6.3.19

Πρόγευμα... φίλων...

Την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να...
πραγματοποιήσει ένα "πρόγευμα φίλων της Βόρειας Μακεδονίας".

Σε αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα καλέσει τους ομολόγους του που στηρίζουν την ενταξιακή πορεία των γειτόνων στην Ε.Ε., να οριοθετήσουν τις κινήσεις τους και να θέσουν τις προτεραιότητες μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο δρόμος βέβαια για να ανοίξουν οι πύλες της Ευρώπης στους γείτονες είναι πολύ μακρύς αφού τον Ιούνιο θα καθοριστεί κατά πόσο η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σαφώς οι ενστάσεις από χώρες όπως η Γερμανία, αλλά η κυρίως η Ολλανδία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Υπενθυμίζεται πως τις Βρυξέλλες θα επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός στις 21-22 Μαρτίου για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί με τους ομολόγους του μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπων στην ελληνική Βουλή.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προγραμματίζεται για τις αρχές του άλλου μήνα. Το υπουργικό κλιμάκιο που θα συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει οριστεί ακόμα, ενώ ετοιμάζεται και η επιχειρηματική αποστολή που θα τον ακολουθήσει και σε μεγάλο βαθμό θα είναι από την Βόρεια Ελλάδα. Τουρισμός - εστίαση, κατασκευές, ενέργεια θα είναι μερικοί από τους τομείς που θα δοθεί έμφαση, ενώ πριν από το Πάσχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα από τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την ελληνική πλευρά είναι η σύσταση της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr πως η ομάδα θα συσταθεί (η Συμφωνία προβλέπει μέσα στο 2019) αφού πρώτα οι εμπορικοί σύλλογοι των δυο χωρών "χαρτογραφήσουν" τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: