12.3.19

H Αθήνα τρέχει...

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για τη δόση του ενός δισ. ευρώ...

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ολοκληρώσουν όλα τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα, ύστερα από την -αναμενόμενη- απόφαση του...
χθεσινού Eurogroup να «παγώσει» την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Κι ενώ τα «αγκάθια» παραμένουν και το νέο ορόσημο για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης είναι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, όπου θα επισημαίνονται τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup τονίστηκε από τους Θεσμούς πως εκτός από το βασικό «αγκάθι» που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, παραμένουν ακόμα ανοιχτά τα ζητήματα που αφορούν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, της στελέχωσης της δημόσιας αρχής δημοσίων εσόδων, αλλά και αυτό της παραχώρησης της Εγνατίας.

Οι θεσμοί, προσπαθώντας να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς, μίλησαν ιδιαίτερα θετικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προέβη σε μία θετική δήλωση λέγοντας πως «γενικότερα έχει επιτευχθεί πολύ καλή πρόοδος, μερικά σημεία είναι που χρειάζονται να αποσαφηνιστούν, όπως ο νόμος για την προστασία της α΄ κατοικίας»

Δεν είναι μυστικό ότι πραγματοποιείται προσπάθεια να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλοί τη στιγμή που η χώρα επιδιώκει όλο και περισσότερο να αποδείξει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Ωστόσο, η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελεί θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την πορεία της οικονομίας και αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσουν οι θεσμοί να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.

Τελεσίγραφο 14 ημερών για τη δόση

Εν μέσω της σφοδρής κριτικής που ασκήθηκε στο χθεσινό Eurogroup, ζητήθηκε από την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα και εντατικά σε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να κλείσει τα πέντε ανοιχτά μέτωπα μέσα στο επόμενο 14ήμερο, δηλαδή έως το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου. Με λίγα λόγια, οι Θεσμοί κατέστησαν σαφές πως μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η τελική πολιτική έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκαν ως εφικτό το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισαν ωστόσο πως «το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων».

Εν τω μεταξύ, οι Θεσμοί προγραμματίζουν επίσημη αποστολή στην Αθήνα την 1η Απριλίου, πριν δηλαδή από το επόμενο Eurogroup, ενώ άλλη μία αποστολή οργανώνεται για τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, τα χρήματα δεν θα έρθουν στην Ελλάδα παρά προς το τέλος Απριλίου, καθώς μετά την απόφαση του Eurogroup θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες διεργασιών, προκειμένου να μπορέσει ο ESM να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας.

Νέες «καμπάνες» σήμερα από ΔΝΤ και Κομισιόν

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το οποίο ήδη μέσω ανακοινώσεων έχει προϊδεάσει για τη θέση του.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το αφορολόγητο και βλέπει μία σειρά από δημοσιονομικούς κινδύνους. Επιπλέον, εκτιμά πως οι τράπεζες παραμένουν ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις ρυθμιστικές αλλαγές και ζητά μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας με δομικές μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμισθεί η αύξηση του κατώτατου και προβλέπει ασθενική ανάπτυξη.

Επίσης, σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin θα τεθεί προς έγκριση η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που αφορά τις «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες». Επί της ουσίας, θα δοθεί το σήμα εκκίνησης ενός ακόμη άξονα εποπτείας της χώρας, με το Ecofin να προειδοποιεί μεταξύ άλλων για τους κινδύνους στις τράπεζες, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: