17.3.19

Ο μακελάρης «έδρασε μόνος του»...


Στο σενάριο της αυτόνομης δράσης του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ στρέφονται οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, καθώς...
η αστυνομία θεωρεί ότι έδρασε μόνος του στο μακελειό σε δύο μουσουλμανικά τεμένη. 

Οι αρχές είχαν προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις, όμως εκ των υστέρων πιστεύουν ότι οι συλληφθέντες δεν εμπλέκονται στην επίθεση του Τάραμτν. 

Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των θυμάτων ετοιμάζονται να θάψουν τους νεκρούς τους, ενώ οι αρχές εργάζονται εντατικά για την ταυτοποίηση των θυμάτων. 

Περίπου 34 άτομα βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο. Πολλοί τραυματίες -ανάμεσά τους και ένα τετράχρονο κοριτσάκι- νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

«Ήταν τρομοκρατική πράξη»

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει τη Δευτέρα ζητήματα που συνδέονται με την επίθεση. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα του νόμου περί οπλοκατοχής. 

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η Βουλή την Τρίτη θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της «τρομοκρατικής πράξης» και αναμένει ότι οι σοροί των νεκρών θα επιστραφούν στις οικογένειές τους μέχρι την Τετάρτη. 

Η Άρτνερν έθεσε στο στόχαστρό της θέματα που αφορούν το Facebook και τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα «πρόβλημα που πηγαίνει πολύ μακρύτερα από τη Νέα Ζηλανδία». 


Ο Τάραντ ήδη βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ αναμένεται ότι θα του απαγγελθούν κι άλλες κατηγορίες. Ο 278χρονος είχε άδεια οπλοκατοχής και διέθετε πέντε όπλα, σύμφωνα με την Άρτνερν. Δεν έχει ποινικό μητρώο και δεν βρισκόταν στο ραντάρ των αρχών ασφαλείας, ούτε στη Νέα Ζηλανδία, ούτε στην Αυστραλία. 

Ο σύζυγος ενός από τα θύματα δηλώνει ότι συγχωρεί τον δράστη 

Πάντως, ένας άνδρας που έχασε τη σύζυγό του από τα πυρά του μακελάρη, δήλωσε σήμερα ότι συγχωρεί τον δράστη. 

Όταν τον ρώτησαν για το εάν συγχωρεί τον Τάραντ, ο Φάριντ Άχμαντ απάντησε: «Φυσικά. Το καλύτερο είναι η συγχώρεση, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η τρυφερότητα, το να έχει κανείς θετική στάση».

«Θα του έλεγα ότι τον αγαπώ όσο οποιονδήποτε άλλο», επεσήμανε στο AFP. «Θα του έλεγα ότι έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένας γενναιόδωρος, καλός άνθρωπος, ικανός να σώζει ανθρώπους αντί να τους καταστρέφει».

«Θα του ευχόμουν να αναζητήσει αυτή τη θετική στάση, ελπίζω και προσεύχομαι για εκείνον (…) Δεν του κρατώ κακία», πρόσθεσε ο Άχμαντ.

Όταν ξεκίνησε το μακελειό η σύζυγός του, η Χούσνα Άχμαντ 44 ετών, βοηθούσε τους πιστούς να βγουν από το τέμενος, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στον Φάριντ. «Φώναζε: “ελάτε εδώ, βιαστείτε” και οδήγησε πολλά παιδιά και γυναίκες στην ασφάλεια, σε ένα κήπο», εξήγησε.

«Στη συνέχεια επέστρεψε για να δει τι κάνω, διότι είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και, την ώρα που πλησίαζε στην πόρτα, σκοτώθηκε. Ήταν πολύ απασχολημένη να σώζει τις ζωές άλλων για να ασχοληθεί με τον εαυτό της», συνέχισε ο 59χρονος άνδρας.

«Ο άνδρας (ο Τάραντ) πυροβολούσε εναντίον του ίδιου ανθρώπου δύο ή τρεις φορές, αυτό μάλλον μας επέτρεψε να γλιτώσουμε, (…) πυροβολούσε ξανά ακόμη και τους νεκρούς», δήλωσε ο Άχμαντ.

Ο ίδιος δεν βρήκε τη σύζυγό του όταν έφυγε από το τέμενος και έμαθε για τον θάνατό της αφού είδε τη φωτογραφία της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: