4.4.19

«Ο κόσμος λέει μη τυχόν και έρθουν οι προηγούμενοι»...



Στον «αντικοινωνικό, βαθιά ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ, που εκφράζεται, μεταξύ πολλών άλλων, και με την προσπάθεια απαξίωσης κυβερνητικών μέτρων που βοηθούν τους ασθενέστερους, αλλά και με την στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων, αναφέρθηκε ο...
Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ίδιος μιλώντας στον RealFM 97,8 σημείωσε ότι «η ατζέντα των ευρωπαϊκών προβλημάτων προσδιορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης των εθνικών ζητημάτων».

Παράλληλα, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «αδιαμφισβήτητα θετική και χωρίς πισωγυρίσματα πορεία της οικονομίας».

Ακολουθούν σημεία από την συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη:

Η ατζέντα των ευρωπαϊκών προβλημάτων προσδιορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης των εθνικών ζητημάτων

«Αυτά που ακούω εγώ στα καφέ και στα σούπερ μάρκετ είναι “μη τυχόν και έρθουν οι προηγούμενοι”. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, για να μιλήσουμε για την Ευρώπη και να μη περιοριστούμε σε ευφυολογήματα, νομίζω ότι έχει γίνει συνείδηση σε όλους ότι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ταυτόχρονα και πολύ “ελληνικές” με την έννοια ότι η ατζέντα των ευρωπαϊκών προβλημάτων είναι αυτή που προσδιορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης των εθνικών ζητημάτων. Ολοένα και περισσότερο αυτά τα δύο ταυτίζονται και εμείς το ζήσαμε ως χώρα με έναν δραματικό τρόπο την περίοδο των μνημονίων.

Αυτό νομίζω οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι. Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές, κρίσιμες και για το παρόν και για το μέλλον της Ευρώπης, αξίζει να κάνουμε έναν απολογισμό των πολιτικών και των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε για μια Ευρώπη η οποία είναι αποσταθεροποιημένη. Οι κυρίαρχες οικονομικές στρατηγικές έχουν γεννήσει νέες ανισότητες στο εσωτερικό της.

Έχουμε μία διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού με έναν αμυντικό και λανθασμένο τρόπο και έχουμε και την εμφάνιση της ακροδεξιάς και την ενίσχυση του νεοφασισμού, ως αποτέλεσμα εφαρμογής ακραίων πολιτικών λιτότητας. Αυτό είναι μία γενική διαπίστωση. Αυτά λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν. Για να αλλάξουν πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες και, κατά τη γνώμη μου, η υιοθέτηση ενός διαφορετικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Που θα μιλάει για μία Ευρώπη με δημοκρατική εμβάθυνση. Με έλεγχο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, κάτι που δεν υπάρχει – θυμηθείτε το Eurogroup, το οποίο είναι ένα άτυπο όργανο που δεν ελέγχεται πολιτικά –για μια διαφορετική αντιμετώπιση της υπόθεσης της κλιματικής αλλαγής. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα».

Η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα

Σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τα όσα είπε για τις επενδύσεις ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:

«Καταρχάς αμφισβητώ τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Χατζηδάκης. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Το ’17 είχαμε ρεκόρ δεκαετίας. Δείχνουν αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, με αύξηση 9,1% το 2017. Δείχνουν αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αύξηση του ΑΕΠ. Να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα όμως.

Γιατί είπατε πριν από λίγο για τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και αποκαλυφθήκατε. Αυτό το οποίο έχετε κατά νου δεν είναι η αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου. Διότι όταν αποφασίζει το Δημόσιο και ο μεγάλος ιδιώτης εταίρος, ο όμιλος Λάτση, να πουλήσει από κοινού κάτι, αυτό πρέπει να γίνεται στην αξία τους και όχι κοψοχρονιά. Όπως το επιχειρήσετε τα χρόνια του μνημονίου.

Όπως γίνατε βαποράκια συγκεκριμένων ξένων επιχειρηματικών και ομίλων. Αυτό που κάνετε είναι επικίνδυνο και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Σε μια διαγωνιστική στιγμή να λέτε ότι πρέπει να πουληθεί μπιρ παρά. Όχι. Και μας χρεοκοπήσατε και ζητάτε τα ρέστα. Και τα νέα παιδιά τα διώξατε από τη χώρα και υποκριτικά τώρα λέτε που πήγαν οι νέοι επιστήμονες. Όταν μάλιστα ισχυρίζεστε ότι σε κρίσιμους τομείς του Δημόσιου Τομέα και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που λείπουν νέοι επιστήμονες, θέλετε να τους κάνετε ακόμη πιο λίγους λέγοντας ότι θα πρέπει να φύγουν πέντε για να προσληφθεί ένας. Ε, λοιπόν είστε απαράδεκτοι. Όχι μόνο απαράδεκτοι, είστε ακραία νεοφιλελεύθεροι».

«Είστε υπέρ ξενοδοχείου και Mall μέσα; (σσ στο λιμάνι του Πειραιά) Για πείτε το στον κ. Μώραλη που τον υποστηρίζετε, εάν τον υποστηρίζετε. Πείτε τα αυτά στους εμπόρους και τους επιχειρηματίες του Πειραιά. Δεν ήταν μέσα στη σύμβαση υποχρεωτικά. Εάν δεν γνωρίζετε το θέμα, μη το ανοίγετε». «Εσείς ως χώρος εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα».

Αδιαμφισβήτητα θετική και χωρίς πισωγυρίσματα η πορεία της οικονομίας

«Μπορεί κανείς να συγκρίνει τι γίνεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά, καλό θα είναι, να συγκρίνουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και ως προς τον σχηματισμό παγίων και ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ των τελευταίων ετών, κατά την χρονιά που έκλεισε.

Δεν είναι αλήθεια λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία αντίστροφη πορεία. Έχουμε μια πορεία η οποία είναι αδιαμφισβήτητα θετική, φαίνεται ότι δεν έχει πισωγυρίσματα και αυτό είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο. Βεβαίως, με βάση τα χαρακτηριστικά και τις παθογένειες, τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου. Κρατήστε πάντως ένα “μικρό καλάθι” για όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις που κάνει ο κ. Στουρνάρας.

Διότι πάρα πολλές φορές ξεφεύγει από τον θεσμικό του ρόλο και πηγαίνει στα “χωράφια” της πολιτικής. Μα πάρα πολλές φορές, δεν υπάρχει προηγούμενο πανευρωπαϊκό σαν του κυρίου Στουρνάρα. Όσον αφορά δε αυτή την περιπαικτική διάθεση για τους μπουναμάδες που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει τον αντικοινωνικό και βαθιά ταξικό χαρακτήρα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, αυτό που προέκυψε ως υπερπλεόνασμα – το οποίο προσέξτε, προέκυψε από μέτρα κατά απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, εμείς λέγαμε ότι το στόχο τον πιάνουμε και με λιγότερα μέτρα, γι’ αυτό δεν εφαρμόστηκε το κόψιμο των συντάξεων- είχαμε την υποχρέωση να το επιστρέψουμε στους πιο αδύναμους.

Είναι αυτό που ονομάζει μπουναμάδες η Νέα Δημοκρατία. Διότι πραγματικά, ο σκληρός πυρήνας της νεοφιλελεύθερης άποψης που υπερασπίζονται ο κ. Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία, θέλει και υψηλή ανεργία και ανέχεια για να συμπιέζει την αμοιβή της μισθωτής εργασίας. Έτσι αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την ανάπτυξη μέσω της ανταγωνιστικότητας. Μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους. Αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Είναι κατά τη γνώμη μας αυτό που σας είπα: ο βαθιά αντικοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής της. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα όλοι ομολογούν ότι έχουμε γυρίσει σελίδα.

Ότι η χώρα εμφανίζει επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτό επιβεβαιώνεται από την συνεχή άνοδο των εξαγωγών, από την κτηματαγορά που πήρε μπρος και από μια σειρά πραγματικούς δείκτες οι οποίοι αλλάζουν αργά αλλά σταθερά τη ζωή των περισσοτέρων».

Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικά προγράμματα

«Εγώ πιστεύω στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση όταν βασίζεται σε διαφορετικές προγραμματικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικά προγράμματα και πάνω στην αντιπαλότητα αυτών των προτάσεων να συζητήσουμε. Όχι, λοιπόν, στη σκανδαλολογία, αλλά να διερευνηθούν και να δώσουμε απαντήσεις για σκάνδαλα τα οποία πραγματικά δημιούργησαν μεγάλες πληγές -που δεν έχουν ακόμα επουλωθεί- τα προηγούμενα χρόνια, του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, νομίζω ότι το θέλουμε όλοι.

Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη, που για πρώτη φορά μπορεί μετά από χρόνια να κινείται με λυμένα τα χέρια, να διερευνήσει τα πάντα και να μην προσπαθούμε να δημιουργούμε συμψηφισμούς, ψεύτικη εικόνα, να αμολάμε μελάνι σαν το χταπόδι για να κρύψουμε τις μεγάλες ευθύνες του δικομματισμού είτε αυτός είχε στην κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία και την επίδραση του αποτελέσματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ανεξαρτήτως τους αποτελέσματος, πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί τελικά από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν είναι ανίκητος. Ακόμη και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες εντός της Τουρκίας, βλέπετε ότι ο πανίσχυρος Ερντογάν μπορεί και να αμφισβητείται πλέον. Και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε και να είναι μια παράμετρος στη σκέψη μας και στους υπολογισμούς μας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένας νευρικός γείτονας με τη δική της στρατηγική. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλάει από μία πιο πλεονεκτική θέση, μια και τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει την διεθνή διπλωματική της θέση. Έχουμε συγκεκριμένες σταθερές στην εξωτερική μας πολιτική, δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίζουμε έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά νομίζω ότι είναι τα δυνατά μας χαρτιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: