα «ωθούσαν τους συναδέλφους τους στα όριά τους». Οι διευθυντές της France Télécom κατηγορούνται ότι δημιούργησαν σκόπιμα κουλτούρα ανησυχίας στο προσωπικό και προχώρησαν στην απομόνωση όσων αντιδρούσαν στις αλλαγές, εκφοβίζοντας και μειώνοντας του ηθικά, ενώ ασκούσαν πιέσεις με το να τους απομακρύνουν από την οικογένειές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά μιας συνάντησης των ανώτατων στελεχών της France Telecom τον Οκτώβριο του 2006, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Parisien, ο Lombard έλεγε στα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας: «Θα τους διώξω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μέσω της πόρτας ή μέσω του παραθύρου».

Το managment του τρόμου

Η France Télécom έχοντας μια ισχυρή παράδοση από το 1889, χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή κουλτούρα δημόσιας υπηρεσίας βασισμένη στις αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας και σκοπός της ήταν να παρέχει δίκαιες τηλεφωνικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 1997 σηματοδότησε μια ρήξη με αυτή την παράδοση και την ανάδειξη μιας νέας οικονομικής λογικής.

'Εκτοτε τα αφεντικά της εταιρείας επεδίωξαν να απαλλάξουν τη France Télécom από την δυσκινησία του δημόσιου τομέα και να την μετατρέψουν σε έναν δυναμικό παίκτη στο παγκόσμιο μονοπωλιακό παιχνίδι των τηλεπικοινωνιών. Η στρατηγική διαχείρισης στόχευε στη διασφάλιση της θέσης της France Télécom σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, μέσω της αύξησης των κερδών, της αγοροπωλησίας μετοχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της διεξαγωγής σειράς συγχωνεύσεων και εξαγορών (συμπεριλαμβανομένου του φορέα κινητής τηλεφωνίας Orange) και της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, του πιο κερδοφόρου τομέα τς τεχνολογικής αγοράς.

Ωστόσο, μετά από την κακή ηγεσία του διευθύνοντα συμβούλου της Michel Le Bon και την φρενήρη απόκτηση υπερπόντιων εταιρειών, η εταιρεία συγκέντρωσε τεράστια χρέη και έπρεπε να εξομαλυνθεί με δημόσιους πόρους. Μέχρι το 2001, η France Télécom ήταν η πιο χρεωμένη εταιρεία στον κόσμο και η Moody's υποβάθμισε τις μετοχές της στο status των junk bonds.Αυτό σήμαινε ότι όταν ο Didier Lombard ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου το 2005, είχε πρωταρχική προτεραιότητα να μειώσει τα χρέη της εταιρείας κι ο τρόπος που επέλεξε ήταν οι μαζικές περικοπές προσωπικού. 

Είχε όμως ένα πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούσαν να απολυθούν νόμιμα. Έτσι η διοίκηση κατέφυγε σε ύπουλες ψυχολογικές τακτικές για να τους ωθήσει να την εγκαταλείψουν.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ένα συνδικαλιστικό παρατηρητήριο το 2007 βάσει ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από 3.200 υπαλλήλους αποκάλυψε ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους αντιμετώπιζαν άγχος που σχετίζεται με την εργασία. Μια μεταγενέστερη μελέτη σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία περιέγραψε την «προγραμματισμένη κακομεταχείριση» της διοίκησης...

Διαβάστε περισσότερα στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: