13.3.19

Τα αγκάθια του Ποινικού Κώδικα...

Η αναγκαιότητα εξορθολογισμού των ποινών με έναν τρόπο σύγχρονο, λειτουργικό, ανθρώπινο και συμβατό με το κράτος δικαίου ήταν δεδομένη όχι μόνο για τους φορείς προστασίας των...
ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Η επίπονη επεξεργασία, ειδικά του Ποινικού Κώδικα, από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από γνωστούς νομικούς και ποινικολόγους, ξεκίνησε εδώ και περίπου τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης και τώρα βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση.

Με αποφασιστικό τρόπο η επιτροπή έκοψε διαχρονικούς γόρδιους δεσμούς και κατέληξε σε ένα δικαιότερο και επιεικέστερο –όπου χρειαζόταν– σύστημα επιβολής ποινών, σε μια χώρα όπου μόνο οι ισοβίτες ξεπερνούν κατά εκατοντάδες το σύνολο των ισοβιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι κρίμα που η σημαντική αυτή προσπάθεια κινδυνεύει να αμαυρωθεί και ίσως και να ακυρωθεί από ορισμένες ακατανόητες τροποποιήσεις, στα σημεία εκείνα που οι διατάξεις του Π.Κ. δεν χρειάζονταν καμιά αλλαγή, όπως στα ζητήματα του ρατσιστικού κινήτρου, του ορισμού του βιασμού και του τρόπου αντιμετώπισης των εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικά η κατάργηση του αδικήματος «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» και η υποβάθμισή του σε απλή «επιβαρυντική περίσταση» του αδικήματος της απλής «συμμετοχής» μοιάζει να είναι φωτογραφική για την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης, που κατηγορείται κυρίως για τη «διεύθυνση», ενώ στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων η ηγεσία τους κατηγορείται και για «ηθική» ή «φυσική αυτουργία» σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι έχουν βάση οι αιτιάσεις της Ν.Δ., η οποία βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, τσουβαλιάζοντας στην ίδια ανακοίνωση τη Χρυσή Αυγή και τους αντιεξουσιαστές, ενώ για ακόμα μία φορά έπεσε στο ατόπημα να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την υποτιθέμενη καθυστέρηση της δίκης των ναζιστών.

Αν είχε φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του να περάσουν από το δικαστήριο, θα γνώριζαν ότι η δίκη έχει ήδη φτάσει στην τελική ευθεία και οι ρυθμοί διεξαγωγής της είναι πλέον ταχύτατοι.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ., η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει να απαλειφθούν από το σχέδιο του νέου Π.Κ. οι απαράδεκτες αλλαγές, αφήνοντας άθικτο το πνεύμα επιείκειας που βρισκόταν στον αρχικό πυρήνα της συγκρότησης της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: