5.3.19

«Δύσκολη επιβίωση ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ποταμιού»...

Απαισιόδοξος για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού εμφανίζεται ο Νίκος Αλιβιζάτος και εκτιμά ότι «τον χώρο τείνει να τον καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοπτικές δεν είναι ευχάριστες».
Σε συνέντευξή του στη...
Lifo ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχε αναλάβει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής το φθινόπωρο του 2017, εξηγεί ότι «οι εγωισμοί ήταν πολύ έντονοι και παρέμειναν έντονοι. Δεν είδα απ’ όλους τους συμμετέχοντες τη διάθεση να θυσιάσουν κάτι που θεωρούσαν δικό τους για χάρη του κοινού καλού. Εκεί είναι το στοιχείο που καταλογίζω πρωτίστως στον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί από 'κεί άρχισαν οι γκρίνιες».

Αναφερόμενος στη Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «η νίκη της ήταν τόσο μεγάλη που θα περίμενα από την ίδια μεγαλύτερη γενναιοδωρία. Και η αλήθεια είναι ότι γι' αυτή μου την κουβέντα θύμωσε πολύ».

Σε ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά αριστερού κεντροαριστερού κόμματος, ο κ. Αλιβιζάτος απαντά: «Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι υπάρχουν μερικά στελέχη αδιόρθωτα προσκολλημένα στα νιάτα τους, στην όχι απλώς ριζοσπαστική αριστερά, με έντονα στοιχεία σταλινισμού και μη ελευθερίας της έκφρασης. 

Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μετέχουν και στην κυβέρνηση σήμερα, με τέτοιες αντιλήψεις. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το πόσο έχουν επηρεαστεί, όμως σίγουρα έχουν επηρεαστεί από την άσκηση εξουσίας. Με την προσκόλληση σε κάποια αρχαία δόγματα είτε γίνεσαι γραφικός, βλέπε Βαρουφάκης, είτε γίνεσαι με άλλη έννοια γραφικός, βλέπε Λαφαζάνης και Κωνσταντοπούλου».

Σε ερώτηση αν έχει συναντήσει τον πρωθυπουργό, απαντά ότι τον είδε μόνο μία φορά «όταν ο ίδιος ζήτησε να συναντηθούμε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα του Συντάγματος το καλοκαίρι του 2016». Όπως λέει, ο Αλέξης Τσίπρας «έχει το μεγάλο προσόν που είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου να είναι πολύ γοητευτικός στη συνομιλία. Και πολύ συμπαθής (...) Έχει ταχύτατη αντίληψη και πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να συζητάς από τα πιο στοιχειώδη στην αρχή μαζί του για φτάσεις εκεί που θέλεις. Πιάνει πουλιά στον αέρα. Έκτοτε δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Ούτως ή άλλως, η μόνη μου ανάμειξη στην άμεση πολιτική ήταν η προπέρσινη, στη δημιουργία του ΚΙΝ.ΑΛ». 

Παράλληλα, ο κ. Αλιβιζάτος μιλάει για ένα «τυχαίο» γεγονός που έκανε αρχηγό της Ν.Δ. τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή τα μηχανάκια δεν λειτούργησαν στις εκλογές του κόμματος. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν δεν είχε συμβεί αυτό το γεγονός και οι εκλογές γίνονταν κανονικά τον Σεπτέμβριο, τότε πρόεδρος θα είχε εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης και ίσως μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Μεσολάβησαν όμως δύο μήνες, κατηγορήθηκε για την κατάρρευση του συστήματος, έπεσε η δημοτικότητά του και ευνοήθηκε ο Μητσοτάκης», εξηγεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: