4.3.19

Τι Δελφοί, τι... Βουλή...


Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποτέλεσε και το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαριθμεί τις επιτυχίες σε εξωτερική πολιτική και οικονομία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να...
καταγγέλλει τα «αχρείαστα υψηλά πλεονάσματα» και να υπόσχεται μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις.
Μία δήλωση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –και νυν μη εκτελεστικού προέδρου της Goldman Sachs International (θυγατρική της Goldman Sachs)– Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε χθες τη Ν.Δ. να πανηγυρίζει και να την εντάσσει στο «οπλοστάσιό» της κατά της κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή, που έγινε στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει κατορθώσει να καθησυχάσει τις αγορές, αυτές περιμένουν πιθανή νίκη του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές, γι’ αυτό και δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας».

Την ατάκα αυτή τη χρησιμοποίησε χθες η Ν.Δ. σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν είπε κι άλλα, όπως ότι πριν από λίγα χρόνια «όλοι σχεδόν –από πολιτικούς, νομπελίστες οικονομολόγους έως και τις αγορές– είχαν τη σιγουριά ότι η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ωστόσο αυτό τελικά δεν έγινε και μάλιστα πλέον η χώρα σημειώνει ανάπτυξη». Οσο για το μέλλον, δήλωσε πως «τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο. Είναι θέμα ηγετικών μορφών και καθοδήγησης».

Οι υπόλοιπες βασικές πολιτικές ομιλίες του Φόρουμ άρχισαν με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής (δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη Συμφωνία των Πρεσπών, που τη χαρακτήρισε «διπλωματικό αριστούργημα», αλλά και σε όλους τους ξένους αντιπροσώπους – πολιτικούς αλλά και επιχειρηματίες) όσο και σε αυτά της οικονομίας, της ανάπτυξης σε συνδυασμό με την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής: «Μπορεί να είμαστε κοντά στο Μαντείο, ωστόσο αυτό που μπορώ εγώ να πω με σιγουριά είναι πως οι Κασσάνδρες είναι αυτές που διαψεύστηκαν τελικά και όχι η χώρα... Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2014». «Εχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους», δήλωσε.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά μιλώντας «σε δικό του κοινό» (όπως σωστά ακούστηκε από έναν από τους συνέδρους), έκανε λόγο για «αχρείαστα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», που «κανείς δεν μας ζήτησε», χαρακτηρίζοντας τα κοινωνικά μερίσματα και τις παροχές που δόθηκαν μέσω αυτών των πλεονασμάτων «επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους». «Αντί να δίνουμε δώρα τα Χριστούγεννα, στο τέλος κάθε χρόνου, είναι πολύ καλύτερο να μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη, και εμείς θα το κάνουμε, ξεκινώντας με τον φόρο στις επιχειρήσεις!», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, διευκρίνισε πως δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση για το παρελθόν των πολιτικών της Ν.Δ., ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, το κόμμα του οποίου ανήκει στο Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα όπως και η Ν.Δ., είπε πως σήμερα θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ ζητώντας την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του κ. Ορμπαν, ώστε να αναγκαστεί ο τελευταίος να αλλάξει την προσέγγισή του. Την ίδια στιγμή που καταδίκαζε τον Ούγγρο πρωθυπουργό, μιλούσε για τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα, ταυτίζοντας ουσιαστικά τον έναν πρωθυπουργό με τον άλλο: «Οταν μιλάμε για αντιφιλελεύθερη δημοκρατία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δύο χώρες ξεχωρίζουν: η μία είναι η Ουγγαρία και η δεύτερη είναι η Ελλάδα. Θα ανέμενα λοιπόν πως θα υπήρχε η ίδια ευαισθησία που επιδεικνύεται για τον κ. Ορμπαν και για την περίπτωση του κ. Τσίπρα» είπε, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους για την «ανοχή που δείχνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα».

Διαφοροποίηση Μεϊμαράκη

Στο ίδιο Φόρουμ ήταν ομιλητής και ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «είναι παρωχημένες οι διαχωριστικές γραμμές αριστερά - κέντρο - δεξιά, διότι υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι φιλοευρωπαίοι». Υποστήριξε επίσης πως «με ανθρώπους της Αριστεράς μπορούμε να συνεννοηθούμε για μια Ευρώπη όπως τη θέλουμε, με ανθρώπους όπως ο κ. Παπαδημούλης», χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα ότι «σοβαροί πολιτικοί που έχουν αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκονται στην Ευρωβουλή απέναντι στα άκρα που θέλουν να διαλύσουν την Ε.Ε.», θυμίζοντας την αντίστοιχη παρέμβαση του κ. Δένδια στη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά, μίλησε την τελευταία ημέρα του Φόρουμ, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο στον Αλ. Τσίπρα όσο και στον Κ. Μητσοτάκη. Τον πρώτο τον χαρακτήρισε «βαρίδι για την Αριστερά - βαρίδι για τη χώρα». «Καιρός να φύγει», είπε. Οσο για τον δεύτερο, είπε πως «αντί να προβαίνει σε αλαζονικές εξαγγελίες για κυβερνήσεις συνεργασίας, ας κοιτάξει τα του οίκου του και να μαζέψει τα... τρία κόμματα που έχει γίνει η Ν.Δ.».

Το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ολοκληρώθηκε χθες και σε αυτό ακούστηκαν απόψεις τόσο για την οικονομία όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις, στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, με έμφαση φυσικά στις παγκόσμιες υπερδυνάμεις Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, αλλά και στην Ε.Ε.

Νόρα Ράλλη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: