6.3.19

Θα επιμείνουν αριστερά ή θα κάνουν τούμπα;..

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας συμμετέχουν στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, αλλά στις δημοσκοπήσεις δεν τα πήγαιναν καλά. Είχαν πέσει στην τρίτη θέση. Εβλεπαν την...
πλάτη των Πρασίνων. Το SPD, δηλαδή το κόμμα αναφοράς συνολικά για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, έφτανε με το ζόρι το 15%.

Η ηγεσία του τρομοκρατήθηκε και αποφάσισε να αλλάξει γραμμή. Επεξεργάστηκε μια νέα κοινωνική πολιτική και την ανακοίνωσε προ ημερών. Περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων.

Οι επιχειρηματίες στραβομουτσούνιασαν και δήλωσαν την αντίθεση τους, οι εταίροι τους στην κυβέρνηση (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές) εξέφρασαν τη δυσφορία τους και προειδοποίησαν τους Σοσιαλδημοκράτες ότι, αν επιμείνουν να προωθήσουν τη συγκεκριμένη πολιτική, θα απειληθεί η συνοχή της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού, αλλά το SPD είδε τα ποσοστά του στις μετρήσεις να ανεβαίνουν.

Μερικοί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του που το είχαν εγκαταλείψει και είχαν μετακινηθεί στους Πράσινους επέστρεψαν. Συμπέρασμα; Η αριστερή στροφή αποδίδει.

Στην Ιταλία είχαμε εκλογές για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος ενάμισι εκατομμύριο μέλη και φίλοι του κόμματος της Κεντροαριστεράς. Ο εκλεκτός του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ηττήθηκε. Νικητής με 70% αναδείχθηκε ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο οποίος διεκδίκησε την ηγεσία με αριστερή πλατφόρμα. Το κόμμα-κορμός της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες εκλογές είχε αποσπάσει το 18% των ψήφων.

Πολλοί ψηφοφόροι του είχαν στηρίξει τα Πέντε Αστέρια. Ο νέος επικεφαλής, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, θέλει να οικοδομήσει μια εναλλακτική στρατηγική με αριστερό πρόσημο για να πετύχει τον επαναπατρισμό εκείνων των ψηφοφόρων που είχαν απομακρυνθεί εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που είχε ακολουθήσει ο Ματέο Ρέντσι. Συμπέρασμα; Η αριστερή στροφή επιβραβεύεται.

Στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Σάντσεθ προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις. Η αιτία είναι προφανής. Οι ψηφοφόροι συμφωνούν με τις επιλογές του Σάντσεθ ο οποίος, αφού περιόρισε την επιρροή των βαρόνων του κόμματος (σταθερά προσανατολισμένοι σε συνεργασία με τη Δεξιά και σταθερά αρνητικοί στην ιδέα για συνεννόηση με την Αριστερά), κυβέρνησε έστω κι αν ήταν μειοψηφία για μερικούς μήνες με τη βοήθεια των Podemos και πήρε μέτρα που βοήθησαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους. Είναι το φαβορί για τις εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο. Συμπέρασμα; Η αριστερή στροφή επιδοκιμάζεται.

Στην Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές υπό τον Κόστα κυβερνούν με την ανοχή των κομμουνιστών και των ριζοσπαστών (Μπλόκο) και, παρά τις τρικλοποδιές από την αστική τάξη της χώρας και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, δεν τα πάνε άσχημα. Εχουν πάρει φιλολαϊκά μέτρα και το μοντέλο συνεργασίας τους με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς έχει γίνει το παράδειγμα. Η δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει λουφάξει. Συμπέρασμα; Η αριστερή στροφή εγκρίνεται.

Ερώτηση: Θα συνεχίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στις χώρες αυτές να πορεύονται προς τ’ αριστερά ή με τις πρώτες δυσκολίες θα έχουμε επιστροφή στις λογικές Σρέντερ και Μπλερ; Ποιος ξέρει; Με τους Σοσιαλδημοκράτες ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Είναι «μανούλες» στις μεταμφιέσεις...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: