9.4.19

Έρχονται οι 120 δόσεις για χρέη στα ταμεία...

Tέλος Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ένταξη των οφειλετών στις 120 δόσεις για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Η...
ρύθμιση για τα Ταμεία θα έχει δύο σκέλη:

- Το πρώτο σκέλος θα αφορά τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών (προς τον τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), τα οποία θα επαναϋπολογιστούν εφόσον "γεννήθηκαν" μεταξύ 2002 και 2016 και, έτσι, θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 60%-65%. Αναλόγως θα μειωθούν και οι προσαυξήσεις κατά 85%. Το συνολικό ποσό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 άτομα.

- Το δεύτερο σκέλος –το οποίο θα είναι αυτόνομο από το πρώτο– θα αφορά τα χρέη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι οφειλές καταβληθούν εφάπαξ θα διαγράφονται κατά 100% μόνο οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. Αν οι οφειλές αποπληρωθούν τμηματικά το «κούρεμα» των τόκων και των προσαυξήσεων θα περιοριστεί στο 50%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ, με ετήσια προσαύξηση δόσης 5% ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Από την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι οι εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο και να επωφεληθούν ανέρχονται στους 490.785. Πρόκειται για εργοδότες που, συνολικά, έχουν οφειλές ύψους 18,18 δισ. ευρώ προς το πρώην ΙΚΑ. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 22.000 του ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες του ΟΓΑ, ενεργοί και μη ασφαλισμένοι. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε απομείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρηση τους.

- Μέσω της ρύθμισης «απεγκλωβίζονται» περίπου 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι όφειλαν στον πρώην ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και παράλληλα να συνταξιοδοτηθούν . Ωστόσο θα κληθούν να καταβάλλουν υποχρεωτικά « μπροστάντζα» όλες τις δόσεις που αναλογούν στα αναδρομικά τα οποία θα πιστωθούν στο λογαριασμό τους. Δηλαδή αν ένας « εγκλωβισμένος» είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης δύο χρόνια πριν και ενταχθεί στη ρύθμιση καταβάλλοντας την ελάχιστη δόση ύψους 50 ευρώ μηνιαίως, κ ατά τον πρώτο μήνα της πληρωμής, το ταμείο θα παρακρατήσει ποσό ύψους 1200 ευρώ ( 24Χ50).

-Η ρύθμιση για την Εφορία θα έχει –σε αντίθεση με εκείνη των Ταμείων– εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με τον καθορισμό του πλήθους των δόσεων. Με άλλα λόγια, περισσότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη περιουσία και λιγότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα και περιουσία. 

Οι «κόφτες» 

Φορολογούμενοι με εισοδήματα και καταθέσεις πάνω από συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Οι λεγόμενοι « κόφτες» θα εισαχθούν προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων ασφαλισμένων με μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η ρύθμιση θα αφορά:

1) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 18,2 δις ευρώ, στο πρώην ΙΚΑ των επιχειρήσεων με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

2) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 20 δις ευρώ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60% και ταυτόχρονα μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και ρύθμιση σε 120 δόσεις.

Τι θα ισχύσει με το νέο νομοσχέδιο

Το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το πρώην ΙΚΑ προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις με κλιμακωτή έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα από 50% έως και 100%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ προβλέπεται:

• Εθελοντικός επανυπολογισμός οφειλών της περιόδου 2002-2016 με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Ο επανυπολογισμός θα γίνεται μετά από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισμένου-οφειλέτη και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μελλοντική σύνταξη του.

• Αυτόματο κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 που θα επανυπολογίζονται, οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα.

• Αποπληρωμή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ και με ετήσια προσαύξηση 5%.

-Οι οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το κούρεμα των προσαυξήσεων του συνολικού χρέους κατά 85% και δε θα μπορούν να επανυπολογίσουν τη βασική οφειλή τους, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ.

Για τους εν δυνάμει συνταξιούχους ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους στη ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

Στη ρύθμιση θα υπάρχει όριο οφειλής το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του οφειλέτη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το όριο των 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους σήμερα, ενώ για τους αγρότες η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: