3.4.19

Αναδοχή και υιοθεσία χωρίς γραφειοκρατία...



Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, φαίνεται πως ξεκινά επιτέλους η εφαρμογή του καθώς τα ηλεκτρονικά μητρώα ανοίγουν το προσεχές διάστημα. Η ψηφιακή εφαρμογή του...
νόμου έρχεται να βάλει τέλος στις πολυετείς καθυστερήσεις και τα πολλαπλά γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε αναδοχή ή τεκνοθεσία, προβλήματα τα οποία οδήγησαν στη μακροχρόνια παραμονή περίπου 2.500 παιδιών σε ιδρύματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική ανάπτυξη και υγεία τους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο χρόνος αναμονής προβλέπεται να είναι από οκτώ μήνες έως και έναν χρόνο, με διαδικασίες απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς.

Αύριο το πρωί, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα παρουσιάσει σε ημερίδα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, Ταύρος) όλες τις διαδικασίες και τους θεσμούς της τεκνοθεσίας και της αναδοχής. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναλυθούν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς ούτως ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία:

1. Θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε από τον υπολογιστή τους, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, είτε με αυτοπρόσωπη προσέλευση σε έναν από τους φορείς εποπτείας του τόπου διαμονής τους, που είναι κατά περίπτωση τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, οι περιφέρειες ή οι Περιφερειακές Ενότητες.

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι -είτε σε γάμο είτε σε σύμφωνο συμβίωσης- ενδιαφέρεται να προχωρήσει τη διαδικασία αναδοχής, τότε είναι απαραίτητη η δήλωση συναίνεσης του/της συζύγου ή συντρόφου.

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται από τον νόμο η υιοθεσία από ζευγάρια που δεν είναι σε γάμο, οπότε στην περίπτωση που κάποιο ζευγάρι επιθυμεί να προχωρήσει σε υιοθεσία, είναι απαραίτητη η δήλωση συναίνεσης του/της συζύγου.

2. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να συμπληρώσουν όσα από τα πεδία της αίτησης δεν είναι προσυμπληρωμένα και να υποβάλουν ορισμένα δικαιολογητικά. Οσα από αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, θα χρειαστεί να σκαναριστούν πριν από την υποβολή τους.

Κάποια, όπως για παράδειγμα τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, θα αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από τον φορέα εποπτείας στον οποίον υποβάλλεται η αίτηση.

3. Μέχρι την οριστική υποβολή της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης. Οταν πλέον η αίτηση υποβληθεί οριστικά, για κάθε μεταβολή που θα προκύψει θα πρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο φορέα εποπτείας.

Με την οριστική υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν τον Αριθμό Μητρώου Υποβολής, με τον οποίο μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης ανά πάσα στιγμή.

4. Ακολουθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών, μετά τον οποίο θα ανατεθεί σύντομα σε ειδικευμένο κοινωνικό λειτουργό η διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Με την κοινωνική έρευνα θα διερευνηθούν και θα αξιολογηθούν οι συνθήκες της ζωής των υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων, τα κίνητρά τους για την αναδοχή ή την υιοθεσία, οι ειδικότερες δυνατότητες αλλά και η επιθυμία να προσφέρουν φροντίδα σε ένα παιδί που δεν μπορεί να ζήσει στη φυσική του οικογένεια.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αυστηρή υποχρέωση τήρησης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Η κοινωνική έρευνα ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών από την ανάθεσή της σε κοινωνικό λειτουργό.

5. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής έρευνας με θετική έκβαση, οι υποψήφιοι γονείς θα κληθούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης με σκοπό να προετοιμαστούν για τον καινούργιο τους ρόλο, να απαντηθούν τυχόν ερωτήσεις και να διευκρινιστούν μια σειρά σημαντικές λεπτομέρειες.

Η εκπαίδευση θα γίνεται κάθε φορά σε μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό και τη γεωγραφική κατανομή των τόπων διαμονής των υποψηφίων.

Σε περίπτωση που η κοινωνική έρευνα δεν έχει θετική έκβαση, ο υποψήφιος, αφού του εξηγηθούν οι λόγοι της απόρριψης, μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση μετά την πάροδο τριετίας.

6. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων ή Θετών Γονέων. Αμέσως μόλις οι ανάγκες ενός παιδιού, όπως προσδιορίζονται από διάφορα ειδικά χαρακτηριστικά, ταιριάξουν με αυτές των υποψηφίων, αυτοί θα κληθούν από τον αρμόδιο φορέα εποπτείας και θα ενημερωθούν σχετικά, χωρίς να παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας που καθορίζεται από την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο.

7. Ακολουθεί η περίοδος γνωριμίας με το παιδί. Αυτή ξεκινά πάντα από τον φυσικό χώρο του παιδιού, με την επίβλεψη προσώπων αναφοράς που το γνωρίζουν και τα γνωρίζει, και σταδιακά αξιολογείται το πόσο είναι προς το συμφέρον του παιδιού η συγκεκριμένη αναδοχή ή υιοθεσία. Μετά τη θετική εισήγηση της διεπιστημονικής επιτροπής λαμβάνεται τελική απόφαση για την αναδοχή και υπογράφεται η σχετική σύμβαση ή η σχετική δικαστική απόφαση.

8. Το παιδί έχει πλέον αποκτήσει ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον. Ο φορέας εποπτείας είναι δίπλα στην ανάδοχη οικογένεια για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη, να συνδράμει στις δυσκολίες, να δώσει κατευθύνσεις και να αποσοβήσει κινδύνους αν χρειαστεί.

Οι ανάδοχοι/θετοί γονείς οφείλουν από την πλευρά τους να ενημερώνουν τον φορέα εποπτείας για κάθε σημαντική αλλαγή που αφορά είτε την οικογένεια είτε το παιδί.

Στην περίπτωση τεκνοθεσίας, η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία παρακολουθεί την εξέλιξη για τρία χρόνια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: