Από την εμπειρία δύο δεκαετιών στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, έχω διαπιστώσει στην πράξη ότι η εξασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και η προσαρμογή της...
εργασίας στον άνθρωπο αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας.
Πέραν του αυτονόητου, ότι η σωματική ακεραιότητα και ανθρώπινη ζωή αποτελούν αξίες αδιαπραγμάτευτες, η πρόληψη των κινδύνων και η προώθηση ασφαλέστερων και πιο υγιεινών συνθηκών στον χώρο εργασίας βελτιώνουν την ποιότητα της εργασίας και συμβάλλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της μείωσης του οικονομικού κόστους των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Δυστυχώς, η εικόνα που προκύπτει μέσω των στοιχείων του ελεγκτικού έργου των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΑΥΕ) στους ΟΤΑ, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Κατά το διάστημα 2017 – 2019 οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ κάλυψαν το 69% των Δήμων της χώρας και σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων εντοπίζονται ελλείψεις που αφορούν βασικές συνισταμένες του νομοθετικού πλαισίου περί ΑΥΕ.
Ακόμα και προβλέψεις της νομοθεσίας για ζητήματα -που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα- όπως η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους και η συντήρηση των οχημάτων και εν γένει του εξοπλισμού εργασίας, αλλά και για θεσμικά ζητήματα όπως η απασχόληση τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται.
Ειδικότερα δε, στον Δήμο της Αθήνας έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας περί ΑΥΕ. Ο κεντρικότερος δήμος της χώρας, ο οποίος θα έπρεπε να είναι πρότυπο σε θέματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του και στην πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, δυστυχώς στην πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό.
Επιπλέον των ανωτέρω, διαπιστώνεται - και αυτό ίσως είναι ακόμα πιο προβληματικό - ότι οι δήμοι υστερούν σημαντικά σε σχέση ακόμα και με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε ότι αφορά στην ανταπόκριση και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των επιθεωρητών ΑΥΕ, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων τους.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν ένα εξαιρετικά παράδοξο φαινόμενο. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες δημοτικές αρχές να υστερούν, όχι απλά στην τήρηση της νομιμότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στην τήρηση των υποδείξεων των Επιθεωρητών Εργασίας, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το πως αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και την έννοια της λογοδοσίας απέναντι στους νόμους και την κοινωνία.
Κι αυτό καταλήγει να είναι ακόμα πιο απογοητευτικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι καθοριστικός παράγοντας για ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας δεν είναι τόσο οι πόροι, αλλά κυρίως η γνώση και το ενδιαφέρον.
Μπορούμε να αλλάξουμε άρδην την εικόνα στην Αθήνα και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, αν στην δημοτική αρχή βρεθούν άνθρωποι που να νοιάζονται πραγματικά για τους εργαζόμενους του δήμου, που έχουν την γνώση, την διάθεση και την ικανότητα να κάνουν την διαφορά για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της πόλης...
Αθηνά Ταβουλτζίδου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου