10.4.19

Τι έχει να μας πει σήμερα η Ρωσική Επανάσταση;...

«Τι ήταν η Ρωσική Επανάσταση; Μπορούμε να συναγάγουμε μια σαφή απάντηση κάτι περισσότερο από έναν αιώνα μετά; Είναι σωστό να μιλάμε για τη Ρωσική Επανάσταση σαν να ήταν ένα ενιαίο γεγονός και όχι μια...
γιγάντια τεκτονική κίνηση; Απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτά θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το διεθνές συνέδριο “Ρωσική Επανάσταση. Η διαρκής πρόκληση”, που θα λάβει χώρα στη Νομική Σχολή της Αθήνας στις 12-14 Απριλίου 2019».

Με τα λόγια αυτά οι διοργανωτές του συνεδρίου επιχειρούν να συνοψίσουν την προβληματική για ένα κορυφαίο γεγονός-συμβάν του 20ού αιώνα, το οποίο, μαζί με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σημάδεψε τη Σύγχρονη Ιστορία και άλλαξε κυριολεκτικά τον κόσμο μας σε Ανατολή και Δύση.

Σημειώνουν επίσης κάτι που αποτελεί πραγματικότητα, όπως είδαμε σε πολλές από τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Οκτώβρη κατά τη διάρκεια του 2017, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την επανάσταση. Τι είναι αυτό; «Η συνήθης (επετειακή) συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση εντός της Αριστεράς και του κινήματος παραμένει μέχρι σήμερα εγκλωβισμένη στο πλαίσιο μιας άγονης και δογματικής, πολλές φορές, προσπάθειας αυτοεπιβεβαίωσης των διάφορων ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων που διεκδικούν την κληρονομιά του Οκτώβρη (ή μέρος της). Η κριτική σκέψη και πράξη δυσκολεύεται να αναστοχαστεί με ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα μια εποχή που υπήρξε καταλυτική για τη διαμόρφωση του σύγχρονου χάρτη των επαναστατικών και απελευθερωτικών κινημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο».



Σε αυτή την αναζήτηση, εκτός από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουν ομιλητές από άλλες 6 χώρες: τη Ρωσία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σκοτία και τη Γαλλία.

Ανάμεσά τους, οι διεθνούς φήμης μελετητές της Ρωσικής Επανάστασης Alexander Shubin, Alla Morozova, Dmitry Rublev, Konstantin Morozov, Renaud Garcia, Teodor Shanin, Viktor Kondrashin, Yaroslav Leontyev, Ettore Cinnella, Nikolas Pissis και Yiannis Kokosalakis.

Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε βιογραφικά των ομιλητών, αλλά και κείμενα και αναλύσεις για τη Ρωσική Επανάσταση, πολλά από τα οποία μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά και είναι χρήσιμα όχι μόνο για τους ειδικούς μελετητές και ιστορικούς της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας μας με ενδιαφέρον για την ιστορία του αριστερού κινήματος και το πρώτο πείραμα σοσιαλιστικής επανάστασης στον κόσμο, με όλες τις αντιφάσεις του.

Σε μια περίοδο όπου, όπως λέει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Τζιμ Γούλφρις, «θέλουν να μας πείσουν ότι η επανάσταση είναι έργο δημαγωγών και τυράννων» και η «αριστερή μελαγχολία» κυριαρχεί κυρίως μετά το 1989, η ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τις αιτίες, την πορεία και τις αντιφάσεις του ρωσικού Οκτώβρη μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι.

Σήμερα, οι απανταχού συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί εκδηλώνουν με κάθε τρόπο το μίσος τους για τη Γαλλική Επανάσταση το «1789» και προωθούν τη θεωρία των δύο άκρων, θέλοντας να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό και να σβήσουν από τον ιστορικό ορίζοντα ακόμα και την προσδοκία μιας κοινωνικής αλλαγής.

Φυσικά, στην ιστορία ισχύει το μότο πως «ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά ότι θα μείνουν τα ίδια». Η τραγωδία ωστόσο είναι πως, εάν δεν υπάρξει σχέδιο και δράση από την Αριστερά, τότε η αλλαγή μπορεί να γίνει από την Ακροδεξιά και τους φασίστες, οπότε να πάμε σ’ ένα ιστορικό déjà vu, με όλες τις δραματικές συνέπειες.

Η συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση και την πορεία που ακολούθησε, με τις θεωρητικές και πολιτικές αντιφάσεις της, βοηθά να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των εναλλακτικών στον καπιταλισμό και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μακριά απ’ αυτόν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: