3.3.19

Κρατικοποίηση και αντιδεξιά ρητορική...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χνάρια του Σημιτισμού...

Την περίοδο 2001-04 άρχισε να γίνεται εμφανής ο δυισμός του πασοκικού χώρου, ο δυισμός μεταξύ της ιδεολογικοπολιτικής ατμόσφαιρας και της κυβερνητικής διαχείρισης, μεταξύ του...
κόμματος και του κράτους. Ο δυισμός, δηλαδή, μεταξύ τμημάτων του διάχυτου κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και της ηγετικής γραφειοκρατίας του. Ήταν η περίοδος έντονων κοινωνικοπολιτικών συγκρούσεων και μορφοποίησης κοινωνικών κινημάτων.

Πιο χαρακτηριστικές εκδοχές αυτών ήταν οι κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό του Γιαννίτση, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, το αντιπολεμικό κίνημα, οι πρωτοβουλίες ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και ενάντια στο Σχέδιο Ανάν. Ταυτόχρονα όμως, ήταν ορατή η δυσκολία ενσωμάτωσης των ριζοσπαστικοποιημένων εκδοχών του πασοκογενούς χώρου σε σχήματα ή αφηγήματα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς, λόγω διαφορετικών προελεύσεων και ιδεολογικών-πολιτικών ταυτοτήτων.

Η ανάδειξη του Αλέκου Αλαβάνου στην ηγεσία του Συνασπισμού στο 4ο συνέδριο (2004), το λεγόμενο και συνέδριο της αριστερής στροφής, αποτέλεσε, όπως έδειξε η συνέχεια, μια τομή. Ήταν η τομή στη σχέση μεταξύ των όψεων διαμορφούμενου πασοκογενούς ριζοσπαστισμού και του κόμματος ριζοσπαστικής-ανανεωτικής Αριστεράς. Αντιστράφηκε για πρώτη φορά, η κατεύθυνση των μετακινήσεων εντός του αντιδεξιού υποσυστήματος.

Οι λαϊκοδημοκρατικές εγκλήσεις, ο δημόσιος λόγος της νέας τότε ηγεσίας του Συνασπισμού, άρχισε να απευθύνεται στοχευμένα και να καλεί τα τμήματα αυτά του πασοκικού χώρου που έδειχναν έμπρακτες ριζοσπαστικές τάσεις στη συγκυρία σε κινηματικές δράσεις, σε διάκριση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κατά αυτόν τον τρόπο, οξυνόταν ο εμφανής πασοκικός δυισμός, κάνοντας πολιτική -για να δανειστούμε μια κλασική φράση από το λεξιλόγιο του ιταλικού ευρωκομμουνισμού- στην ήδη διαφαινόμενη διάσταση μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και τμημάτων της βάσης. Εκείνα τα τμήματα της βάσης που η φιλελεύθερη-υπεριμπεριαλιστική γραμμή της ηγεσίας τα άφηνε ακάλυπτα, ή τα έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Ασημακόπουλου πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: