4.4.19

Πληροφορίες για κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Ισραήλ...



...για την αποφυγή των S-400...

Δημοσίευμα θέλει το Ισραήλ να έχει συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να βρει τρόπους να αποφύγει τους...
προηγμένους ρωσικούς S-400.

Οι ασκήσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από το νησί της Κρήτης όπου, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σταθμευμένο ένα τέτοιο σύστημα.

Τις φερόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις περιγράφει δημοσίευμα της Jerusalem Post που ασχολείται με την υπόθεση διακοπής παράδοσης εξοπλισμού σχετικού με τα F-35 στην Τουρκία εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να προμηθευτεί τους S-400.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή στη Μέση Ανατολή, καθώς, όπως σημειώνεται, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα θα απειλήσει την ασφάλεια των μαχητικών, με την αποκάλυψη του τρόπου εντοπισμού και ανίχνευσής τους.

«Σύμφωνα με ξένες αναφορές, το Ισραήλ έχει ήδη δοκιμάσει σιωπηρά τρόπους να νικήσει τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμμετέχοντας σε αρκετές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πάνω από το νησί της Κρήτης όπου βρίσκεται σταθμευμένο ένα σύστημα. Οι στρατιωτικές ασκήσεις φέρονται να έχουν επιτρέψει σε ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το πώς το προηγμένο σύστημα μπορεί να τυφλωθεί ή να ξεγελαστεί», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Λόγος γίνεται, επίσης, για «φόβους» που υπάρχουν ότι το ραντάρ των συστημάτων S-400 που έχουν αγοραστεί από την Τουρκία, θα μπορούσαν να «μάθουν τα αδύναμα σημεία του μαχητικού αεροσκάφους και να το καταστήσουν λιγότερο ικανό να αποφεύγει τα ρωσικά όπλα στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις πιέσεις προς την Άγκυρα σχετικά με την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να καλεί την Τουρκία να «διαλέξει» εάν «θέλει να παραμείνει σημαντικός σύμμαχος στον πιο επιτυχημένο συνασπισμό στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της συνεργασίας».
«Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του;», ήταν η απάντηση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από τη στάση των ΗΠΑ. «Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κάθε πιθανό μέσο για να ασκήσουν πιέσεις στους συμμάχους τους σε όλα τα ζητήματα… συνεπώς, η πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν έιναι σε καμιά περίπτωση έκπληξη», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν δανειακή συμφωνία για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Στις αρχές του Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πως ενδέχεται να υπάρξει και νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του αναβαθμισμένου συστήματος S-500.

Το S-400 είναι ένα νέας γενιάς ρωσικό σύστημα αεράμυνας με πυραύλους ικανούς να καταστρέψουν εναέριους στόχους σε μικρή αλλά και σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση. Το σύστημα έχει κατασκευαστεί για να εντοπίζει και να καταστρέφει εναέριους στόχους που ποικίλουν από αναγνωριστικά αεροσκάφη έως βαλλιστικούς πυραύλους.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: