20.3.19

Εισαγγελική παρέμβαση...

...για τα ρατσιστικά φαινόμενα σε Σάμο και Βίλια...

'Αμεση ήταν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών που...
έχουν σχέση με ρατσιστικά φαινόμενα και έγιναν στη Σάμο και στα Βίλια.

Το πρώτο περιστατικό αφορά επεισόδιο στη Σάμο, όπου μαθητές δημοτικού σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους αντιδρώντας στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων, μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά πρόσφυγες στα Βίλια, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Και για τα δύο αυτά περιστατικά η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών των δυο αυτών περιοχών την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.Σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να ερευνηθεί αν στις δύο αυτές υποθέσεις έχουν ενδεχομένως εφαρμογή διατάξεις του νόμου κατά των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Αναλυτικά τα πρόσφατα ρατσιστικά κρούσματα:

Ξενοφοβική επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στα Βίλια. Αφορμή ήταν η μεταφορά περίπου 90 προσφύγων προς εγκατάσταση σε κατάλληλα διαμορφωμένο ξενοδοχείο. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν πρωτοφανής και ακραία ρατσιστική.Επικαλούμενοι πρόσφατη ξενοφοβική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτοί πρόσφυγες στην περιοχή, περίπου 100 κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της παρουσίας των προσφύγων.

Επίσης, ρατσιστική επίθεση από κουκουλοφόρους δέχτηκαν το βράδυ της Κυριακής ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν σε δομή ΜΚΟ στην Κόνιτσα. Τα νεαρά παιδιά, αφγανικής καταγωγής, έπαιζαν μπάσκετ σε ένα γήπεδο της περιοχής, όταν εμφανίστηκαν πέντε κουκουλοφόροι με ρόπαλα, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Τα δύο από τα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, το ένα ήταν σε σοκ ενώ το δεύτερο είχε κάταγμα στο χέρι και εκδορές στα πόδια. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κόνιτσας, με ανακοίνωση του, «καταδικάζει την επίθεση εναντίον ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σάμο έγινε αποχή ορισμένων μαθητών  από τα μαθήματά τους με ευθύνη και απόφαση των γονέων τους, λόγω της λειτουργίας Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και μισαλλοδοξίας»
Με αφορμή τις παραπάνω ρατσιστικές επιθέσεις,  το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Οι άθλιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων και των παιδιών τους στα Βίλια και εναντίον προσφυγόπουλων στην Κόνιτσα δείχνουν για μια ακόμη φορά το απεχθές πρόσωπο του φασισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και θα ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, οι τοπικοί φορείς, οι αυτοδιοικητικές κινήσεις, οι συνδικαλιστικές ενώσεις, τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν να παλέψουν ενάντια στην ξενοφοβία και να δώσουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους δηλητηριάζουν με μίσος την κοινωνία.

Οι αστυνομικές αρχές πρέπει άμεσα να συλλάβουν τους δράστες και να υπάρξει αποφασιστική απάντηση της Πολιτείας σε αυτές τις αποκρουστικές πράξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: