6.3.19

Γιατί ο Τσακαλώτος πιέζει για εκλογές τον Οκτώβριο...

Η χθεσινή έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ στέφθηκε με επιτυχία. Αντλήθηκαν 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,9%. Τελευταία φορά που η...
Ελλάδα είχε εκδώσει δεκαετές με ανάλογο επιτόκιο ήταν το 2006. Η προσφορά ξεπέρασε τα 11,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από το αρχικό επιτόκιο 4,125% που πρόσφερε ο ΟΔΔΗΧ να φτάσει στο τελικό 3,9%.

Στην οδό Νίκης δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές υπερτερούν, με τα hedge funds που κάνουν πιο βραχυπρόθεσμες επενδύσεις να αποτελούν μόλις το 11% των αγοραστών του νέου ελληνικού ομολόγου.

Με τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από το δεκαετές ομόλογο και τα 2 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί τον Ιανουάριο από το πενταετές, έχει καλυφθεί κατά 65% ο ετήσιος στόχος του ΟΔΔΗΧ που είναι να αντλήσει 7 δισ. από τις αγορές.

«Πέρα από τις προσδοκίες»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την πετυχημένη έξοδο στις αγορές έκανε την εξής δήλωση: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Η δήλωση Τσακαλώτου συνιστά πολύ περισσότερο μια παρέμβαση στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία παρά μια τεχνική αποτίμηση της έκδοσης.

Ο κ. Τσακαλώτος χρησιμοποιεί την επιτυχία της εξόδου στις αγορές:

* Για να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΝΔ. Πολύ συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για αδυναμία εξόδου στις αγορές λόγω της αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ -τελευταία σχετική αναφορά ήταν στη συνέντευξη του στους Financial Times τον Δεκέμβριο.

* Για να ενισχύσει το αφήγημα της κυβέρνησης περί τέλους των μνημονίων και επιστροφής στην κανονικότητα.

Δεν είναι βέβαια αμελητέας σημασίας ότι ο κ. Τσακαλώτος απαντάει απευθείας στον κ. Μητσοτάκη.

«Εκλογές τον Οκτώβριο»

Σε ανάλογο (ηγετικό) τόνο ήταν και η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ως ένα στέλεχος που έχει ιδιαίτερο ρόλο στο κόμμα και όχι ως «τασιάρχης» των 53+.

Η ομιλία του που διήρκησε περισσότερο από των άλλων μελών του οργάνου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της τοποθέτησης του κ. Τσακαλώτου:

1. Έχοντας την πεποίθηση ότι «από εδώ και πέρα η οικονομία θα έχει μόνο καλά νέα», εκτιμά ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση της ανεργίας, η γενική αύξηση των εισοδημάτων και οι κοινωνικές παροχές, κατά την εκτίμησή του πάντα, μπορούν να ανατρέψουν τον συσχετισμό.

2. Φαίνεται ότι υπάρχει μια πτυχή «legacy» (πολιτικής κληρονομιάς) στη σκέψη του κ. Τσακαλώτου. Η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου του, όπως το βλέπει ο ίδιος. Τα βασικά έχουν γίνει με το

τυπικό τέλος του 3ου Μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Μένουν όμως ακόμα η εξαγορά του ακριβού χρέους στο ΔΝΤ (περίπου 4 δισ. με πάνω 4%), η πτώση της ανεργίας κάτω από το 17%, η προσέλκυση επενδύσεων, η λειτουργία της νέας αναπτυξιακής τράπεζας.

3. Η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ενισχύει την εικόνα της σταθερότητας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει να γίνει ο πολιτικός εκφραστής της «σταθερότητας». Δεν είναι άλλωστε τυχαία η «θεσμική» συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα λίγο μετά τη σύγκρουση του τελευταίου με τον Παύλο Πολάκη. Είναι επίσης χαρακτηριστική η σημερινή δήλωσή του στο News247: «Αναδεικνύεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη για την έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα με συμμετοχή όλων των πλευρών».

Η σχέση με Τσίπρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα. Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού δεν τίθεται ούτε ως υπόθεσης εργασίας.

Αυτό που μάλλον επιδιώκει είναι:

Πρώτον, να κατοχυρώσει έναν «ειδικό ρόλο» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ -μεγαλύτερης ευρύτητας από τους 53+.

Δεύτερον, να προωθήσει μια ιδιαίτερη πολιτική πλατφόρμα η οποία πέρα από την ανακούφιση της φτώχειας, δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές και την τεχνοκρατική επάρκεια στην άσκηση της διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την ιδιαίτερη ισχυροποίηση του κ. Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει βγει για τα καλά στις αγορές της μεγάλης πολιτικής...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: