23.4.19

«Oι πολίτες θα συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015»...

Συνέντευξη Τσίπρα στους Financial Times...

Για το Brexit, την ελληνική οικονομία και τις εκλογές μίλησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«To Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και πολύ κακή για τη...
Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής, η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μια εθνικιστική προσέγγιση χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

«Aν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες στο να βρει έναν δρόμο σχετικά με το Brexit, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις στο Brexit αποδεικνύουν πως αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό μονοπάτι, δεν είναι ο δρόμος που προσφέρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.  

Το δημοσίευμα σχολιάζει πως ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις των δανειστών, όμως σε λιγότερο από ένα χρόνο αποδέχτηκε το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που του προσφέρονταν αρχικά, και μέσα στη χρονιά θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση, με το κόμμα του να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις.

«Σκοπεύει να διεξαγάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια κυβερνήσεων με μικρή διάρκεια ζωής. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας από 2,2% έως 2,4%, γράφουν οι Financial Times.

«Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι. Όταν ήρθα στην κυβέρνηση τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες τις μέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και εξηγεί πως η Ελλάδα ξανάρχισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και έχει χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας άνω των 45 δισ., περισσότερα από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, χάρη σε αυστηρή προσκόλληση σε οικονομικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σημειώνει, επίσης, πως η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσκολλημένη στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. «Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και με τους δανειστές μας, άρα δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία (για τα πλεονάσματα)», λέει.

Όμως, γράφουν οι FT, ο Αλ. Τσίπρας ελπίζει πως η χώρα θα μπορέσει να συμφωνήσει σύντομα με τους δανειστές «ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης. Έχουμε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας τώρα. Δεν θα αποτύχουμε στους στόχους αν έχουμε λιγότερη φορολόγηση, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: