2.4.19

Kρας τεστ οι ευρωεκλογές για τους Θεσμούς...



Κρίσιμοι σταθμοί το 1 δισ., η εξαγορά δανείων ΔΝΤ και η νέα έξοδος στις αγορές...

Τα στοιχήματα που παίζονται στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, σε μια εποχή κατά την οποία οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και των ακραίων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ αποτελούν τη... μεγαλύτερη απειλή, δίνουν μια ανάσα στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει σε Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο είναι ότι δεν πρέπει να σταλεί το αρνητικό μήνυμα ότι η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα κλείνοντας το μάτι στις παλιές παθογένειες, όπως επισήμανε ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή στο Newpost.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα η έλευση των επικεφαλής των θεσμών που επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα την 1η Απριλίου, αναβάλλεται πιθανόν για την 6η Μαΐου γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της 3ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές.

Αυτή η εξέλιξη έχει όμως μια παγίδα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι εταίροι που δίνουν τις πολιτικές εντολές στους θεσμούς, συνηθίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στους επόμενους. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράψει μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, καθώς ακολουθούν εθνικές εκλογές σε σύντομο διάστημα, δύσκολα θα εμφανιστούν ανεκτικοί στον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι έφερε εις πέρας το σκοπιανό με τη Συμφωνία των Πρεσπών που ήταν μείζων στόχος της ευρωπαϊκής και αμερικανικής στρατηγικής στα Βαλκάνια.

Μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχουν τρεις κρίσιμοι σταθμοί για την κυβέρνηση και τη χώρα:

1. Μετά τις υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις των θεσμών για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στη νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, το Eurogroup της Παρασκευής θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 970 εκατ.€ που προέρχονται από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα στην παρούσα φάση, αλλά θα σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα τηρεί σε γενικές γραμμές τις δεσμεύσεις της.

2. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τα καλά νέα του Eurogroup της 5ης Απριλίου, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που πραγματοποιείται 12-14 Απριλίου. Εχει κλειστεί συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα δάνεια ύψους 9,8 δις του ΔΝΤ στη χώρα μας. Στην τελευταία έξοδο στις αγορές, για το δεκαετές ομόλογο το επιτόκιο ήταν γύρω στο 3,9%, όταν το επιτόκιο για τα 5,8 δις του ΔΝΤ το επιτόκιο είναι γύρω στο 5%. Οπότε συμφέρει τη χώρα να διαπραγματευτεί την πρόωρη εξαγορά τους. Η προυπόθεση είναι, να ξαναβγεί στις αγορές και να στείλει μήνυμα ότι είναι πλέον ένας σταθερός και όχι συγκυριακός εκδότης ομολόγων.

3. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο - εκτός απροόπτου - ήδη εξετάζεται νέα έξοδος στις αγορές, γύρω στα μέσα Απριλίου πριν από το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα ή στα τέλη του μήνα, μετά το ελληνικό Πάσχα. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας. Ανάλογες κινήσεις εξόδου στις αγορές είναι σε εξέλιξη σε Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Οσον αφορά στην Ελλάδα εξετάζονται από τον ΟΔΔΗΧ διάφορες εναλλακτικές. Εξοδος στις αγορές με ένα νέο 3ετές ομόλογο και επιτόκιο κοντά στο 2% δεδομένου ότι η απόδοση στο νέο 5ετές διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (2,6%). Το άνοιγμα μιας προηγούμενης έκδοσης μεσαίας διάρκειας (5ετές ή 7ετές του 2018) είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Ο αναλυτής της αγοράς ομολόγων στην Continuum Economics Τζιανλούκα Ζίγκλιο, βλέπει ως καλύτερη την προοπτική του ανοίγματος της έκδοσης που λήγει τον Φεβρουάριο του 2025.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στις ευρωεκλογές με κάποιες καλές ειδήσεις προσδοκώντας να μειώσει τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ . Μετά τις ευρωκάλπες θα δει τι θα κάνει...

Η απόδοση στο 5ετές έχει υποχωρήσει σημαντικά και αυτό κάνει το reopening ελκυστικό για τον εκδότη αλλά όχι για τους επενδυτές. Ετσι, εάν υπάρχει θετικό νέο από το Eurogroup, το άνοιγμα του πρώην 7ετούς αποτελεί την κατάλληλή επιλογή, καθώς η απόδοσή του διαμορφώνεται σήμερα κοντά στα επίπεδα της έκδοσής του πέρυσι και έτσι θα ήταν ελκυστικό και για τον εκδότη αλλά και για τους επενδυτές.

Χριστίνα Κοραή

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: