7.3.19

Η μάχη των πολιτικών εντυπώσεων...

...στην πορεία προς τις κάλπες...

Με μια “βροχή” νομοθετημάτων, περισσότερα από 18 μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα, με τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων που άνοιξαν μέσα στην τετραετία, όπως η Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την εξασφάλιση μιας...
καλής χρονικής απόστασης από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών το Μαξίμου οδεύει προς την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου αν δεν υπάρξουν ανατροπές. 

Η πίεση από τις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων είναι ένας από τους “πονοκεφάλους” που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών. Το βλέμμα των στελεχών της πλειοψηφίας είναι στραμμένο στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όσο η δημοσκοπική “ψαλίδα" παραμένει το εγχείρημα της εξάντλησης της τετραετίας για τον Αλέξη Τσίπρα έχει ένα μεγάλο ρίσκο και για αυτό όλη η προσοχή σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί στις ευρωεκλογές προκειμένου να μην επικρατήσει η λογική της “χαλαρής ψήφου”. Τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο στην πλειονότητά τους έχουν ψηφιστεί, ωστόσο το κυβερνών κόμμα δείχνει να κυνηγά ακόμα τη ΝΔ στις μετρήσεις.

Η προσπάθεια ο πρωθυπουργός να αναδειχθεί όχι μόνο το κεντρικό πρόσωπο που γινόταν έως τώρα, αλλά το “δυνατό χαρτί” στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι ξεκάθαρη και θα αποτυπωθεί με τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν το τρίμηνο που ακολουθεί.

Πρώτο βήμα θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στις 20 Μαρτίου για την κατασκευή του αγωγού East Med με την συμμετοχή του Μάικλ Πομπέο. Θα ακολουθήσει η παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου και η επίσκεψη του στη Βόρεια Μακεδονία στις αρχές Απριλίου.

Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η απόσταση με τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί σε έναν σημαντικό βαθμό, ώστε να μην αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ηρώδου Αττικού και στην Κουμουνδούρου θέλουν να βγάλουν από πάνω τους την εικόνα της ηττημένης κυβέρνησης που απλώς περιμένει ο χρόνος να περάσει για να πάρει τη θέση της στην αντιπολίτευση. Για αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κορυφώνονται, οι ζυμώσεις με την κεντροαριστερά ενισχύονται και η οικονομία επιχειρείται να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Εκτιμούν, άλλωστε πως ειδήσεις, όπως η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στριμώχνει τη ΝΔ και της αφαιρεί πόντους. Ακόμα και η υποσχετική της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μια νέα τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ δρα ευγερτικά όχι μόνο στο εκλογικό σώμα, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο μήνας που διανύουμε είναι κρίσιμος για τις αποφάσεις σε σχέση με το χρόνο των εκλογών αφού όσο οι ημέρες περνούν ο Αλέξης Τσίπρας θα καλείται να απαντήσει στο ερώτημα για το πότε θα στήσει τις εθνικές κάλπες. Στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στο θέμα και παρά το ότι στη συνεδρίαση τα μέλη του οργάνου έδειξαν την προτίμησή τους στον Οκτώβριο δεν μπορεί να μην επισημανθεί πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ιδιαιτέρως προσεκτική...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: