4.3.19

Χαρακτήρα εθνικών εκλογών...

...δίνει στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ...

Το “πράσινο φως” για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ενόψει των ευρωεκλογών, πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που είχε έντονο προεκλογικό άρωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι...
μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τετραετούς διακυβέρνησης, μια σειρά από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τη σημασία της ευρωκάλπης στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές.

Υπήρξαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υποστήριξαν, κατά τη διάρκεια της κλειστής κομματικής διαδικασίας, πως πρέπει οι ευρωεκλογές να αντιμετωπιστούν με την ίδια βαρύτητα, με αισιοδοξία, χωρίς φοβική προσέγγιση αναλύοντας ουσιαστικά πως με ένα καλό αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί για τη μάχη της εξουσίας που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο.

Την άποψη του πως όσο πιο αργά στηθούν οι κάλπες τόσο το καλύτερο, εξέφρασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας, ωστόσο, πως κριτήριο για τη διεύρυνση είναι οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Έχει σημασία να διευκρινίσουμε πως εννοούμε τον προοδευτικό πόλο" τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξηγώντας στην ομιλία του πως δεν πρόκειται για πρόταση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αλλά για μια συμπαράταξη αριστερών, οικολογικών και δυνάμεων από τον σοσιαλιστικό χώρο αποδεσμευμένων από τον νεοφιλελευθερισμό. Στο τελευταίο στοιχείο μάλιστα έδωσε μεγάλη έμφαση τονίζοντας ότι “αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο πόλος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς”.

“Η χαλαρή ψήφος είναι επκίνδυνη” επεσήμανε στην ομιλία του και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ζήτησε η μάχη των ευρωεκλογών να δοθεί με το χαρακτήρα εθνικών εκλογών. “Προοδευτική συμμαχία κόντρα στην οπισθοδρόμηση σε Ελλάδα και Ευρώπη”, είναι το ζητούμενο για τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, που έκανε λόγο για πολιτική εξόρμηση, που ξεκινάει από σήμερα με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα και εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αναφορές από στελέχη των “53+” για την ανάγκη διεύρυνσης και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ένα μέρος της τοποθέτησης του Νίκου Φίλη που φέρεται να επεσήμανε πως “οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες στη βάση προγράμματος που θα προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων”, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι υπάρχει ένα μηχανισμός που πιέζει για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του.

Από τα πυρά αρκετών στελεχών δεν ξέφυγε η Φώφη Γεννηματά, αφού εκτιμήθηκε πως λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως “δορυφόρος” του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ επισημάνθηκε η αρνητική της στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με τη θετική προδιάθεση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. 

Οι αναφορές των μελών στην Κεντρική Επιτροπή άνοιξαν και θέματα σχετικά με το σπάσιμο των δήμων, το προσφυγικό, την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα κόκκινα δάνεια, ενω σχολιάστηκε και το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους τραπεζίτες, όμως για άλλη μια φορά οι Θεσμοί στέκονται εμπόδιο. Από μέλη του οργάνου ζητήθηκε να μην υπάρχουν “συντροφικά μαχαιρώματα” στην πορεία προς τις κάλπες.

Το εκλογικό διακύβευμα το έβαλε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνεδρίασης και βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Μίλησε για δύο πολιτικά πλάνα, τα οποία κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού: "Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τους πολλούς με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Και από την άλλη, το σχέδιο της ΝΔ κατά παραγγελία των ελίτ"...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: