15.3.19

Οσα ξέρει ο νοικοκύρης...

Στις προτάσεις της για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η κυβέρνηση πρότεινε και μια ερμηνευτική διάταξη με...
βάση την οποία το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται και διώκεται από τη Δικαιοσύνη. Οχι από τη Βουλή.

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να διασφαλίσει -αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία- ότι ένας υπουργός που δωροδοκείται και αυτό αποκαλύπτεται θα διώκεται όπως ο απλός πολίτης. Η Ν.Δ. αρνήθηκε να ψηφίσει τη διάταξη επικαλούμενη ένα εντελώς έωλο σκεπτικό.

Κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επίμαχη διάταξη που πρότεινε η κυβέρνηση είναι ανούσια και έχει στόχο να υπάρξει αναδρομική ισχύς στην αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Τι θα στοίχιζε στη Ν.Δ. να ψηφίσει μια «ανούσια» ερμηνευτική διάταξη; Θα προκαλούσε κόπωση στους βουλευτές της; Μάλλον, όμως, δεν είναι ανούσια η διάταξη. Είναι ωστόσο παιδαριώδης η επιχειρηματολογία με την οποία το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη επιχειρεί να στηρίξει τη στάση του στο ζήτημα.

Ας κάνουμε την υπόθεση επίσης ότι η κυβέρνηση όντως επιδίωκε να δώσει αναδρομική ισχύ στην εφαρμογή του αναθεωρημένου άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Στην ίδια ανακοίνωση με την οποία η Ν.Δ. αποδίδει στην κυβέρνηση αυτές τις προθέσεις συμπληρώνει -και έχει δίκιο- ότι «είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος».

Συνεπώς τι κακό θα συνέβαινε αν επέλεγε την πολιτική στάση να ψηφίσει μια διάταξη που δεν θα μπορούσε ποτέ να προσδώσει αναδρομικό χαρακτήρα σε ένα άρθρο του Συντάγματος και στις συνέπειες που αυτό θα επιφέρει;

Κάπου αλλού επομένως βρίσκεται η αιτία που η Ν.Δ. δεν ψήφισε την επίμαχη κυβερνητική διάταξη. Στις 25 Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της, Αδ. Γεωργιάδης, εκτόξευσε απειλές κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς που διερευνούν την υπόθεση Novartis, ζητώντας ουσιαστικά να μην τολμήσουν να του ασκήσουν δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας γιατί έχει παραγραφεί. 

Η κάλυψη του κ. Γεωργιάδη είναι ένας επαρκής λόγος για να εξηγήσει τη στάση της Ν.Δ. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: