«Κάνω ταινίες εδώ και πενήντα χρόνια. Έχω κριθεί τόσο εγώ όσο και οι ταινίες μου με τον χειρότερο αλλά και με τον καλύτερο τρόπο. Ποτέ όμως δεν γράφτηκε ότι...
χρηματοδοτήθηκα από μια κυβέρνηση για να προωθήσω την πολιτική της ή τα σχέδιά της. Συνέβη αυτό στην Ελλάδα όπου ήρθα να γυρίσω ταινία για πρώτη φορά. Ένα μέρος του Τύπου της χώρας από την οποία κατάγομαι με προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο». Κώστας Γαβράς
Ο Ελληνικός τύπος γίνεται ρεζίλι άλλη μια φορά εξαιτίας των μικροπολιτικών παιχνιδιών ορισμένων εκδοτών και συναδέλφων οι οποίοι δεν διστάζουν να βάλουν στο κάδρο ακόμα κι έναν διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνοθέτη, προκειμένου να παίξουν μπάλα στο προεκλογικό γήπεδο με αφορμή τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικες στο δωμάτιο».
Η ταινία υπήχθη, όπως πολλές άλλες, στο νέο αυτόματο πρόγραμμα χρηματοδότησης που σκοπό έχει να προσελκύσει στη χώρα ξένες παραγωγές. Ο Κώστας Γαβράς διεκδίκησε μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του ένα ποσοστό επιδότησης επί του κόστους της ταινίας του αξιοποιώντας τη δυνατότητα του πλαισίου που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Έχουν εγκριθεί ήδη 38 διεθνείς παραγωγές, αλλά μέρος του Ελληνικού τύπου είδε μόνο την έγκριση της ταινίας του Γαβρά. Τυχαίο; Η απάντηση του σκηνοθέτη που διαβάσατε παραπάνω ήρθε το Σάββατο. Ο Νίκος Παπάς όμως είχε αντιδράσει νωρίτερα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο οίστρος του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη-Μαρινάκη να δημιουργήσει έναν ακόμη αντιπερισπασμό στα "γαλαζοπράσινα" σκάνδαλα, οδηγεί σε νέα σπασμωδικά και κωμικά δημοσιεύματα».
Το αστείο της υπόθεσης όμως είναι ότι η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από μερίδα του Τύπου ότι χρηματοδοτήθηκε η ταινία γιατί συνιστά κρατική προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης ενώ άλλοι έσπευσαν να υπονοήσουν ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τον Γαβρά για να τον χειραγωγήσει και να εξυπηρετήσει τη δική της πολιτική.
Στον πρώτο ισχυρισμό έχει απαντήσει ήδη η ιστορία καθώς η έκδοση του βιβλίου του Γ. Βαρουφάκη που σήμερα χρηματοδοτείται ως ταινία είχε καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των αναφορών του στην ύπαρξη σχεδίου Grexit από τον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα υποστήριζε ο Βαρουφάκης για την ανησυχία του πρωθυπουργού σχετικά με ένα νέο πραξικόπημα και «νέο Γουδί». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει τα εξής: «Είναι βέβαιο ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: Τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ». Άρα αναρωτιέται κανείς γιατί να σπεύσει ο Παπάς να χρηματοδοτήσει ένα αφήγημα που τον ενοχλεί. Ο δεύτερος ισχυρισμός περί προσπάθειας χειραγώγησης του Γαβρά προσβάλλει τον σκηνοθέτη αλλά μαρτυρά επίσης την άγνοια που έχουν ορισμένοι για τον βίο του μεγάλου αυτού δημιουργού.
Άρα τι θα έπρεπε να είχε κάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να είναι ευχαριστημένοι όλοι αυτοί; Να απορρίψει το αίτημα του Γαβρά ο οποίος είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή Έλληνες δημιουργούς; Όχι βέβαια. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έβγαιναν να έγραφαν πως η κυβέρνηση λογοκρίνει τον σπουδαίο σκηνοθέτη για να μην έρθει στο φως το αφήγημα Βαρουφάκη. Η αλήθεια είναι πως μέρος του τύπου ήταν στημένο να πάρει την πάσα και να σουτάρει σε κάθε περίπτωση. Κι αφού δεν λογοκρίθηκε η ταινία όπως θα ήλπιζαν, μπήκαν στη σφαίρα του παραλόγου, της συνωμοσιολογίας και της σπίλωσης της υπόληψης ενός μεγάλου δημιουργού. Οι παλιότεροι θα έλεγαν «Άξιος ο μισθός». Εμείς απλά αναρωτιόμαστε αν περισσεύει συνείδηση για να ζητήσει κάνεις συγγνώμη από τον Κώστα Γαβρά που μας έχει κάνει περήφανους και περήφανες διεθνώς με τα αριστουργήματά του.
Φωτεινή Λαμπρίδη
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου