13.3.19

Οι λεπτές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ...

...στην πορεία προς τις ευρωεκλογές...

Την εμπιστοσύνη της στους νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των πρώτων 16 ονομάτων, αφού η πενταετία που πέρασε στιγματίστηκε από...
απανωτές αποχωρήσεις. Μανώλης Γλέζος, Νίκος Χουντής, Σοφία Σακοράφα και Κώστας Χρυσόγονος ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους αποδεικνύοντας τους κινδύνους του νέου εκλογικού συστήματος που υιοθέτησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2014. 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου πήραν σχετικά νωρίς το "πράσινο φως" να ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις αποτυπώθηκε η διάθεση του κόμματος να επιταχύνει τη διεύρυνση προς τον μεσαίο χώρο και την αριστερά, καθώς και να στηρίξει νέα πρόσωπα από τον επιστημονικό τομέα, τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών. Απομένουν ακόμα 26 ονόματα που θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα και τα δύσκολα φαίνεται πως τώρα αρχίζουν για την Κουμουνδούρου.

Το σημερινό ραντεβού που θα έχει ο Πάνος Σκουρλέτης και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων (Γέφυρα, Πράττω, Λούκα Κατσέλη, Γιάννη Ραγκούση κλπ) για τη συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας θα είναι κομβικό για τα επόμενα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με τις χθεσινές ανακοινώσεις να διατηρήσει τις ισορροπίες που θέλουν αρκετά στελέχη μέσα στο κόμμα, από τη στιγμή που έχουν μιλήσει για αμφίπλευρη διεύρυνση. Ο Δημήτρης Πλουμπίδης σηματοδοτεί το άνοιγμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με τις δυνάμεις της Οικολογίας αποτυπώνεται με την Ιωάννα Κοντούλη, που είναι πρώην στέλεχος των Ελλήνων Πράσινων. Η Άννα Θεοδώρα Παπαδημητρίου Τσάτσου και η Φωτεινή Σκοπούλη σηματοδοτούν την προσέγγιση προς το μεσαίο χώρο.

Στόχος παραμένει η διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης, ενδεχομένως σε ένα κλειστό στάδιο, στις 27 Μαρτίου, όπου θα συγκροτηθεί και μια κοινή εκλογική επιτροπή. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr στο ψηφοδέλτιο δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η καμπάνια του εκλογικού υλικού συνολικά θα σηματοδοτηθεί από το λογότυπο “ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία”. Η βούληση των στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση στο “brand name” του κόμματος είχε εκφραστεί ομόφωνα σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, όπου κατατέθηκε η άποψη πως οι νίκες του 2015 δεν επιτρέπουν πειραματισμούς. 

Μια διπλή ονομασία, άλλωστε, θα προκαλούσε πρόβλημα και με το μπόνους των 50 εδρών, αφού δεν δίνεται σε συνασπισμούς κομμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, στη “ζυγαριά” μπήκε η διατήρηση του αριστερού και ριζοσπαστικού σήματος και ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ με το παράλληλο “πάντρεμα” του νέου προοδευτικού πόλου.

Ανοιχτά θέματα υπάρχουν πολλά που πρέπει να κλείσουν για τη μάχη της Ευρωβουλής, αφού όσο οι ημέρες περνούν γίνεται πιο σαφές πως στο Μαξίμου έχουν δώσει στις συγκεκριμένες κάλπες χαρακτήρα εθνικών εκλογών.

Από συνομιλίες που έκανε το newpost.gr με κορυφαία στελέχη του κόμματος είναι ξεκάθαρο πως η Έλενα Κουντουρά θα συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ βούληση από την Κουμουνδούρου και την Ηρώδου Αττικού είναι από τη λίστα να μην λείπει και ο Σπύρος Δανέλλης. Για αυτό τον λόγο στη χθεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία τέθηκε και το θέμα της τροπολογίας που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες ή και ώρες και θα επιτρέπει στους εν ενεργεία βουλευτές να θέτουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή και να παραιτούνται από την έδρα τους μόνο από τη στιγμή που θα εκλεγούν.

Ο προβληματισμός, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διάχυτος σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το κατά πόσο τους συμφέρει πολιτικά να θέσουν τον εαυτό τους στη “βάσανο” του σταυρού γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες εκλογής τους είναι λίγες. Τόσο εξαιτίας του σεναρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει δεύτερο κόμμα και να εκλέξει το πολύ 5 ευρωβουλευτές όσο και από το γεγονός ότι την εύνοια των ψηφοφόρων θα έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου που θα επιλεγούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί είναι ο λόγοι που προκαλούν πολλές δεύτερες σκέψεις στην Λούκα Κατσέλη να πει το “ναι” στον Αλέξη Τσίπρα για τη μάχη των Βρυξελλών, ενώ επιφυλάξεις φαίνεται να έχει και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Τη μάχη του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να δώσει, εκτός απροόπτου, η Μαρία Ρεπούση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη είναι επαφές της Κουμουνδούρου με αθλητές, αλλά και με καλλιτέχνες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: