8.3.19

Η Ρένα, ο Αρναουτάκης και ο Κατσιφάρας...

Η δύσκολη μάχη των 13 περιφερειών για τον ΣΥΡΙΖΑ...
Τι θα μείνει αποτυπωμένο στο εκλογικό σώμα μετά το βράδυ της 26ης Μαΐου; Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων στις ευρωεκλογές, που πλέον έχουν πάρει χαρακτήρα “πρόβας εθνικών εκλογών” και το χρώμα του χάρτη στις 13 περιφέρειες της χώρας. Δύο είχε κερδίσει ο...
ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014 και το αποτέλεσμα μόνο ικανοποιητικό δεν είχε θεωρηθεί για ένα κόμμα που είχε τη δυναμική της εξουσίας.

Από εκείνη την περίοδο κύλησε πολύ “νερό στο αυλάκι”. Οι τοπικές οργανώσεις αποδυναμώθηκαν το καλοκαίρι του 2015 με την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το κόμμα. Προσπάθειες εγγραφής νέων μελών έγιναν, ενώ και τα περιφερειακά συνέδρια που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν στο να “οικοδομηθούν” καινούργιες συμμαχίες που στήριξε με τις περιοδείες που πραγματοποίησε ο νέος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Τα πράγματα για τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είναι καθόλου απλά. Η φθορά της τετραετούς διακυβέρνησης βαραίνει τους υποστηριζόμενους υποψηφίους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα υπάρχουν περιφέρειες όπου εμβόλιμες υποψηφιότητες “ανταρτών” της ΝΔ, αλλάζουν τις ισορροπίες με αποτέλεσμα να έχει ήδη αρχίσει ανεπίσημα η μάχη του δεύτερου γύρου για την αποτύπωση πιθανών συμμαχιών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν σε 5 περιφέρειες που μπορούν πάρουν ροζ χρώμα το βράδυ της Κυριακής, για αυτό άλλωστε έχουν επιλεγεί και υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο του κέντρου. Για τις υπόλοιπες περιφέρειες η μάχη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Περιφέρεια Αττικής

Το στοίχημα της Αττικής είναι εξαιρετικά μεγάλο για τους δυο διεκδικητές της εξουσίας και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τις εντυπώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Η ΝΔ δεν κατάφερε να κερδίσει δυο συνεχόμενες μάχες (2010 - 2014) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να χάσει την πρώτη περιφέρεια της χώρας που αποτέλεσε το “προπύργιο” πριν από 5 χρόνια για την νίκη των εθνικών εκλογών το 2015. Η άσκηση δίωξης για την πυρκαγιά στο Μάτι κατά της Ρένας Δούρου δυσκολεύει πολύ το έργο της αν και βλέπει την κυβέρνηση και το κόμμα να την έχουν στηρίξει απολύτως από το καλοκαίρι και μετά.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, πως η νυν περιφερειάρχης ακολουθεί τον Γιώργο Πατούλη στη δεύτερη θέση με τον Γιάννη Σγουρό να ακολουθεί σε σχετικά μικρή απόσταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκτιμήσει πως ο κ. Σγουρός θα μπορέσει να προσεγγίσει και γαλάζια κοινά, όμως φαίνεται μέχρι στιγμής ο Γιώργος Πατούλης να αντέχει σε αυτή τη σύγκρουση.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Άργησε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει την υποψηφιότητά του στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αφού η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κάνει ακόμα πιο εύκολο το έργο του Απόστολου Τζιτζικώστα από τη ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα στην Μακεδονία πιέζεται πολύ και έχει ξεκινήσει ήδη μια εκστρατεία αλλαγής του κλίματος από κορυφαίους κυβερνητικούς που επισκέπτονται διάφορες πόλεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Χρήστου Γιαννούλη για την Κουμουνδούρου υπήρξαν αρνήσεις από στελέχη που έκαναν το έργο των επιτελών του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου αρκετά δύσκολο. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Χρήστο Παπαστεργίου.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας είναι το φαβορί για τη νίκη στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη της ΝΔ. Και το 2014, όπως και σε αυτές τις εκλογές, εκτιμάται πως θα χρειαστεί το δεύτερο γύρο απέναντι στον γαλάζιο υποψήφιο. Την 3η θέση στις προηγούμενες εκλογές είχε καταλάβει ο Βασίλης Χατζηλάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, που ήταν υποψήφιος στην Πελοπόννησο το 2014 απέναντι στον Οδυσσέα Βουδούρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πέτρο Τατούλη από τη ΝΔ, είναι η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος. Η προσπάθειά του να μπει “σφήνα” στην “εμφύλια σύγκρουση” που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Παναγιώτη Νίκα, που είναι ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον Πέτρο Τατούλη δεν θα είναι εύκολη.

Πριν από 5 χρόνια ο Γιώργος Δέδες είχε καταλάβει την 3η θέση με ποσοστό 15,38% και έμεινε για λίγο εκτός δεύτερου γύρου από το Οδυσσέα Βουδούρη που είχε λάβει 15,72%. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξαν διαγραφές κομματικών στελεχών της γαλάζιας παράταξης που εξακολουθούν να στηρίζουν τον κ. Τατούλη.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Την παρακαταθήκη που έχει αφήσει στη Στερεά Ελλάδα ο Κώστας Μπακογιάννης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο εκλεκτός της ΝΔ και στενός συνεργάτης του νυν περιφερειάρχη Φάνης Σπανός. Τα δεδομένα αλλάζει η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του επί σειρά ετών δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου. Στην μάχη επιχειρεί να μπει δυναμικά ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες επάνω του. Προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ και είναι γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης. Στη μάχη της περιφέρειας έχει μπει και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, από το ΚΙΝΑΛ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης στηρίζεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τελευταία στιγμή δεν τον έχρισε υποψήφιο το 2014. Από τη ΝΔ τη μάχη δίνει ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ από το το ΚΙΝΑΛ υποψήφια είναι η Γεωργία Ζεμπιλιάδου που κινείται σε πιο χαμηλά ποσοστά. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης είχε κερδίσει στην προηγούμενη εκλογική μάχη στον δεύτερο γύρο τον Γιώργο Δάκη παρά το γεγονός πως είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Πολύ δύσκολη περιφέρεια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για τη ΝΔ με βάση το γεγονός πως τρεις υποψήφιοι προέρχονται από τα σπλάχνα της. Ο έχων το χρίσμα Χρήστος Μέτιος, θα βρεθεί απέναντι στον Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Μάχη θα δώσουν επίσης ο Κώστας Κατσιμίγας (προερχόμενος από το παλαιό ΠΑΣΟΚ) που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής, που είναι ο εκλεκτός του ΚΙΝΑΛ.

Περιφέρεια Κρήτης

Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός απροόπτου δεν θα έχει πρόβλημα να πραγματοποιήσει και μια τρίτη θητεία στην περιφέρεια. Έχει απέναντί του τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ, ο οποίος επιχειρεί να ανακόψει την πορεία του κ. Αρναουτάκη και κυρίως την επιθυμία του επιτελείου του η περιφέρεια να “καθαρίσει” από τον πρώτο γύρο.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τον νυν περιφερειάρχη και δικό του στέλεχος, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας για τα νησιά του Ιονίου και στο Μαξίμου ευελπιστούν σε μια ακόμα νίκη. Αντίπαλός του η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα. Στα “συν” του κ. Γαλιατσάτου είναι ο “αντάρτης” της οδού Πειραιώς Σπύρος Σπύρου ο οποίος αφαιρεί πόντους από την επίσημη υποψήφια του κόμματος. Ο Θεόδωρος Γαλατσιάτος είχε χάσει στον πρώτο γύρο από τον πρώην περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, στο δεύτερο γύρο, όμως είχε κερδίσει με σχεδόν 20 μονάδες διαφορά.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αντιμετώπος και πάλι απέναντι στον Κώστα Αγοραστό από τη ΝΔ θα βρεθεί στη Θεσσαλία ο κεντρώος Νίκος Τσιλιμίγκας, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Κουμουνδούρου. Οι δυο θητείες του νυν γαλάζιου περιφερειάρχη έχουν προκαλέσει κάποια φθορά, ωστόσο θεωρείται και πάλι το φαβορί. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 στον πρώτο γύρο ο κ. Αγοραστός είχε καταγράψει ποσοστό 42,90% και ο κ. Τσιλιμίγκας 17,30%. Είχε ακολουθήσει η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής Ηρώ Διώτη, με ποσοστό 13,30%. Ο δεύτερος γύρος, από τη στιγμή που δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, αναμένεται να είναι καθοριστικός.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το προσφυγικό έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα για όλους τους υποψήφιους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικό είναι πως και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε πολύ να βρει κάποιο στέλεχος "στα μέτρα του" και οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως υπήρξε και βουλευτής που αρνήθηκε πρόταση να διεκδικήσει την περιφέρεια. Τελικά το χρίσμα πήρε ο Γιάννης Σπιλάνης που είναι μια μεικτή υποψηφιότητα από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους.

Η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου έχει τη στήριξη της ΝΔ, αλλά έχει απέναντί της τον Κώστα Μουτζούρη, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ και νυν πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι στον δεύτερο γύρο.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Προβάδισμα φαίνεται να έχει ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Απέναντί του έχει τον Μανώλη Γλυνό που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ, αλλά στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Ηπείρου

Ο Γιώργος Ζάψας, που κατέλαβε την 3η θέση στην Ήπειρο το 2014 υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, θα συνεργαστεί αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δυνατά έχει μπει για άλλη μια φορά στην μάχη ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Υπενθυμίζεται ότι για το κυβερνών κόμμα το χρίσμα στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει η Όλγα Γεροβασίλη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Υποψήφιος, με καλές επιδόσεις έως τώρα, είναι και ο ανεξάρτητος σύμβουλος επικοινωνίας Σπύρος Ριζόπουλος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: