15.4.19

Τα ειδικά δικαστήρια και οι εκλογές...

ως δίκη του παλιού καθεστώτος...

Τελικά, αφού η μίζα είναι στα …υπουργικά καθήκοντα -όπως είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και δεν μοντάρισε στον αέρα μάλιστα η ΕΡΤ- τα αδικήματα παραγράφονται και οι Συριζαίοι- αν...
πιστέψουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο -πάνε για εσχάτη προδοσία, ως σκευωροί. Υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) -που θα χρειαστεί 180 βουλευτές αφού την ψήφισαν 179 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και 175 στη δεύτερη.

Άρα, αφού μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία τους έχουν σύντομη παραγραφή και θα φροντίσει γι΄αυτό μια συγκυβέρνηση Ν.Δ.– ΚΙΝ.ΑΛ.. -η οποία θα τιμωρήσει τους σκευωρούς. Η εσχάτη προδοσία δεν παραγράφεται!

«Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα. Μεθοδεύουμε, λένε, παραγραφή μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος! Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο; Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο «ζήτημα της σκευωρίας Novartis» -σε βάρος όχι δέκα προσώπων αλλά θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών- η κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα. Θα βρεθεί υπόλογη μετά τις εκλογές, όπως άλλωστε προαναγγέλλουν και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για εξεταστικές, ειδικά δικαστήρια και τιμωρία των ενόχων που διέπραξαν ένα αδίκημα που περιέγραψε αλλιώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος:

«Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη του κ Βενιζέλου ότι όποιος τολμά να ελέγξει το πολιτικό προσωπικό του παλιού καθεστώτος τελεί εσχάτη προδοσία. Παρόμοιες απόψεις εξέφραζαν στο παρελθόν οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής δύσης, οι Τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου κλπ δημοκρατικές δυνάμεις».

Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο έσπευσε να πει πως «δεν υπάρχει για μας ζήτημα παραγραφής», αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open πήρε αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη -που είναι σίγουρος όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο- πως είναι αθώος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν µπορεί να είναι σίγουρος -είπε- για την αθωότητα όλων των προσώπων που εµπλέκονται στη Novartis και ότι μπορεί να υπήρξε και σκάνδαλο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης που βρίσκει μια χαρά το άρθρο 86 έσπευσε να πει «Μαζί σου Ανδρέα» καθώς η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή δείχνει πως η υπόθεση δεν έχει ανοίξει ακόμα: ακόμα και υποθέσεις που πάνε στο αρχείο μπορεί να βγουν από αυτό, αν υπάρξουν νέα στοιχεία. Οι βασικοί παράγοντες στην υπόθεση δεν έχουν μιλήσει ακόμα.

Όλοι θυμούνται πως τα συλλαλητήρια ξέσπασαν όταν έσκασε η Υπόθεση Novartis, αν και η άποψη των μέσων της αντιπολίτευσης είναι πως η Υπόθεση Novartis άνοιξε ακριβώς τη στιγμή που ξέσπαγαν τα συλλαλητήρια- για να τα σκεπάσει. Η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κ. Φρουζή -της Novartis- τον οποίο όπως έλεγε «τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου σε μια περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Novartis γιατί είχε φύγει».

Ο Φρουζής τον διέψευσε όταν αποκάλυψε πως είχε μια «κοινωνική επαφή» – με ένα δείπνο που παρέθεσε στην οικία του τον Σεπτέμβριο του έτους 2015″, όταν ήταν δηλαδή υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός πήγε την υπόθεση αυτή λίγο πιο πέρα μιλώντας για «γραμμάτια» που ξεπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καλύπτοντας» το σκάνδαλο και μιλώντας για «σκευωρία».

Πολλοί είναι αυτοί που παρατηρούν πως από τον Δένδια ως τον Μεϊμαράκη με διαφοροποιήσεις σε άλλα θέματα μάλλον περιμένουν στην γωνία τον Κυριάκο Μητσοτάκη: η υπόθεση Novartis είναι μια βόμβα κάτω από το γραφείο των Μητσοτάκη και Γεννηματά και οι αποστάσεις που κρατάνε από τον Άδωνι και την γραμμή Σαμαρά ή τον Βενιζέλο- που εκπροσωπεί και τα δύο …κόμματα- δείχνουν ότι το αντιλαμβάνονται.

Η άποψη ότι πρόκειται για μια σκευωρία στην οποία συμμετέχει και το FBI καταρρέει και μόνο από το γεγονός ότι από τους δέκα πολιτικούς οι περισσότερες υποθέσεις πάνε στο αρχείο. Κάποιος έστησε την σκευωρία για να καταρρεύσει και να γίνει μπούμερανγκ εναντίον του; Ή μήπως αυτή η υπόθεση δεν άνοιξε ακόμα και οι Μητσοτάκης και Φώφη καλύπτουν τα νώτα τους;

Σε ανύποπτο χρόνο με ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή άφησε την υπόνοια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλύπτει τους φερόμενους νάχουν ανάμιξη υπουργούς γιατί αυτή η υπόθεση αφορά τον ίδιο. Γιατί προσπάθησε να κρύψει μια «τυπική» σχέση με τον Φρουζή; Και για ποιο λόγο ο τελευταίος οργανώνει δείπνα τη στιγμή που ο Μητσοτάκης διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ και γιατί ενισχύει την προεκλογική του εκστρατεία;

Πολύ σωστά η υπόθεση συνδέεται με την συνταγματική αναθεώρηση και με το νέο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει μετά τις εκλογές όπου αν βγει ενισχυμένο το μέτωπο ΝΔ- Κινάλ με ιδεολογικούς ηγέτες τους Βενιζέλο-Σαμαρά -που «θα τους πάει μέχρι το τέλος» η γραμμή της παραγραφής θα κυριαρχήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής όταν πρόσφατα είπε: «Δηλαδή τι μας λένε: Ψηφίστε ΝΔ, και ΚΙΝΑΛ, για να μην υπάρξει κάθαρση για το σκάνδαλο της Novartis. Για να μπει στο αρχείο το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για να χαριστούν τα θηριώδη χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να αποδοθούν αθώοι στην κοινωνία όσοι τη ρήμαξαν, την ταπείνωσαν, την κατακερμάτισαν. Όχι μόνο αθώοι. Αλλά και κατήγοροι, και τιμωροί, και δήμιοι».
H υιοθέτηση της άποψης περί της «μεγαλύτερης σκευωρίας» από τη Νέα Δημοκρατία και το Κινάλ πριν ακόμα αποφανθεί η δικαιοσύνη δημιουργεί ένα ερώτημα: οι ¨σκευωροί» -που προφανώς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και στη Δικαιοσύνη- δεν έστησαν καλά την σκευωρία ή άλλαξαν γνώμη στην πορεία;

Το βέβαιο είναι πως το μεγαλύτερο ή όχι σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους ή όχι που κόστισε πολλά δισ. μπορεί να πηγαίνει στο αρχείο -αν δεν έχουμε «βόμβες» στο άμεσο μέλλον- αλλά θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή σε μια κρίσιμη πολιτική ζωή. Αυτοί που ενέχονται για το πολλαπλό σκάνδαλο μετατρέπονται σε κατήγοροι και ετοιμάζονται να ξανασώσουν την χώρα και να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε να τους αφαιρέσει την κυβερνητική εξουσία.

«Εμείς δεν είμαστε δικαστές, για αυτό και επιστρέψαμε την υπόθεση στην δικαιοσύνη και δεν απειλούμε με ειδικά δικαστήρια, όπως με θρασύτητα απειλούν εμάς, δείχνοντας ρεβανσισμό και εκδικητικότητα» θα πει ο Αλέξης Τσίπρας. «Πράγματι είναι τεράστιο διαχρονικό σκάνδαλο η υπερτιμολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα. Πάνω από 30 δισεκ. από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι σήμερα, λένε οι ειδικοί».

Φαίνεται όμως πως για το σκάνδαλο -ή για το «φιάσκο» της «σκευωρίας- δεν φταίει κανείς ή για τους «τιμωρούς» του φταίει ο …Μανόλο και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βρεθεί μάλιστα κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία, όταν …αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα και η πολιτική τάξη.Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξήγησε ότι το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα «δεν αναφέρεται μόνο σε εθνική προδοσία αλλά και σε αλλοίωση βασικών θεσμών».

Προφανώς ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα -που ευθύνεται για την χρεοκοπία της Ελλάδας- δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, ούτε μπορεί να αποδεχθεί με το καθεστωτικό σύνδρομο που το διακρίνει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι που έφερε στην κυβέρνηση ένα άλλο κόμμα από αυτά που λυμαίνονταν την εξουσία για πολλά χρόνια ως αιώνιοι εκφραστές του λαού. Τι θα πει η φράση «δεν θα νομιμοποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράνομα βρέθηκε στην κυβέρνηση;

Πιθανόν να το αντιληφθεί όταν η υπόθεση Novartis κλυδωνίσει τις σημερινές ηγεσίες τους και οι εκλογές αποδείξουν ότι η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει επιστροφή στον παλιό καλό καιρό όταν το πολιτικό κατεστημένο θεωρούσε τις μίζες ή την χρηματοδότηση από την Siemens φυσικό προνόμιο όσων η εξουσία τους ανήκε -συχνά ως κληροδότημα. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι «σφετεριστές» είναι προσωρινοί «ένοικοι» -που δεν θα φύγουν μόνο, αλλά θα τιμωρηθούν κιόλας για το θράσος τους να αμφισβητήσουν την πολιτική τάξη.

Υπήρξαν τέσσερα χρόνια -όταν φύγαν οι δεξιοί και ήρθαν οι … αδέξιοι ερασιτέχνες της εξουσίας τα δύο κόμματα να κάνουν τομές και να ανανεωθούν -αφού όπως έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε ένα «γερασμένο κόμμα- που χρειαζόταν ανανέωση. Αντ΄αυτού έχουμε ένα σκληρό δεξιό -έως αντικομμουνιστικό κόμμα- να διεκδικεί με ξεκάθαρο ρεβανσισμό την κυβέρνηση κι ένα απολίθωμα κόμματος που γαυγίζει κυριολεκτικά με οργή που της πήραν την εξουσία και μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά, ως η φωνή του καθεστώτος και ιδιοκτήτης της «δημοκρατικής παράταξης» που όμως δεν εκπροσωπείται από ένα σχήμα του 4%.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μια κρισιμότητα και μεταξύ των άλλων θα αποφανθούν και για το «σκάνδαλο Novartis»- ένα από τα σκάνδαλα του ενωμένου παλιού συστήματος που αποτελούσαν τα δύο κόμματα, τράπεζες, ΜΜΕ και επιχειρηματίες. Προφανώς θα έχουν εκπλήξεις και θα στείλουν νέα μηνύματα. Προς όλους.

Το μόνο βέβαιο μήνυμα είναι πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου – ο οποίος έχει πει επίσης πως «ακόμα κι αν αποτύχαμε, θάρθουν άλλοι να συνεχίσουν». Ήταν εποχή που ο κόσμος φώναζε «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»- ένα σύνθημα μάλλον επίκαιρο. Μόνο που ο όρος δεξιά περιλαμβάνει πλέον και το Κινάλ -ή τουλάχιστο την ηγεσία του κι όσους μετέτρεψαν ένα κόμμα «αλλαγής» σε φωνή του καθεστώτος.

Οι Άλλοι που θα συνεχίσουν δεν είναι αυτοί. Μένει να δούμε πως θα μετατραπεί σε πολιτική ύλη τόση απέχθεια, τόση αηδία, θλίψη και ντροπή. Προφανώς θα τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη του, αλλά μάλλον θα τιμωρηθούν -ξανά- όσοι έκαναν τον ανώνυμο δημοκράτη -της δημοκρατικής παράταξης- να νιώθει ντροπή κι ενοχή για κάτι που δεν έκανε ο ίδιος.

Η αποενοχοποίηση αυτή θα είναι το βασικό θέμα της εκλογών και δεν επιτυγχάνεται με την ενοχοποίηση των αντιπάλων -αλλά με μια φυγή προς τα μπρος μέσα από την κάθαρση. Που σημαίνει ότι δεν θα κερδίσει κανένας «τιμωρός», αλλά όποιος προσφέρει μια λύση -φυγής προς το μέλλον- που θα ξαναδώσει στην Ελλάδα τη χαμένη περηφάνια της...

Νίκος Λακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: