Πείσμα, ίσως αυταπάρνηση, δεν χρειάζονται μόνο για να καρπωθείς μια από τις τρεις πρώτες θέσεις μετά από πολύωρο κολύμπι στα...
ηρωικά νερά των Σπετσών. Τα ίδια απαιτεί και η καθημερινότητα στη χώρα μας. Το βεβαιώνει η 31χρονη, κοινωνιολόγος και όχι μόνο, Αθηνά Τροχοπούλου. Κατανοεί πως κάποιοι αντίπαλοι κολυμβητές-συμπολίτες κλέβουν, αλλά προσδοκά «αμοιβαιότητα», «όραμα ανάπτυξης» στη δοκιμαζόμενη στεριά μας
Αποφασιστικότητα στη διατύπωση, καίριες οι παρατηρήσεις της. Τα λόγια της μοιάζουν με τις κινήσεις της στο νερό.
Μαγνήτισε η πληροφορία πως η 31χρονη Αθηνά Τροχοπούλου έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παράλληλα πως συνεργάζεται με εταιρεία πληροφορικής. Ιδιαίτερες προσωπικές συνθήκες για την κολυμβήτρια που τερμάτισε τρίτη το προηγούμενο Σάββατο στις Σπέτσες, στα τρία χιλιόμετρα.
Το «Σπέτσαθλον», διοργάνωση ηλικίας έξι ετών υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του ΕΟΤ, καλωσόρισε και φέτος συμπολίτες, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Οσους θέλησαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στην κολύμβηση και στο τρίαθλο (κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο).
Αρχικά, με επιφύλαξη, τη ρωτήσαμε αν η ίδια η διοργάνωση εξελίχθηκε ανώδυνα για τους συμμετέχοντες:
«Με ικανοποίηση διαπίστωσα και πάλι πως ήταν καλό το επίπεδο της οργάνωσης στις Σπέτσες.
»Υπήρχε ο αναγκαίος ναυαγοσώστης, γενικότερα υπήρξε υπευθυνότητα από τους διοργανωτές και η εμπειρία μου από ανάλογες διοργανώσεις υπαγορεύει πως ήταν παρούσα η μέριμνα για ασφάλεια, αυτό πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκεις παντού στη χώρα μας και σε ανάλογες διοργανώσεις.
»Δυστυχώς, κατανόησα πως κάποιοι από τους αντίπαλους κολυμβητές και κολυμβήτριες κάθε ηλικίας έκλεβαν την ώρα του αγώνα!
»Γνωρίζω πως αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό, η διαφορά είναι -βεβαιώνω γι’ αυτό- πως στη χώρα μας το πλατύ κοινό δεν αθλείται επειδή του αρέσει συνειδητά η άθληση αλλά κυρίως για να εκτονωθεί!
»Ξενίζει αυτό όταν αναφέρεσαι στην Ελλάδα με την πλούσια αθλητική παράδοση από την αρχαιότητα, αλλά ο αθλητισμός δεν είναι στην κουλτούρα μας, ιδιαίτερα η άθληση στην εποχή μας, όχι πάντα με τον κατάλληλο-ασφαλή τρόπο, γίνεται επειδή το πλατύ κοινό δεν έχει τα λεφτά που είχε σε άλλες εποχές.
»Αν και όταν η κοινωνία μας επανέλθει στην πρότερη της κρίσης κατάσταση, μαζί της θα επανέλθουν και οι ίδιοι συμπολίτες στην παλιότερη επανάπαυση και στατική ζωή. Μεταξύ άλλων και μακριά από την άθληση.
»Πρόβλημα παιδείας είναι κι αυτό… Είπα “παιδεία”, άρα τονίζεται η αποστολή των εκπαιδευτικών. Βλέπεις τους περισσότερους, για την ακρίβεια δασκάλους που -οφείλουν να- είναι και πρότυπα σωματικά, απεριποίητους, με περιττά κιλά.
»Δεν είναι γνώστες, άρα δεν μπορούν και να μεταδώσουν κυρίως στα μικρότερα παιδιά την αξία της άθλησης.
»Υπάρχουν βέβαια και παιδαγωγοί-ικανές εξαιρέσεις ώστε να εμποδίζεται, έστω και περιστασιακά, η καταφυγή σε γυμναστήρια, όπου σε πολλά από αυτά καραδοκούν τα αναβολικά, ο κίνδυνος του ντόπινγκ.
»Με μια λέξη, η άθληση εκτός των τεσσάρων τοίχων δεν είναι στην κουλτούρα της πλατιάς μάζας των νεοελλήνων».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου