Λιγότερο από μία ημέρα απέμεινε για να ανοίξουν οι κάλπες και η χώρα κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς. Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί, ωστόσο, και στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς...
αρκετοί συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα ψήφου. Πώς θα ψηφίσουν, όμως, στη φετινή εκλογική «μάχη» οι κρατούμενοι των φυλακών;
Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ο χώρος που θα στηθούν οι κάλπες θα αποφασιστεί από τον διευθυντή της εκάστοτε φυλακής. Ειδικότερα, ο διευθυντής θα επιλέξει τον καταλληλότερο χώρο, κατά την κρίση του, εντός του καταστήματος κράτησης, όπου θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Επισημαίνεται ότι πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα των φυλακών διορίζονται, κατά προτίμηση, εισαγγελικοί λειτουργοί. Ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών έχουν κληρωθεί εκλογείς του Δήμου, εντός των ορίων του οποίου υπάγεται το εκάστοτε σωφρονιστικό κατάστημα.
Πρόγραμμα
Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει, εξάλλου, ότι στα καταστήματα κράτησης όπου έχουν δικαίωμα ψήφου περισσότεροι από 30 κρατούμενοι υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος, προκειμένου οι εκλογείς να χωρίζονται σε ομάδες. Το πρόγραμμα καταρτίζεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τον διευθυντή της φυλακής, μία ημέρα πριν τις εκλογές.
Σύμφωνα με αυτό, οι κρατούμενοι χωρίζονται σε ομάδες, είτε με αλφαβητική σειρά, είτε ανά πτέρυγα της φυλακής.
Οι κρατούμενοι, πάντως, θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας-ένας και όχι κατά ομάδες. Κάθε κρατούμενος θα συνοδεύεται από σωφρονιστικό υπάλληλο μέχρι την είσοδο του εκλογικού τμήματος. Από εκεί και πέρα, οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς συνοδεία. Κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι κρατούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση που δεν έχουν, θα πρέπει να προσκομίσουν άλλο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους έγγραφο.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω έγγραφο μπορεί να προέρχεται και από τον ατομικό φάκελο του κάθε κρατούμενου, που τηρείται με ευθύνη της γραμματείας της φυλακής και διαβιβάζεται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Εξάλλου, για να πιστοποιηθεί ότι ο εκλογέας ψήφισε, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Η βεβαίωση αυτή δε χορηγείται στον κρατούμενο, παρά στον διευθυντή της φυλακής, ο οποίος την τοποθετεί στον ατομικό φάκελο του εν λόγω κρατουμένου.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι την ημέρα των εκλογών οι υποψήφιοι των κομμάτων ή οι αντιπρόσωποι ή οι αναπληρωτές τους έχουν το δικαίωμα - όπως ορίζεται από την εκλογική νομοθεσία - να παρευρίσκονται στην αίθουσα που διεξάγεται η ψηφοφορία.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τι ψήφισαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις
Πάντως, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση της χώρας, στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Σε τρία μάλιστα σωφρονιστικά καταστήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε πολύ μεγάλα ποσοστά. Ειδικότερα, στο 489ο Ειδικό Εκλογικό Τμήμα, στις φυλακές Διαβατών, σε σύνολο 320 εγγεγραμμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε 245 ψήφους (85,66%), η Ν.Δ. πήρε 15 ψήφους (5,24%), ενώ τρίτη δύναμη αναδείχτηκε η Χρυσή Αυγή με 3,85% (11 ψήφοι).
Στο 437ο Ειδικό Εκλογικό Τμήμα, όπου ψήφισαν οι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας, το 85,15% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Σε σύνολο 107 εγγεγραμμένων ψήφισαν 102, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 85 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 4,95% (5 ψήφοι), ενώ τρίτο κόμμα αναδείχτηκε η Χρυσή Αυγή με 3,96% (4 ψήφοι).
Στις φυλακές Φελλίου Γρεβενών, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από 99 κρατούμενους (83,82%). Η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 7,6% (9 ψήφοι) και η Ν.Δ. 5% (6 ψήφοι).
Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, πάντως, συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ (από 74,5% έως 88%) τον Σεπτέμβριο του 2015, στα εκλογικά τμήματα των φυλακών Κορυδαλλού, του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού, των φυλακών της Πάτρας, της Κέρκυρας, αλλά και της Δομοκού.
Ευρωεκλογές 2014
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 44 ψήφους (52,38%), η Χρυσή Αυγή 13, η ΝΔ 12 και η “Κοινωνία Αξιών” 3. Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία με 31,8%. Δεύτερο κόμμα ήταν η Χρυσή Αυγή, τρίτο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τέταρτο αναδείχτηκε το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών.
Στο ειδικό εκλογικό τμήμα για τους κρατούμενους των φυλακών Άμφισσας, η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε το 28,9% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 15,66%. Ωστόσο, στις φυλακές του Μαλανδρίνου, η Χρυσή Αυγή αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 31,75%, έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 17,46% του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών και 7,9% της Ν.Δ. Στο Δομοκό, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 58,8%, ενώ δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε η Χρυσή Αυγή με 17,65%.
Εξάλλου, στη Νιγρίτα Σερρών, οι κρατούμενοι ανέδειξαν πρώτο κόμμα με 58,7% τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο κόμμα τη Ν.Δ. με 18,3% και τρίτο κόμμα τη Χ.Α. με 5,5%...
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου