9.4.19

Οχι χειραγώγηση της Δικαιοσύνης...

Σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis που αφορά τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την άρση της ασυλίας του, καθώς θεωρείται ύποπτος. Η...
διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς που αρχικά εμπλέκονταν ως ύποπτοι, το σκέλος της υπόθεσης που τους αφορά τίθεται στο αρχείο.

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές του νομικού πολιτισμού μας, κατάκτηση που κερδήθηκε με αίμα, είναι το τεκμήριο της αθωότητας. Κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τον φυσικό δικαστή του. Την αρχή αυτή τηρήσαμε πάντοτε ως εφημερίδα, θα συνεχίσουμε να την τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια και την υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία.

Για τον ίδιο λόγο πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο σκάνδαλο, όπως κάθε σκάνδαλο, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε όλες τις διαστάσεις του, ανεξαρτήτως ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν και να μη μείνει η παραμικρή σκιά σε βάρος οποιουδήποτε.

Ενας δρόμος υπάρχει για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο δρόμος της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να αφεθεί ελεύθερη και ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες, δεν κρύβουμε ότι προκάλεσαν απογοητευτική εντύπωση οι αντιδράσεις της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν, χθες, έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την επίμαχη υπόθεση.

Τα κοινά στοιχεία αυτών των αντιδράσεων είναι ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για πολιτικές διώξεις πίσω από τις οποίες βρίσκεται η κυβέρνηση, οι επιθέσεις στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν την υπόθεση και η ούτε λίγο-ούτε πολύ... έκδοση δικαστικής απόφασης ότι κανένας εμπλεκόμενος πολιτικός δεν είναι ένοχος.

Κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει εκ των προτέρων για την ενοχή οποιουδήποτε εμπλεκόμενου. Εξίσου, θα έπρεπε να θεωρείται αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της Δικαιοσύνης να διερευνήσει την όποια εμπλοκή του. Είναι απολύτως σαφές ότι η αντιπολίτευση πολιτικοποιεί το θέμα, γιατί αισθάνεται ότι θα υποστεί από αυτό πολιτική ζημιά. Μόνο που αυτή η επιλογή της είναι η χειρότερη και η πλέον απροκάλυπτη προσπάθεια να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: