9.3.19

Κούλουμα στο Eurogroup για τον Τσακαλώτο...



Απίθανη η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ...

Την ώρα που όλη η Ελλάδα θα καταπιάνεται με λαγάνες και θα αμολάει καλούμπα για να σηκωθεί ο αετός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Στη...
συνεδρίαση του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα o υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του να… αμολήσουν τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου που προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, τη Δευτέρα η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα δει το χρώμα του (ευρωπαϊκού) χρήματος.

Η εκκρεμότητα

Η μεγάλη εκκρεμότητα που έχει μπλοκάρει την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, είναι οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον νέο νόμο που ρυθμίζει την «προστασία της πρώτης κατοικίας». Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης-ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ δεν έχει καμφθεί ακόμα. Η διαφορά των δύο πλευρών βρίσκεται στην αφετηριακή φιλοσοφία. 

Η ελληνική πλευρά βλέπει τη ρύθμιση από τη σκοπιά της ανάγκης ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν όχι μόνο με τα 200 εκατομμύρια ζεστού δημόσιο χρήματος που θα διοχετευτεί στις επιδοτήσεις των δόσεων. Επιπλέον, μέσα από τη ρύθμιση θα «ξεκοκκινήσει» μεγάλος αριθμός από δάνεια, δίνοντας ανάσες τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Από την άλλη μεριά, η ΕΚΤ δίνει έμφαση στον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο», δηλαδή τη χρησιμοποίηση της ρύθμισης από δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Βεβαίως ο «ηθικός κίνδυνος» κατά τι διάρκεια τη κρίσης δεν ίσχυσε για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες σε όποια κατάσταση και αν ήταν, διασώθηκαν με το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Είναι ενδεικτικό ότι το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος που απέστειλαν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ αναφέρεται στον «ηθικό κίνδυνο», χαρακτηρίζοντάς τον σοβαρό αλλά διαχειρίσιμο.

Η ΔΕΗ

Εντωμεταξύ, σήμερα η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Σύμφωνα με την προκήρυξη η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα λήξει στις 19 Μαρτίου ενώ θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας μετόχων και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. 

Για να προσχωρήσει η πώληση φαίνεται ότι η ΔΕΗ θα δεχτεί μικρότερο τίμημα από την αρχική οικονομική αποτίμηση των μονάδων. Με τον νέο διαγωνισμό κλείνει η δεύτερη σημαντική εκκρεμότητα για τη ξεκλειδώσει το ένα δισεκατομμύριο.

Οι ερμηνείες

Δύο ερμηνείες καταγράφονται για τη στάση της ΕΚΤ: Η μια «βλέπει» πολιτικό κίνητρο, ότι δηλαδή μέσω της ΕΚΤ οι Ευρωπαίοι στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουν «παρεκκλίσεις» εν όψει εκλογών. Σύμφωνα με την άλλη ερμηνεία, οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ λειτουργούν με ένα «κλειστό» γραφειοκρατικό τρόπο, εξετάζοντας ακραία σενάρια εκτός πραγματικότητας. 

Όπως και να έχει, το ένα δισεκατομμύριο πάει για το επόμενο Eurogroup στις 5 Απριλίου είτε, στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση, στο επόμενο Euroworking group 15 μέρες νωρίτερα.

Φανταζόμαστε ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει περάσει και πιο ευχάριστα Κούλουμα…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: