3.3.19

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών...


...στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ...
Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει σήμερα, Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να...
αναφερθεί εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και να στηλιτεύσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και να επαναλάβει το κάλεσμα συμπόρευσης με προοδευτικές δυνάμεις.

Την Παρασκευή, κατά την ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι με τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχε διατυπώσει πέρυσι από τους Δελφούς, «κόντρα στο ρεύμα της εποχής», διέψευσε τους συμμετέχοντες που δεν είχαν έρθει στο Φόρουμ ως "Πυθίες" αλλά ως «Κασσάνδρες» προβλέποντας ότι δεν θα ολοκλήρωνε η κυβέρνηση το πρόγραμμα διάσωσης και πως αν το έκανε, θα συνέχιζε με πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «δηλαδή κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Επισήμανε ότι δεν έγινε τίποτε από αυτά, ούτε οι συντάξεις περικόπηκαν, ενώ αντίθετα ήρθαν αναβαθμίσεις, η Ελλάδα βγήκε με τις δυνάμεις της στις αγορές, τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου είναι αντίστοιχα με τα προ κρίσης επίπεδα του 2002-2003.

«Δουλέψαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η Ελλάδα να βγει έξω από αυτή την περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κρατώντας την κοινωνία όρθια. Η χώρα μας άλλαξε», τόνισε προσθέτοντας η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί στο «να βάλει τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις», να πορευτεί η χώρα «χωρίς κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού και που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη» με ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και κομβική σημασία για τη σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια για όλη την περιοχή.




Επισήμανε την επιλογή ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας με τρίτες χώρες, παραπέμποντας στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας (με την Κύπρο) με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και νότια και νοτιοανατολικά με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη.

Σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα» και τόνισε ότι «στηρίζουμε απόλυτα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων, των υδρογονανθράκων της, προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, βεβαίως μετά την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού πιστεύουμε ότι θα μπορούν όλοι να έχουν τα ωφελήματα από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι ήταν το απαιτητικότερο εγχείρημα και η κυβέρνησή του, όπως και του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκε ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Εξήρε, επίσης, τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νυν Γιώργου Κατρούγκαλου, που ήταν παρόντες στην ομιλία.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πέτυχε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκάλυψε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως πολύ σύντομα τα Σκόπια συνοδευόμενος,μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: