8.3.19

Η βάση θέλει... ΠΑΣΟΚ...



...η ηγεσία επιμένει ΚΙΝΑΛ...

«Ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος που ανατέλλει μας οδηγεί…», αναφέρει ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς στίχους του ύμνου του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο έχουν αρχίσει να σιγοτραγουδούν ολοένα και...
περισσότερα μεσαία στελέχη και η βάση του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος.

Δεν πρόκειται απλά για νοσταλγία ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά για μια υπαρκτή εσωτερική συζήτηση εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με την πιθανότητα επιστροφής στις ρίζες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτι που σημαίνει επαναφορά από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην παλιά ονομασία, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, και στον περίφημο πράσινο ήλιο, το σύμβολο που λάτρεψαν τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα πολλά περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες εσωτερικές διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με πρωταγωνιστές μέλη του κόμματος που ζητούσαν επιτακτικά «να ονομαστούμε ξανά ΠΑΣΟΚ σκέτο», έρχονται να επιβεβαιώσουν μια πραγματικότητα που γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ. «Ο κόσμος θέλει ΠΑΣΟΚ. Να είναι ευδιάκριτο το σήμα, μην το κρύβετε. Σηκώστε ψηλά τον ήλιο», ήταν μερικά από τα πλέον ενδεικτικά σχόλια που έκαναν όσοι προσέρχονταν την περασμένη Κυριακή στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, στη συντριπτική τους πλειονότητα μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι.

«Τι απέμεινε εξάλλου από το άλλοτε ελπιδοφόρο εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς πλην του ΠΑΣΟΚ;», είναι μια απορία που μοιράζονται με ειλικρίνεια οι συμμετέχοντες σε διάφορα «πράσινα» πηγαδάκια. Και μάλλον δεν έχουν άδικο αν σκεφτεί κανείς ότι αποχώρησαν τόσο το Ποτάμι όσο και η ΔΗΜΑΡ, αφήνοντας πίσω μόνο το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που αποτελεί όμως σάρκα εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ.

Πυροδοτώντας τη σχετική φημολογία, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου «δεν υπάρχει λόγος να μην υπενθυμίζουμε όλο και πιο έντονα το ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια και παντού». Παρομοίως, ο Νίκος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα προτείνει να επιστρέψει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι άραγε η αλήθεια; Καλά πληροφορημένες πηγές που συνομιλούν με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έλεγαν κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος προφανής: Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της απόπειρας διεύρυνσης, ενώ επιπλέον θα δυσαρεστούσε τους εναπομείναντες συμπράττοντες στο σχήμα, εκτός του σκληρού πυρήνα της Χαριλάου Τρικούπη. Ως προειδοποιητική βολή κατά της επίσημης «επαναπασοκοποίησης» του φορέα εκλαμβάνεται η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα 70 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με λογική να καθησυχάσουν αμφότερους τους ανησυχούντες οι ίδιες πηγές θύμιζαν όσα η Φώφη Γεννηματά τόνιζε στην ομιλία της για τα 44 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωτοστατεί στη γέννηση του καινούργιου, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της προσπάθειας για μεγάλη Κεντροαριστερά. Προχωρούμε με το Κίνημα Αλλαγής.

Είναι σταθερή απόφασή μας. Με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Δεν αγωνιζόμαστε μόνοι. Αυτή είναι η εντολή των 212 χιλιάδων συνιδρυτών του εγχειρήματος». Συμπέρασμα: Το περιτύλιγμα μένει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το περιεχόμενο ΠΑΣΟΚ για να είναι όλοι (σχεδόν) ευχαριστημένοι.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: