10.3.19

Χαμένοι στη... μετάφραση του Brexit...


Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την τύχη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit και η κατάσταση στα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας παραμένει εκρηκτική. Συντηρητικοί και Εργατικοί μάχονται τόσο μεταξύ τους όσο και για...
να αποκτήσουν κάποια κοινή γραμμή στο εσωτερικό των παρατάξεών τους.
Οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit συνεχίζονται με την Τερέζα Μέι να ζητά από την Ε.Ε. συγκεκριμένες τροποποιήσεις ώστε να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιό της, όπου βρίσκει σθεναρή αντίσταση όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από στελέχη των Τόρις. 

Οι Βρυξέλλες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα «θερμές» για περαιτέρω παραχωρήσεις στο κρίσιμο ζήτημα του backstop, ώστε να μην υπάρξουν σκληρά σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανία και τη Βόρεια Ιρλανδία. 

Την Τρίτη θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία και σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη για να αποφασισθεί μία βρετανική αποχώρηση άνευ συμφωνίας ή η αναβολή του Brexit, που θεωρητικά είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

Τη στιγμή που κορυφαία στελέχη των Τόρις προειδοποιούν πως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλήρη αβεβαιότητα εάν καταρρεύσει η συμφωνία και η Βρετανία θα οδηγηθεί σε ένα άτακτο Brexit, η ιδέα του «no deal» φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερους υποστηρικτές.

Σύμφωνα με έρευνα της ComRes που παρουσιάζει η Telegraph το 44% των Βρετανών πιστεύει, πλέον, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, εάν οι Βρυξέλλες δεν κάνουν νέες υποχωρήσεις.

Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται μετά από την κίνηση 74 κορυφαίων στελεχών των Τόρις, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα προς την πρωθυπουργό τονίζοντας ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν φοβούνται ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θέλουν απλά να ολοκληρωθεί η αποχώρηση. 

Στον αντίποδα οι Εργατικοί έχουν ενημερώσει ότι θα απορρίψουν εκ νέου τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, όμως το κόμμα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε νέο δημοψήφισμα ή σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Σήμερα ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Τζον ΜακΝτόνελ σημείωσε ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να επιτύχουν συμφωνία με την Ε.Ε. μέσα σε λίγες εβδομάδες. 

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε... Η συμφωνία για τους Εργατικούς θα ήταν ζήτημα εβδομάδων και η ΕΕ προσβλέπει θετικά σε αυτό. Σε όλες τις συζητήσεις που είχαμε, το βλέπουν αυτό, ως τη βάση για την διεξαγωγή των κατάλληλων διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος για το Brexit, Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος το κόμμα του θα προτείνει παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν υπάρξει δημοψήφισμα, αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως δέσμευση, αν θέλετε, σε οποιαδήποτε συμφωνία θελήσει να φέρει η (πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι. Εάν αυτή είναι η θέση της, τότε κατά την άποψή μου η προεπιλογή μας πρέπει να είναι η ‘παραμονή’», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Sky News.

Ο Στάρμερ ξεκαθάρισε, πάντως, πως το κόμμα του δεν πρόκειται να επιδιώξει να εξασφαλίσει από το Κοινοβούλιο τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης στην διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ, ή κατά της προτεινόμενης από τη Μέι συμφωνίας για το Brexit.

Χρήστος Καλλιμάνης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: