23.5.19

Τσίπρας: Προεκλογική εκστρατεία με «άρωμα» Γενάρη 2015...

Τον Ιανουάριο του 1996 ο Κώστας Σημίτης έγινε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με ατζέντα ένα «νέο» ΠΑΣΟΚ, αυτό του «εκσυγχρονισμού».

Ωστόσο για να πάρει τις...
εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επιστράτευσε τα παλιά (και πολύ πετυχημένα) παπανδρεϊκά όπλα στην προεκλογική εκστρατεία του. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε πλήρως αφού το ΠΑΣΟΚ πήρε 46,88% και η Νέα Δημοκρατία 39,3%.

Την προ εικοσαετίας ιστορία του Κώστα Σημίτη φέρνει ως ένα βαθμό η προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει ο Αλέξης Τσίπρας. Όσο περνάνε οι μέρες, η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές αποκτάει ολοένα και περισσότερο «άρωμα» Γενάρη 2015.

Ενάντια στην τρόικα

«Να λοιπόν που η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μάθημα και σ’ αυτούς. Ένα μάθημα στην ευρωπαϊκή νομενκλατούρα, ένα μάθημα στο ευρωπαϊκό ιερατείο που νομίζει ότι επειδή για 8 χρόνια μας είχε του χεριού του, θα συνεχίσουν να μας έχουν κάτω από την πίεση, κάτω από την μπότα τους. Ε λοιπόν όχι. Τελείωσαν αυτά που ξέρατε. Ο ελληνικός λαός σηκώνει ανάστημα και προχωράει μπροστά.» Αν εξαιρέσει κανείς τον αριθμό των χρόνων, αυτές οι φράσεις θα μπορούσε να είχε λεχθεί στην εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015. Ωστόσο, ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στη συγκέντρωση της Λάρισας. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι Ευρωπαίοι δεν είναι «εταίροι», αλλά «ιερατείο» και «μπότα».

Μαζί με το «ιερατείο» επέστρεψε και η «τρόικα εσωτερικού». Στην ίδια ομιλία στη Λάρισα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πετύχαμε, όχι μονάχα έχοντας απέναντί μας την τρόικα και τους θεσμούς, αλλά έχοντας απέναντί μας και την λεγόμενη τρόικα του εσωτερικού. Αυτούς που καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη στον εθνικό σκοπό, αλλά βρέθηκαν να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.» Ολική επαναφορά στον Γενάρη του 2015 λοιπόν;

Η γέφυρα

Όχι ακριβώς. Προφανώς ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι μια επιστροφή στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ μετά από την πλήρη εφαρμογή του 3ου Μνημονίου δεν θα μπορούσε να είναι στοιχειωδώς πειστική. Αυτό που φαίνεται να επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός είναι μια «γέφυρα» ανάμεσα σε αυτό που είναι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και στους ψηφοφόρους του που αποστασιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του. Αυτή η «γέφυρα» έχει δύο πυλώνες:

1. Μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος, η κυβέρνηση έχει πια περισσότερη ελευθερία να κάνει «φιλολαϊκή πολιτική», απόδειξη οι πρόσφατες κοινωνικές παροχές. «Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, η τρόικα, το ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες δεν είναι πια εδώ. Τώρα είμαστε όλοι ενωμένοι σε έναν σκοπό: Να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Όποιες διαφωνίες κα αν έχει κανείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει με την ψήφο του να επιτρέψει την επιστροφή του «παλαιού καθεστώτος» που οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα. «Ο λαός δεν ξεχνά ποιοι χρεοκόπησαν τον τόπο. Ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας και δεν ξεχνά ποιοι έδωσαν τη μεγάλη μάχη για να βγάλουν τη χώρα σε ξέφωτο…», είπε ο κ. Τσίπρας στη Λάρισα.

Προς τα αριστερά

Παρά το ότι με τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας όλοι ανέμεναν ότι η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στον «μεσαίο χώρο», τελικά πήρε την αντίθεση τροπή. Το «άρωμα» 2015 θέλγει κυρίως τους αριστερούς και «αντισυστημικούς» ψηφοφόρους.

Από αυτήν την αλλαγή πορείας προκύπτουν δύο ερωτήματα:

Πρώτον, θα πειστούν οι αριστεροί και «αντισυστημικοί» ψηφοφόροι;

Δεύτερον, πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στην Κεντροαριστερά και διεκδικούνται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ;...

Γιάννης Αλμπάνης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: