Έντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή, όπου κλιμακώνεται η ένταση με αφορμή τις...
αιτιάσεις των ΗΠΑ για «απειλές» στην περιοχή, οι οποίες -όπως τονίζουν- προέρχονται και καθοδηγούνται απευθείας από το Ιράν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ματαίωσε το ταξίδι του στη Γερμανία και βρέθηκε «αιφνιδίως» στη Βαγδάτη όπου μίλησε με την ηγεσία του Ιράκ για την «αυξανόμενη απειλή του Ιράν» αλλά και για τις πιθανές «μεγάλες συμφωνίες» για την ενέργεια που μπορούν να κλείσουν, προκειμένου η ιρακινή οικονομία να αποτραβηχτεί από τη σφαίρα επιρροής του γείτονα της.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX, όμως, ο Μάικ Πομπέο φέρεται να ενημέρωσε τους Ιρακινούς ότι Ιρανοί παραστρατιωτικοί μετακινούν πυραύλους κοντά σε βάσεις που σταθμεύουν Αμερικανοί.
Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράκ να ελέγξει τις ένοπλες ομάδες σιιτών που δείχνουν να αυξάνουν την παρουσία τους στη χώρα και να ανήκουν πλέον και στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ. Αλλιώς -προειδοποίησε- οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν την απειλή.
Αποχωρήσεις από Ιράκ
Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα (Τετάρτη) από το «μη απαραίτητο αμερικανικό προσωπικό» να αποχωρήσει από το Ιράκ, ενώ Γερμανία και Ολλανδία ανέστειλαν τα δικά τους στρατιωτικά προγράμματά τους στην ίδια χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τις επιχειρήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ λόγω των αυξημένων περιφερειακών εντάσεων και των κινδύνων που υπάρχουν στη χώρα αυτή σε σχέση με το Ιράν.
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus Online, η απόφαση λήφθηκε σε συντονισμό με χώρες εταίρους που πολεμούν το ισλαμικό κράτος στην περιοχή. Οι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στείλει 160 εκπαιδευτές στο Ιράκ.
Ταυτόχρονα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αρωγή της προς τις αρχές του Ιράκ, λόγω απειλών για την ασφάλεια της αποστολής της. Στελέχη των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων βοηθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων στην Αρμπίλ του βορείου Ιράκ, μαζί με άλλα ξένα στρατεύματα.
Πιέσεις και κλιμάκωση έντασης από ΗΠΑ
H Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM) έχει ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό έπειτα από «αξιόπιστες απειλές» από τις ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει σημάδια προετοιμασίας του Ιράν για πιθανές επιθέσεις εναντίον δυνάμεων και συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός (ο υποστράτηγος Κρις Γκίκα) που ηγείται συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή, ανέτρεψε την εικόνα που έδωσαν οι ΗΠΑ. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει καμία «αύξηση απειλής» από μέρους παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που στηρίζονται από την Τεχεράνη.
Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι έπειτα από έναν χρόνο κλιμακούμενων μονομερών αμερικανικών κυρώσεων, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ξαφνικά πάλι στον Κόλπο, όπου οι πιθανοί κίνδυνοι για τη διεθνή διακίνηση του πετρελαίου από την πιο σημαντική περιοχή στις εξαγωγές πετρελαίου, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στις αγορές.
Έτσι στην πρώτη επέτειο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η Τεχεράνη εξέφρασε μια παρόμοια απειλή. Λίγες ημέρες αργότερα, σημειώθηκαν ανεξήγητες δολιοφθορές σε δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων κοντά στα Στενά του Ορμούζ και στη συνέχεια αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν φέρεται να επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ριάντ.
Αυτή η αλληλουχία των γεγονότων σε συνδυασμό με την απόφαση του Πενταγώνου να στείλει αεροπλανοφόρο στον Κόλπο για να αποτρέψει όπως είπε « την αυξανόμενη ιρανική ετοιμότητα» με στόχο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, κορύφωσε τις ανησυχίες μια στρατιωτικής αντιπαράθεσης, είτε σκόπιμης είτε όχι.
Σχέδια πολέμου
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, ο εκτελών χρέη υπουργού Άμύνης Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε ένα στρατιωτικό σχέδιο που προβλέπει την αποστολή ως και 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.
Αυτό το σχέδιο προτάθηκε να εφαρμοστεί, στην περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις ή επιταχύνει τις εργασίες του για πυρηνικά όπλα.
Ο ίδιος ο Τραμπ αναφέρθηκε στο θέμα του Ιράν την Τρίτη, διαψεύδοντας τις πληροφορίες των New York Times ότι έχουν αναβαθμιστεί τα σχέδια πολέμου κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να στείλει «πολύ περισσότερους» από 120.000 άνδρες εάν χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Μόσχα, Χαϊντάρ Μανσούρ Χαντί, προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε εντύπωση, καθώς ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
Το πυρηνικό πρόγραμμα κι οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Πηγή όλων των παραπάνω εξελίξεων φέρεται πως είναι η περσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, προχωρώντας ταυτόχρονα στην επιβολή μιας σειράς κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Οι κυρώσεις αυτές είναι τόσο επώδυνες για το Ιράν, ώστε ο μετριοπαθής πρόεδρος της ισλαμικής χώρας, Χασάν Ρουχανί, να προβεί σε διάγγελμα προς τον περσικό λαό, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις «άνευ προηγουμένου». Μάλιστα, σύγκρινε τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας με εκείνη της δεκαετίας του 1980 (πόλεμος Ιράν - Ιράκ), υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη.
«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν είχαμε πρόβλημα με τις τράπεζές μας, τις πωλήσεις πετρελαίου ή τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, και υπήρξαν μόνο κυρώσεις για τις αγορές όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουχανί από την Τεχεράνη.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη δεν διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον, ενώ διαβεβαίωσε η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες.
Πούτιν προς Ιράν: Να τηρήσετε τη συμφωνία
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε το Ιράν να συνεχίσει να ακολουθεί τη Συμφωνία για τα πυρηνικά, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ. Κατά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό πρόεδρο στο Σότσι της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συμφωνίες για τα πυρηνικά ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν, αλλά εκείνος συμβούλευσε τους ηγέτες του Ιράν να τηρήσουν τη συμφωνία, ανεξάρτητα από τη στάση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Β. Πούτιν ισχυρίζεται πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να διασώσει» τη συμφωνία και εάν το Ιράν αρχίσει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις του, «στο τέλος όλοι θα κατηγορήσουν το Ιράν».
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως χαίρεται για τη μεσολάβηση στην επίτευξη συμφωνίας και εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει εκ νέου στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να διορθώσει όλα όσα δεν εξαρτώνται από εκείνον...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου