25.5.19

Το δίλημμα της κάλπης...

Oι εκλογές της Κυριακής αναμφίβολα κρύβουν εκπλήξεις. Η προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγάλων κομμάτων το απέδειξε. Το ίδιο και οι μετρήσεις της...
κοινής γνώμης. Οι βεβαιότητες έχουν περάσει στο παρελθόν και κανείς δεν στοιχηματίζει για το αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού. Αλλά το κύριο σήμερα δεν είναι αυτό. Το κύριο αφορά τις δυνατές, δηλαδή τις εφαρμόσιμες επιλογές που έχει ο ψηφοφόρος. Τι καλείται να επιλέξει.

Αυτές οι εκλογές είναι ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές. Επί της ουσίας όμως οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν στίγμα για τις εθνικές εκλογές, καθώς το αποτέλεσμά τους θα είναι καθαρό και μετρήσιμο, εφόσον αναμετρώνται εκεί όλα τα... κόμματα του πολιτικού συστήματος.

Τον χαρακτήρα αυτών των εκλογών τον επέβαλε εδώ και τρία χρόνια η Ν.Δ., ζητώντας καθημερινά προσφυγή στις κάλπες για να φύγει η κυβέρνηση. Και ήταν αναμενόμενο στην προεκλογική εκστρατεία να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν με αυτό το κριτήριο.

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που της πέταξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα ήταν ομολογία ήττας να φυγομαχήσει. Εκ των πραγμάτων, επομένως, σε αυτές τις εκλογές τίθεται σαφές δίλημμα. Χαλαρή ψήφος δεν υπάρχει. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα. Και δεν υπάρχει κανένα άλλο πιο ασφαλές κριτήριο επιλογής από τα προγράμματα που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.

Για το αύριο της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή έχουν κατατεθεί δύο σχέδια. Το σχέδιο της κυβέρνησης ξεκινάει κυρίως από τα λαϊκά στρώματα που πρέπει να ανακουφιστούν από τα βάρη που σήκωσαν στα χρόνια της κρίσης, να επιβραβευτούν για τις θυσίες που έκαναν, να ενισχυθούν οικονομικά. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η κατανάλωση, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και θα έρθει η ανάπτυξη.

Στο ίδιο σχέδιο υπάρχουν ως δεδομένα τα γενναία βήματα για την επίλυση χρόνιων κοινωνικών ζητημάτων ή εθνικών, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο της Ν.Δ. ξεκινάει από τις επιχειρήσεις. Πιστεύει πως αν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις από το κράτος, θα κάνουν επενδύσεις. Και έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της κατανάλωσης, άρα ευημερία. Το δίλημμα επομένως μπροστά στην κάλπη είναι σαφές και βαθύτατα πολιτικό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: