7.4.19

Τσακαλώτος: Η ακροδεξιά δεν χτυπά τον νεοφιλελευθερισμό...




...αλλά χτίζει συμμαχία πάνω στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το σεξισμό...

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη....
ζήτηση και σε κοινωνικά μέτρα και ακολούθως ώθηση στην ενίσχυση της παραγωγής ως συνταγή για έξοδο από την ύφεση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει επίσης ότι πως είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή αριστερά να συζητήσει εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής αναφερόμενος στην συνεταιριστική προσέγγιση, σε παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τις ενεργειακές κοινότητες.

«Αρχικά, βγαίνοντας από μια ύφεση, πρέπει να δώσεις έμφαση στη ζήτηση και για αυτό εμείς επιλέξαμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση όπως το ΚΕΑ, τα επιδόματα για το παιδί, την πολιτική στέγασης, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην συνέχεια χρειάζεσαι μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής όπως η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών. Τέτοιου είδους μέτρα είτε υλοποιούνται ήδη είτε θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον όπως περιγράφεται στην αναπτυξιακή μας στρατηγική», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση απ' το επιτελείο του Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ για αντικατάσταση του νεοφιλελεύθερου δόγματος απ' την Modern Monetary Theory και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική στην Ε.Ε. επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην Ευρώπη βέβαια αυτό θα συνιστούσε επανάσταση, μια και απαγορεύεται ρητά η νομισματική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».

«Θα χρειαζόταν αλλαγή καταστατικού, και να συνδυαστεί με μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση κοινής δημοσιονομικής πολιτικής με έκδοση ευρωομολόγων. Και αυτό είναι στην λογική μας ως Αριστερά» συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει: «Αρκεί η Αριστερά να μην ξεχάσει ότι η απάντησή μας στην κρίση δεν μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο ούτε ζήτημα δημοσιονομικής πολιτικής, ούτε ένα νέο κύμα δημοσίων επενδύσεων, όσο και σοβαρά να είναι και τα δυο».

«Πιο σημαντικό είναι η ευρωπαϊκή αριστερά να συζητήσει εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής που, βεβαίως, συγχρόνως αμβλύνουν τους περιορισμούς στην δημοσιονομική πολιτική. Για παράδειγμα η δική μας κυβέρνηση έχει προωθήσει την συνεταιριστική προσέγγιση, παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, και τις ενεργειακές κοινότητες. Παραμένουν δύο ερωτήματα προς συζήτηση. Πρώτον, κατά πόσο τα μοντέλα αυτά αποτελούν ένα μόνο κομμάτι της λύσης ή μπορούν να γενικευτούν και να αποτελέσουν ένα συνολικό αντιπαράδειγμα. Δεύτερον, κατά τα πόσον υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές ομάδες που θα τα αξιοποιήσουν. Για παράδειγμα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουμε τα σχήματα αυτά που θα προβάλουν τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων για την τοπική οικονομία; Γιατί αν δεν υπάρχουν αυτές οι ομάδες αυτοί οι νόμοι θα μείνουν κενό γράμμα», επισημαίνει.

«Είμαστε και παραμένουμε ευρωπαϊστές»


Σε ό,τι αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών, σημειώνει ότι: «Είμαστε και παραμένουμε ευρωπαϊστές διότι δεν πιστεύουμε πια ότι σε εθνικό επίπεδο μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που μας αφορούν, όπως π.χ. ο φορολογικός ανταγωνισμός, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός κ.λπ.»

«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θεωρώ ότι θα είναι οι πιο σημαντικές από όσες έχουν πραγματοποιηθεί» εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει πως οι ακροδεξιοί γνωρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να ξαναχτίσουν μία συμμαχία πάνω στον εθνικισμό, στον ρατσισμό, στον σεξισμό -χωρίς όμως να χτυπούν τον νεοφιλελευθερισμό.

«Το τελευταίο αποδεικνύεται από πώς ψηφίζουν συστηματικά οι ακροδεξιοί στο ευρωκοινοβούλιο – κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, κατά μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κλπ.» αναφέρει και υπογραμμίζει πως σε αυτή την ατζέντα η Αριστερά οφείλει να σταθεί απέναντι.

«Γιατί εμείς ξέρουμε πολύ καλά αυτό που ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί. Ότι η ακροδεξιά δεν αναχαιτίζεται με το να υιοθετείς την ατζέντα της. Τουναντίον. Εμείς πρέπει να δώσουμε μία καινούργια έννοια στο τι σημαίνει κοινότητα, τι σημαίνει ασφαλής γειτονιά και δημοκρατικό σχολείο ώστε να αισθάνεται ο κόσμος ότι ανήκει εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: